Katolikus fundamentalizmus nincs

2019. november 29. 21:13

Gyurcsányné meghirdette a klerikális reakció elleni küzdelmet.

2019. november 29. 21:13
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Facebook

„Majd elfelejtettem!
Gyurcsányné – talán a családi hagyományt követve – meghirdette (hallgatóság és közönség nélkül) a klerikális reakció elleni küzdelmet. Ez rendben is van. Csakhogy pont annyira érti a vallásokat, mint becses férje, aki ugye többször is bérmálkozott, egyedül a világon.
Tehát: katolikus fundamentalizmus (sajnos, nem sajnos) _nincs_ . Per definitionem nem lehet fundamentalista a katolikus, és a fundamentalisták többnyire épp azért bírálják őket, mert nem fundamentalisták.
Keresztény fundamentalisták tehát akadhatnak, de azok pont nem katolikusok. Meg van még sokféle fundamentalizmus, például emberjogi is, van is egy lapjuk, aminek a címe – tádám! –: Fundamentum.
Persze, tudom én, sokat ne várjunk. Azért remélem, nem kezdenek tüstént papgyilkolászásba, mint a »régi szép időkben«, ahová visszavágynak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. december 02. 20:46
Utoljára a vallási fundamentalizmusról az iszlámmal kapcsolatban olvastam. A katolikust azt pedig már Voltaire idején is fanatizmusnak hívták.
mingtilift
2019. december 02. 13:46
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
alpayre
2019. december 02. 03:26
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
toef36
2019. december 01. 16:45
Ocsiny Dobre: szegénynek fogalma sincs a vallástörténetről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!