Nem szeretném, ha a Nemzet igazgatója csalódott lenne

2020. február 03. 21:31

Szerintem van jobb dolga is Pintér Bélának annál, mint hogy tanácsadói szerződéseket vigyen színre.

2020. február 03. 21:31
Kálmán Olga
Facebook

„Szerintem van jobb dolga is Pintér Bélának annál, mint hogy tanácsadói szerződéseket vigyen színre, de nem szeretném, ha a Nemzeti igazgatója csalódott lenne (Vidnyánszky Attila, a Népszavának: »Várom is Pintér Bélától azt az előadást, amelynek témája Kálmán Olga tanácsadói szerződése.«), ezért írok egy vázlatot, hátha valaki lecsap rá. Vagy nem.

A Szerződés -színpadi darab fél felvonásban

A mű nyomaiban a klasszikus görög dráma szerkezeti egységeit használja fel, de csak nyomaiban. Felütésként a SUTTOGÓ PROPAGANDA KAR röviden elénekeli a tanácsadói Szerződés történetét, meghatározva az egész darabon áthúzódó drámai harcra késztetést, az értékpusztulást. A mű újszerűségét és egyben zsenialitását erősíti, hogy a kórus nem említi a Szerződéshez kapcsolható szereplő 25 éves politikai-közéleti újságírói múltját, előválasztási szerepvállalását, pusztán magát a drámai végkifejletet közli. A szereposztás egyediségét jellemzi, hogy a tragikus FŐHŐS személye sem egyértelmű, hiszen az igazi főszereplő, Habonyios egy pillanatra sem lép színpadra, de szellemi ráhatása a cselekményre végig érezhető.

Két kardal között nincs párbeszédes rész, a dialógikus epizód is mellőzve van, mindezt egy igazi drámai cselekvéssor helyettesíti: a humánpolitikai osztályon egy irodai golyóstollal aláírják a Szerződést.

A katartikus élmény csak ezek után következik, amikor az elvonulás közben énekelt rövid kardal alatt a kórus tagjai nyilvánosságra hozzák az addig is nyilvános Szerződés részleteit saját értelmezésükben.

A fotó csak részben illusztráció, hiszen éppen Helenét játszottam a színpadon, és Menelaosszal vívtam, nem a szerződésemmel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csendesgyöngy
2020. február 05. 14:14
Olga elcseszte amikor feladta az ATV-ben az inkvizítori szerepét, mert most őt cseszegetik! Mondhatnánk azt is, hogy a karma utolérte. :)
retsag
2020. február 04. 22:31
Végre valaki beszólt a férgeknek. Megy is a sivítozás.
toef36
2020. február 04. 17:10
Pintér Béla rendezései egysíkúak, mint a csendes "futóhomok"... Kálmán Olga meg annyit ért a szinházhoz és az irodalomhoz, mint a "hajdú a harangöntéshez"...
diestemvansuidafrika
2020. február 04. 11:31
Kálmán elvtársnőnek nem sikerült egyedit alkotni sem havi 1 millióért, sem pedig a "25 éves politikai-közéleti újságírói múltja, előválasztási szerepvállalásáért"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!