A megfogant élet védelme

2019. december 28. 13:18

Hálát adunk Isten előtt mindazokért, akik igent mondtak és mondanak az életre. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele.

2019. december 28. 13:18
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Magyar Kurír

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia november 13-án kiadott, Megújulás a szeretetben című körlevelében már foglalkozott a megfogant emberi élet védelmének fontosságával, azonban a téma rendkívüli aktualitása miatt szeretnénk külön is hangsúlyozni az Egyház ezzel kapcsolatos álláspontját. Püspök elődeink 1956. szeptember 12-én körlevelet adtak ki, mivel akkor tették rendeletileg lehetővé Magyarországon a művi terhességmegszakítást. Az akkori dokumentum nyelvezete régiesnek tűnhet, azonban tartalmát tekintve semmit sem vesztett időszerűségéből.

»Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek; mielőtt megszülettél volna, megszenteltelek« (Jer 1,5) – olvashatjuk Jeremiás próféta könyvében, amellyel a szent szerző azt erősíti meg, hogy az élet nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik. A Katolikus Egyház Katekizmusa 2270. pontjában ez áll: »Az emberi életet fogantatása pillanatától feltételek nélkül tisztelni és védeni kell. Az emberi lény személyi jogait létének első pillanatától fogva el kell ismerni, ezek közé tartozik minden ártatlan lény sérthetetlen joga az élethez«.

Az élet Isten ajándékozó szeretetének a gyümölcse. Az 1956-os körlevélben így fogalmaztak elődeink: »A mi életünk is, Kedves Hívek, fogantatásunkkal kezdődött. Akkor lehelte Isten belénk a halhatatlan lelket, amelyet az ő képmására teremtett. Áldottak legyenek szüleink, akik jelentkezésünket e világra áldozatos lélekkel fogadták. Áldott legyen édesanyánk, aki gondosan óvakodott minden olyan lépéstől, amely nekünk ott a szíve alatt ártalmunkra lehetett volna; és édesapánk is, aki vigyázott anyánkra mimiattunk. Örömmel vártak, előre találgatták nemünket, tanácskozták meg nevünket, készítették számunkra a bölcsőt, a ruhácskákat! A mennybéli Atya fizessen nekik ezért a jóságukért, és a Szűzanya szeresse őket; mi meg köszönjük nekik, hogy életben tartottak és meg nem öltek minket!«

Fájdalmas felkiáltásként hangzik fel több, mint hatvan évvel ezelőttről a kérdés: »Hogy meg nem öltek minket? Hát ez is lehetséges lett volna? […] Isten az ember természetébe oltotta a szülői szeretetet…«, ezért a magzat szándékos megölése az Isten által adott törvény szerint bűn. Megdöbbenéssel kell megállapítanunk, hogy több honfitársunk halt meg terhességmegszakítás következtében a XX. században, mint amennyi magyar esett el a világháborúkban.

Hálát adunk Isten előtt mindazokért, akik igent mondtak és mondanak az életre, egyben szeretettel és imával bátorítunk mindenkit, hogy merje elfogadni és kibontakoztatni az élet ajándékát. »Kiálts, ne szűnj meg kiáltani!« (Iz 58,1) Aprószentek ünnepén, december 28-án imáink legyenek kiáltások, amelyek által Isten tanítása meghallgatásra találhat és áldássá válhat a világban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2019. december 28. 19:09
"Püspöki Konferencia november 13-án kiadott, Megújulás a szeretetben" Azok akarnak megújulni akik felett eljárt az idő.
Bell & Sebastian
2019. december 28. 16:29
Úgy látom, az a kép népszerűbb, amikor a komcsi ribanc inkább a pofájára keni a megölt magzatok őssejtjeit, mintsem hogy valamit tegyen az életük védelmében. Ti betegek vagytok, büdösbolsik!
Bell & Sebastian
2019. december 28. 14:21
Kunhalmi-szép, Lendvai-ápolt ... Az emberi életet minden megkülönböztetés nélkül tisztelem. Orvosi tevékenységem soha nem irányul emberi élet kioltására. ... Az orvosi eskü szövegéből idéztem, aminek letétele a hivatás megkezdésének feltétele. Tekintsünk el attól, hogy a magyar orvosi eskü szövege hiányos, tulajdonképpen egyenrangú a fogadalommal, mint például a kisdobosak 6 pontja, mert egyszerűen nincsen tétje, nem derül ki belőle, mire esküszik az orvos. Gondolom, a beteg életére. Ettől sokkal nagyobb bibi, hogy a képzés során nem verik beléjük, mit értsenek emberi élet alatt. Szerinted, kedves Fődoktor Doktorovics Doktorov, mert szláv és amcsi zsidó környezetben tegeződünk, mi az animáció pontos időpontja? Nem olyan régi még a francia szépségipar botránya, ahol is kiderült, az abortált magzatok részeit használják fel alapanyagnak bizonyos készítményeikhez. Hírverés körülötte: nulla.
tuttle005
2019. december 28. 13:50
És mi van azokkal az aszimmetrikus sziámi ikrekkel, ahol az egyik iker majdem teljesen felszívódik, csak néhány végtagcsökevény fejlődik ki, agy egyáltalán nem, így csak egy élettelen daganat a kifejlődött testvér testén. Annak van/volt lelke, az ember?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!