Miben is van 200 évvel lemaradva az Egyház?

2020. január 08. 22:36

Azok a helyi egyházak, amelyek a leginkább megpróbáltak felzárkózni „a történelemhez” és „lépést tartani az idővel”, épp összeomlanak.

2020. január 08. 22:36
George Weigel
Catholic World Report

„A Martini-javaslat kétségkívül gondolkodásra kell, hogy késztessen minket. Én is sokat gondolkodtam rajta, és inkább kérdéseim maradtak, mintsem válaszaim születtek. Mivel is volt az Egyház kétszáz évvel lemaradva? Attól a nyugati kultúrától, amely elszakadt az emberi állapot mély igazságaitól? A kultúrától, ami az autonóm, császári Ént ünnepli? Egy kultúrától, amely leválasztja a szeretettől és felelősségtől a szexualitást? Egy kultúrától, amely az azonnali kielégülés és a nemzedékek közti felelőtlenség politikáját tenyészti? Mi a fenéért kellene az Egyháznak épp ehhez a kultúrához felzárkóznia?

Nevezzenek tökfejnek, de attól tartok, még mindig ugyanígy gondolom, és úgy látom, hogy a katolicizmus kortárs problémái épp abból fakadnak, hogy a történelem kerekének nyomvonalába ragadt. Sőt, Martini bíboros hét évvel ezelőtti halála óta bizonyos empirikus tényeket már nem lehet figyelmen kívül hagyni: mégpedig azokat a tényeket, amelyek szerint azok a helyi egyházak, amelyek a leginkább megpróbáltak felzárkózni »a történelemhez« és »lépést tartani az idővel«, épp összeomlanak

Ennek legfőbb példája a német katolicizmus. A heti miselátogatók százalékos aránya ma már egyszámjegyű a német városokban, és nem sokkal jobb a helyzet Ausztriában valamint Svájc németajkú régióiban sem. Vezetett-e bármiféle felülvizsgálathoz a szentségi közösség ezen összeomlása a kulturális felzárkózás stratégiájával kapcsolatban? Épp ellenkezőleg. A német püspökök többsége karikatúraszerű, porosz keményfejűséggel támogat egy nemzeti »szinódust«, ami tövig akarja nyomni az »időkhöz« való felzárkózás pedálját, még akkor is – főleg akkor –, ha az a kinyilatkoztatás és az ész igazságaival való zsonglőrködést jelent. 

Van bárhol legalább egy példája annak a helyi egyháznak, amiben a 21. századi szekularizmushoz és az új szentháromság (Én, Én, Én) imádatához való felzárkózás hatalmas erőfeszítései evangéliumi reneszánszhoz vezettek – a Krisztushoz való megtérés hatalmas hullámaihoz? Van bármiféle olyan körülmény, amelynek közepette a katolicizmusnak az »idők« kritikátlan elfogadása a nemesség és tisztesség megújulásához vezetett a kultúrában? Vagy kevésbé polarizált politikához? Ha van ilyen, akkor azt igencsak elrejtették előlünk.”

George Weigel a washingtoni Ethics and Public Policy Center munkatársa, a James Madison Foundation alapító elnöke és a First Things ökumenikus,vallásos közéleti folyóirat állandó publicistája, egyben II. János Pál fő amerikai életrajzírója. Vele készült interjúnkat itt olvashatja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2020. január 10. 08:56
A Római Katolikus Egyházra lehet tekinteni hívőként mint a hit megélésének és gyakorlásának kézzelfogható és spirituális teret adó intézményként, és nem hívő, vagy más vallású kívülállóként pusztán gazdasági - ideológiai szervezetként. De bármelyik perspektívából is tekintsenek rá, mutasson nekem valaki egy másik olyan szervezetet amely - ugyan véres és sötét időszakokat is megjárva - de sokszor egy kontinens múltját, jövőjét, és integritását megőrizve, valamint több más kontinens jelenét kialakító és formáló szervezetével több mint 2000 éven át meg tudta határozni vagy jelentősen befolyásolni tudta az egyetemes kultúrát és civilizációt. Lehet utánozni, lehet ellenegyháza(ka)t alapítani. Sok sikert. Üljünk le 4000-ben, és nézzük meg ki mire vitte. Mindenesetre a találó gúnynevén "újkori szentháromságnak" aposztrofált, énközpontú szemlélettel teljesen egybevág a jelenben élő ember perc-perspektívájának az a fajta önhitt megközelítése, amely az elmúlt évtizedek társadalmi kihívásait és problémáit jelentősen felülértékeli az egyház két évezredes történetében felmerült számtalan kihíváshoz képest. Ha vatikáni perspektívából beszélhetnék, szívesen mondanám, hogy oldottunk meg ennél már komolyabb problémákat is az elmúlt 2000 évben. :-D
olajfa1
2020. január 09. 14:30
"Azok a helyi egyházak, amelyek a leginkább megpróbáltak felzárkózni „a történelemhez” és „lépést tartani az idővel”, épp összeomlanak." IGEN, EGYETÉRTEK, ÉN IS ÍGY LÁTOM! Talán egy-két nagyon szigorú és zárt "Egyházat" kivéve... amely inkább közelebb áll a "szektához" mint az "egyház" fogalmához...
Csomorkany
2020. január 09. 13:13
Az biztos, hogy egy fennatarthatóan működő egyháznak nem fészbukk-lájkokat kell elérnie, hanem legalább heti, de inkább még nagyobb rendszerességű templomba járásra, egyházfönntartásra, és egymás jó megismerésére törekvő híveket. Értem, és soha nem vitatnám, hogy az egész Jézus Krisztus befogadásával kezdődik, és a Belé vetett hittel, de egy következő érvényes kérdés, hogy "jó, és akkor most mit tegyek"? Ismerek felnőtt megtérőket, akik valóban istenélményt és istenhitet hordoznak, de ebből egyáltalán nem következik számukra valamiféle gyülekezeti vallásgyakorlat. Bibliai képpel olyasfajta helyzetben vannak, mint Szent Péter, amikor megtapasztalva Jézus föltámadását, a Jn 21 szerint úgy dönt, "megyek halászni". Baj nincs, Jézus föltámadt, de ki vagyok én, hogy ehhez a világrengető csodához bármit is hozzátegyek? És ráadásul ezt manapság mindenkinek egyedül kell lejátszania. Nincsenek olyan családi hagyományok, amelyek kijelölnék, hogy "ha hiszel Jézus Krisztusban, akkor mondjuk májusban litániára jársz". Nincsenek átütő ötleteim, de Krisztus valóban föltámadt, és valóban akarja, hogy az apostolok utódai által vezetett gyülekezet hirdesse ezt a tényt. Ezért kibontakozás biztosan lesz.
irreverzibilitás
2020. január 09. 11:09
Ti jel vagytok, szent nép,LEGYETEK SZENTEK ELŐTTEM, MÁSOK LEGYETEK MINT A VILÁG, MERT TI ÜZENET VAGYTOK! ISTEN NÉPE VAGYTOK, RAJTATOK KERESZTÜL AKAROM MEGMUTATNI HATALMAMAT!" ISTEN HŰ A SZAVÁHOZ. A KERESZTÉNYEK TÉRJENEK MEG ABBÓL, HOGY ÚGY ÉLNEK , MINT A VILÁG. MŰKÖDIK A SZÖVETSÉG! ...ISTEN HŰ HOZZÁ ! MI IS LEGYÜNK HŰEK A SZÖVETSÉGHEZ ! A HUMANIZMUS HAZUGSÁG ! MŰKÖDIK A SZÖVETSÉG ! EZ ISTENFÉLELEMRE HÍV! Elgondolkoztató, hogy azok a német és osztrák katolikus templomok, amelyek a FSSPX közösséghez tartoznak nem ürültek ki, tele vannak sokgyermekes családokkal, szemináriumuk Zaitzkofenben tele van, Ez a közösség ragaszkodott a katolikus egyház ősi, igei fegyvertárához, a gregorián graduáléhoz, amelynek nagy része a próféták könyveiből való ige, , és zsoltár. Olyan emberek állították össze, akik mély közösségben voltak az igével..Ezek az igék, igemagok ki lettek szórva ebben a közösségben, és gyümölcsöt hoztak, míg a katolikus egyház másik része nem használta ezeket. .Egy mondatot idézek a rabbinikus irodalomból: "Engem elhagytak, és igémet elfelejtették, bárcsak engem hagytak volna el, de ne az Igéimet, mert az Igében levő erő visszavezette volna őket Hozzám."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!