Nyugodjanak békében az elhunyt hősök!

2020. január 12. 09:40

Azt az embert, aki nem akarta hátrahagyni a családját, a hazáját, a barátait, de nem volt választása, idegen földön kellett harcolnia parancsszóra. Ilyen ember volt a nagyapám és sok-sok millió társa, akik az első és a második világháborúban idegen országokban harcoltak, magasztos vagy kevésbé magasztos célokért. S bármennyire is furcsa, ilyen emberek voltak a magyar földön elhunyt szovjet katonák is, akiknek ugyanúgy nem volt választásuk.

2020. január 12. 09:40
Borsodi Attila
Borsodi Attila
Magyar Nemzet

„Azt az embert, aki nem akarta hátrahagyni a családját, a hazáját, a barátait, de nem volt választása, idegen földön kellett harcolnia parancsszóra. Ilyen ember volt a nagyapám és sok-sok millió társa, akik az első és a második világháborúban idegen országokban harcoltak, magasztos vagy kevésbé magasztos célokért. S bármennyire is furcsa, ilyen emberek voltak a magyar földön elhunyt szovjet katonák is, akiknek ugyanúgy nem volt választásuk. Ha tehették volna, zömmel nem harcoltak volna több száz, vagy akár ezer kilométerre a szülőföldjüktől, és nem haltak volna hősi halált magyar földön.

Sok idő kellett ahhoz, hogy ez a változás megérjen bennem, aminek hatására a magyar temetőkben levő szovjet katonák nyughelyére is másképp tekintek már, nem az elnyomó szovjet hatalom elhunyt hóhérjait látom bennük, hanem a hazájától távol nyugvó katonát, aki éppúgy nem akart idegen földön meghalni, mint a magyar sorstársaik. Éppen ezért nem feldühít, hanem nyugtatóan hat rám az is, ha azt látom, hogy gondozzák a régi szovjet sírokat, mert az jut eszembe, hogy a Don-kanyarban talán az ottani oroszok is ápolják a magyar katonák sírját, akár az Uriv környékén nyugvó hős nagyapámét is. Az ő elvesztése pótolhatatlan veszteség a családunk számára, de sokat jelentene, ha tudnánk, tisztességben temették el és békében nyugodhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2020. január 12. 21:00
Mindenki figyelmébe ajánlom Kunt Gergely Nemi erőszak második világháborús naplókban című könyvét- ez az áldozati csoport, amelynek a hangja legkevésbé hallható. Kár, hogy Borsodi Attila nem az áldozatokat, hanem az elállatiasult orosz katonákat védi. https://www.libri.hu/konyv/kipontozva.html?gclid=Cj0KCQiAno_uBRC1ARIsAB496IUCVCHUzSrtuIZQk8ptB-qh_Ww88s6SFdfIWDnjDfpwFJpe_AmCcM8aAgY7EALw_wcB&fbclid=IwAR2t23jqWzSYPXgNVeysJjMa_RFl4zAURW5gHCQI4sXSEnKDD5xCIVxsbZM
navis praetoria
2020. január 12. 20:58
Rogerius mester számol be a tatárvezető magyarokról, akik tatár szolgálatba álltak és előcsalogatták a falvak erdőkbe rejtőzött népét. A tatárok aztán végigerőszakolták a nőket és mindenkit leöltek. Ez a cikkíró talán nem megy el odáig, de hogy súlyos Stockholm szindrómája van, az biztos. Kicsit szigorúbban fogalmazva: gyomorforgató, amit itt feltálal. Ha nem egyenesen hamiszászlós harcos őkelme. A kutyafejű bolsevista hordák Ilja Ehrenburg-féle vérszomjas komisszárok által feltüzelve özönlötték el Magyarországot: "Ölj! Ölj!" c. heccpamfletjét minden iskolában tanítani kellene rémísztő mementóként, hogy milyen ellenséggel álltunk szemben.
Coccothraustes
2020. január 12. 20:55
Borsodi Attila nem ismeri a történelmet. Úgí látszik nem hallott a szovjet kényszermunkára vitt magyarokról, a meggyalázott lányokról, asszonyokról, Apor Vilmosról.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. január 12. 18:54
Csalódás a cikk. Az újságíróna ajánlom, hogy nézze meg Skrabski Fruzsina Elhalgatott gyalázat, vagy Gera Marina Örök tél, de leginkább Sára Sándor A Vád című filmét. Az orosz katonák hódítók voltak, tudatosan fosztogattak, erőszakoskodtak és gyilkolták a magyar lakosságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!