Cigánycsászár palotája

2019. szeptember 02. 09:38

Tudnunk kell, hogy a szép mű intellektuális értelemben sérülékeny, a groteszk viszont vastag bőrt visel, mint a rinocérosz.

2019. szeptember 02. 09:38
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Megy a purparlé a József nádor téri porcelánfa körül. Ha az ember véleményt akar alkotni róla, először is próbálja meg lehántani a közzétett véleményekről a durva politikai elfogultságot. Mert a közleményekben az vastagon benne van, az ellenzéki sajtónak nagyjából tök mindegy, mit építenek »ezek«, úgyis rondának ítéli. Hántsuk le a saját, esetleg kormánypárti elfogultságunkat is. Ha ez nagyjából sikerült, vegyük számításba, amit egy alkalommal Sándor Pál mondott, amikor megkérdeztem tőle egy forgatáson, mikor derül ki, hogy jó-e a filmje. »Fél évvel a bemutató után«, volt a válasz. Szóval várjunk egy kicsit az ítélettel. Amikor a város egyik legszebb épülete, az Iparművészeti Múzeum elkészült, Tóth Béla, a kor egyik jelentős közírója a cigánycsászár palotájának, Czakó Elemér pedig, maga is jeles műtörténész, a delhii indóház mintájára épültnek nevezte. Ma már mindenki tudja, mekkorát tévedtek.

És van még valami. Szép jó művet létrehozni sokkal nehezebb, mint groteszket, durvát, torzat, éppen mert nagy a giccs veszélye, azt pedig feltétlenül el kell kerülni. Tudnunk kell, hogy ma a művészetben a szépség megjelenítéséhez kell bátorság és tehetség. Ami a legkevésbé sem igazolás a sok dilettáns giccsőr számára, de attól még igaz. Művészetfogyasztóként pedig nem szabad bedőlni azoknak, akik a szépséget kigúnyolják és kinevettetik. Tudnunk kell, hogy a szép mű intellektuális értelemben sérülékeny, a groteszk viszont vastag bőrt visel, mint a rinocérosz. Szóval vigyázzunk a szépségre.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2019. szeptember 03. 23:38
.... höhöhö...."Cigánycsászár palotája"! Hogy erről miért éppen a felcsúti fodbalstadion jutott eszembe?
Sulammit
2019. szeptember 02. 23:52
Gaudi épületeit sem szerették a spanyolok. Most pedig főleg ezek miatt a házak miatt özönlenek a turisták Barcelonába. Többek között én is.
barany
2019. szeptember 02. 19:10
Ballib senkik acsarognak a náluk egy klasszissal különb Bencsik Gábor ellen.
szürkemókus
2019. szeptember 02. 16:29
Erről nem is tudtam, hanem véletlenül pont mostanában láttam meg a párját a körforgalomban. Szerintem borzasztó aránytalan. És nem szép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!