A Jobbik utolsó kocsmája

2020. március 03. 15:19

Radikális vagy szélsőjobboldali pártok ilyen plasztikai műtétre, mint a Jobbik, még nem vállalkoztak.

2020. március 03. 15:19
Löffler Tibor
Magyar Nemzet

„A néppártosodás stratégiájának meghirdetésekor senki nem gondolta volna, hogy a Jobbik alapító nyilatkozatának egy kritikus mondata néhány év múlva a pártra is érvényes lesz: »Csalódottsággal figyeltük az 1990 után alakult pártok gyors elhasználódását, világnézeti vargabetűit, köpönyegforgatását, korrumpálódását, kiüresedését.« Bő másfél évvel a 2018-as választások után a Jobbik gyors elhasználódásának, világnézeti vargabetűinek, köpönyegforgatásának és kiüresedésének lehetünk tanúi.

A néppártosodás stratégiája önmagában nem volt rossz ötlet, de kimerült a fazonírozásban, a stílusváltásban, az önmérsékletben, a vadhajtások lenyesegetésében, és mindösszesen egy radikális vagy szélsőséges párt mérsékelt párttá válásában. A világnézeti, ideológiai és értékrendbeli alapok azonban képlékenyek maradtak. A párt nevében is megjelenített jobboldali identitást nyíltan nem adták fel, de azt azért senki nem merné állítani, hogy íme: a Jobbik már egy kifejezetten mérsékelt jobboldali vagy konzervatív pártként járja be a néppártosodás további útjait.

Radikális vagy szélsőjobboldali pártok ilyen plasztikai műtétre, mint a Jobbik, még nem vállalkoztak. Olaszországban a Gianfranco Fini fémjelezte nemzeti konzervatív Nemzeti Szövetség úgy jött létre a posztfasiszta Olasz Szociális Mozgalomból, hogy egy rövid előkészítő szakasz után új pártot alapítottak új névvel, új alapokon. De a Nemzeti Szövetség megmaradt jobboldalinak a jobboldali térfélen, és sikerrel töltötte be más pártokkal, főleg a Silvio Berlusconi vezette Forza Italiával azt az űrt, amit a mérsékelt jobboldali Kereszténydemokrata Párt maga mögött hagyott az összeomlása után.

A szélsőjobboldali Svéd Demokraták viszont egy békésebb politikai evolúció során nőtték ki magukat egy klasszikus konzervatív párttá, de ez is azért történhetett meg, mert a jobbközép-konzervatív Mérsékelt Párt egy liberális jellegű centrumpárttá mérsékelte túl magát. Ausztriában a jobboldali Szabadságpárttal nem fogna össze a baloldal, de a Szabadságpárt sem vetkőzne ki magából a baloldal kedvéért, hogy a jobbközép Néppárt helyett kerüljenek hatalomra. A Jobbiknak tehát az identitásvesztés elkerülése végett a jobboldali konzervatív szavazók elhódítására kellett volna törekednie.

Simicska Lajossal a háta mögött azonban a Jobbik egy orosz rulettel egyenértékű »mindent vagy semmit« játszmába kezdett. 2018-ban a választáson a Jobbik hozta ugyan a formáját, és ugyanazt az eredményt érte el, mint négy évvel korábban, de egy tapodtat nem mozdult előre. Áttörést az ellenzéken belül sem tudott elérni: balliberális szövetségesei együttesen több szavazatot kaptak, mint a Jobbik.

A néppártosodás offenzívája kifulladt, de a relatíve jó választási eredmény ellenére a párt belülről megrendült. A Jobbik azonban nem azért került válságba rögtön a választás után, mert annyira visszaesett volna a választói támogatottsága, és ezért, tehát a számok miatt tört volna ki lázadás a pártvezetés ellen, hanem egyszerűen azért, mert nem kerültek hatalomra. Minden tétet a hatalomváltásra tettek fel, ezért a választásig minden bajt a szőnyeg alá lehetett söpörni, és radikálisan Fidesz-ellenes kommunikációval elterelni róluk a figyelmet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2020. március 05. 12:23
S azt látjuk, hogy a plasztikázás milyen természet-ellenes, művi vonásokat tud csak kialakítani...
Robur
2020. március 04. 21:26
Nem. Ilyen plasztikázásra, eddig csak orbán vállalkozott.
olajfa1
2020. március 04. 10:27
Mondjuk... az igaz, hogy a világon sehol sem volt eddig olyan pálfordulat mint itt Magyarországon amit a Jobbik csinált! Ezért nagy valószínűség szerint: -A "Jobbik" sohasem volt Jobboldali! -A Jobbik csak a jobboldali szavazókat akarta mindig megtéveszteni és "kellő időben" a szavazás után a baloldaliakhoz kellett volna állniuk! Ez lehetett a "mesterterv". Csak most Ferenc túlságosan is erősen és látványosan akarta demonstrálni az erejét! -Mondhatnám Ferenc és Ferencné megrészegült az EP választás győzelmén, és a Budapesti választás eredményén! Már Miniszterelnöknek képzeli magát Ferenc és Ferecné! -A jobbik látványosan elárulta önmagát! -A jobbik szavazói most választanak igazándiból és valójában!
tevevanegypupu
2020. március 04. 09:12
Jakab, Szabó Tímea, Tordai Bence, és Hadházy..tükrei a szélsőbalos bolsevikeknek..vagy náciknak,egyre megy..ez a vége mikor a lumpenprolik bekerülnek olyan helyre, ahova nem valók. Nagyon remélem,mind kiesnek - a Jobbik már a lejtőn - és nem piszkítják Széchenyi, Tisza vagy Apponyi Albert emlékét. Gyurcsány pedig Magyarország kis Hitlere..rombol és pusztít..mielőtt a Fitteliába bedobja a türölközőt..az ilyenek mind így végzik..Remélem a kormány kétharmada segít ebben, hogy Dobrevvel együtt oda kerüljenek ahova valók..az alagsorba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!