Huhogás nélkül is kitart a magas bérdinamika

2019. szeptember 02. 19:26

Hazánk eddig példaértékűen oldotta meg a demográfiai változásokból fakadó problémákat. Interjú.

2019. szeptember 02. 19:26
Szalai Piroska
Szalai Piroska
Figyelő

„Tehát nem kell összeroppannunk, sem megijednünk a nagylétszámú generációk nyugdíjba vonulásától? 

Komoly gazdasági növekedés, jelentősen nagyobb foglalkoztatás, csökkenő adó és járulékkulcsok, illetve erősen javuló adóbeszedési hatékonyság mellett hazánk eddig példaértékűen oldotta meg a demográfiai változásokból fakadó problémákat.  

Ehhez az aggodalmaskodók bizonyítani vélték az igazukat, mert a véleményét látszólagosan alátámasztó adatsort jelentetett meg a KSH legújabb fenntarthatóságról szóló kiadványa. Közölték, hogy az úgynevezett »teljes eltartottsági ráta« növekedni kezdett, a 2007-es minimális 45,2 százalékos szintről mostanra már 50 százalék körülire emelkedett, s 2062-re fogja elérni a maximumát, 79 százalékot. Ez a mutatónk most is az EU 7. legalacsonyabbja, kevesebb, mint a tagállamok átlaga, s az előrejelzésekből 2060-ra a tagállami átlag is 76,6 százalékra várható.

Ez teljesen ellentmond az előzőkben bemutatottaknak, vagy mégsem? 

A számok mögé kell néznünk ahhoz, hogy észre vegyük, a demográfusok nem a köznyelvi értelemben használják a »teljes eltartottsági ráta« kifejezést. Számukra ez a mutató azt jelenti, hogy mennyi a népességből a 15 évesnél fiatalabb és a 65 évesnél idősebbek aránya a foglalkoztatás szempontjából leginkább releváns korcsoporthoz, a 15-64 évesekhez viszonyítva. Tehát a mutató növekedése azt jelenti, hogy most a 15-64 éves korúak létszámának közel fele az, aki fiatalabb vagy idősebb náluk. 2062-re a 15-64 évesek száma jelentősen csökken, a 65 felettieké pedig nem csökken ilyen mértékben, ezért az arány meg fogja közelíteni a 80 százalékot. Mivel azonban a 15-64 évesek nem mind dolgoznak, ezért ha a valóban eltartottak arányára vagyunk kíváncsiak, akkor a fiatalok és a 65 felettiek számához hozzá kell számítani a 15-64 éves nem foglalkoztatottakat – munkanélkülieket és inaktívakat – is. 

Milyen tendencia figyelhető meg ezen a téren? 

Kiszámoltuk, hogy 2010-ben a teljes népesség 62,3 százalékát kellett valamilyen módon eltartani, 2019-ben már csupán 53,7 százalékát, s ha a KSH által megadott korcsoporti arányt átalakítjuk – feltételezve, hogy a foglalkoztatási értékeink a mai szinten maradnak – akkor is 60,8 százalékot kell majd eltartanunk. Ha pedig a foglalkoztatási rátánkat a mai cseh vagy német szintre, 75 százalékra emeljük, akkor ebben az időszakban is 58 százakékra emelkedik majd csupán az eltartottak valós aránya. 

Mindez úgy valósítható meg, ha a 15-64 éves korcsoportban tovább csökkentjük az inaktívak arányát mind a nők, mind az 55-64 illetve a 15-24 évesek között, és nem riadunk meg a további hatékonyság növelő intézkedésektől. A versenyszférában is vannak még tartalékok, amit csak nagy odafigyeléssel és az üzleti innovációban a mostaninál is több aktív vállalkozással tudunk aktivizálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. szeptember 03. 10:16
Lehet, hogy az átlagembert és a rengeteg kisnyugdijast, minden számon és mutatón túl, csak az érdekli, hogy mostanában, könnyebben vagy nehezebben tud kijönni a pénzéböl. Mivel, hogy az infláció se mellékes ebben az összefüggésben. Ami a demográfiai fejleményeket illeti, biztos a sok koros áldozata a höségnek is javítja a statisztikát... (Ez Bécsben is így volt.)
Bástyaelvtárs
2019. szeptember 02. 21:44
édesjóstenem, ekkora büdös nagy parasztvakítást ! Ha ezt az okfejtést a demográfia tanárom hallotta volna a haját tépné. Minden szociálpolitikus és statisztikus aki él és mozog ezzel homlokegyenest ellentétes állásponton van. Itt nincsenek pártszínek basszátok meg ! itt csak mutatók vannak, szorzók, indexek, algoritmusok, statisztikai próbák, vegytiszta matek ! Olyan nincs, hogy ellenzéki és kormánypárti demográfiai mutatók, ez pedig itt egy akkora nagy néphülyítés, akkora épületes baromság, h arra szavak nincsenek... Igazi birkatáp amit be is kajál a sok hülye...
aleb19
2019. szeptember 02. 21:16
aki nem hulye az tudja, hogy a legrosszabbul keresoket /kb 1.7 millio / lazan kihagyjak a ksh-nal a statisztikakbol, pedig mar kb 5 eve az adohivatalnal pontosan tudjak az elektronikus adatkozlesekbol a 4.5 millo dolgozo munkaberet/jovedelmet igy az ilyen propagandistak verhetik 2.8 millio magyar dolgozgato berere a nyalukat... ugyes ...eloszor statisztikat hamisitunk majd mediagecikujsagiropatkanyok a pofankba hazudnak
kunfia
2019. szeptember 02. 19:59
Viktorunk hazudik.Most éppen az egyik csicskája által.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!