Egy nemzedék elment

2019. október 06. 11:37

Heller Ágnes interjúkötetének szerzője emlékezik az elhunytakra: Heller Ágnesre, Ungvári Tamásra és Konrád Györgyre.

2019. október 06. 11:37
Kőbányai János
HVG

„Újabb gyilkos, vagy kegyesen magához ölelő nyár…. Ha egybe olvasnám a Múlt és Jövő (magyar zsidó kulturális folyóirat) 30 évfolyamát, azzal szembesülnék, hogy egyik alaptémája-hangja, az elszorult torokból fölszakadó nekrológok jajkiáltása volt.

Jajkiáltás, kiért?

Elsősorban az elmentért, aki élete és életműve terhétől megszabadulva, ránk hagyta hiánya roppant súlyát.

S persze tágabb és közösségibb értelemben: jaj a nemzedékért.

Amely az emberi és biológiai törvényeknek megfelelően, nagyjából azonos időben vált létezésformát. S ha kollektívumuk korszakukon nyomot hagyva, jelentős értékeket hozott létre – nem minden nemzedék hasítja ki ezt a hozadékot a saját, igaz: nem maga választotta korszakából –, a veszteség annál fájóbb. Ugyanakkor a megannyi isten hozzád  hordozhatja a katarzis felszabadító érzését is.

Ha az elment életek után új, őket folytató élet fakadhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2019. október 07. 14:58
Sörben sem a Kőbányai a legjobb,hát még esszében! Ennek okán az említettek sem a legjobbak voltak bármennyire is az agyakba akarja verni a szerző, és nem is pótolhatatlanok mert................ismerve múltjukat az egyoldalúság bálványozottjai voltak csupán.Ők aztán nem a sokszínűségükről voltak híresek hanem a bigottságukról/ mint minden kommunista és liberális/. Ők lennének a példa? Egy fenét.Mivel nem voltak mások/ balosok/e szűk hazában,jobb híján őket preferálták. Kb.ennyi!!
Akitlosz
2019. október 06. 20:51
100%-ban csak a zsidókra. Ez tehát csupán nemzetiségi belügy, másokra nem tartozik.
Peter8811
2019. október 06. 20:01
Donáth Anna papája meg kétszer ment el, egyszer akkor amikor csöcsörészett, másodszor meg amikor a WC-n húzott húzott rajta 1001-et.
yes_we_can
2019. október 06. 19:30
Valamelyest javult a levegő tisztasága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!