Természetesen nincs összeesküvés

2020. március 19. 18:45

Az EU bírósága szerint az uniós joggal ellentétes az a magyar szabályozás, amely nem ad menekültstátuszt azoknak a migránsoknak, akik korábban már áthaladtak biztonságos országon!

2020. március 19. 18:45
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Facebook

„Az EU bírósága szerint az uniós joggal ellentétes az a magyar szabályozás, amely nem ad menekültstátuszt azoknak a migránsoknak, akik korábban már áthaladtak biztonságos országon!

2018 augusztusában a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája, Szabó Gabriella az uniós bírósághoz fordult a magyar menekültügyi szabályok szigorítása miatt. A magyar eljárásban érintett migránst a Helsinki Bizottság segítette és ők is indítványozták az EU-s testülethez fordulást, melynek a bírónő eleget is tett.

A 2 éve nyáron bevezetett jogszabály-módosítások (»STOP, Soros!«) lényeges eleme volt, hogy az a migráns – esetünkben egy szír »ügyfél« –, aki Magyarországra érkezése előtt már áthaladt egy biztonságos országon, hazánkban nem lesz jogosult menekültstátuszra. Ennek megfelelően a bevándorlási hatóság el is utasította az illető kérelmét. A döntést azonban a nyílt társadalom eszmeiségét valló Helsinki Bizottság segítségével a migráns bíróságon megtámadta, majd a bírónő segítségével került az ügy Luxemburgba. Utóbbi bíróság konkrétan az alábbiakat állapította meg: az uniós jogot »úgy kell értelmezni, hogy azzal ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely lehetővé teszi a nemzetközi védelem iránti kérelem elfogadhatatlanság miatt való elutasítását azon indok alapján, hogy a kérelmező olyan államon keresztül érkezett az érintett tagállam területére, amelyben nincs kitéve üldözésnek vagy súlyos sérelem veszélyének, vagy amelyben biztosított a megfelelő szintű védelem«.

A dolog »szépséghibája«, hogy fenti, az ún. »első biztonságos ország szabályát« nem egyszerűen a magyar törvények és a Genfi Konvenció helyes értelmezése, de az Alaptörvény is rögzíti. Tehát az uniós bírság döntésével azt a kaput igyekszik megnyitni, hogy még az állami szuverenitás alapját képező alkotmányokat is felülbírálhassa az európai jogászi elit. A döntés bár csak »eligazítást« ad most a magyar bíróság részére, azért is döntő fontosságú, mert ugyanezen szabályozás miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított hazánk ellen. Ez utóbbi szintén az EU bírósága előtt van, és a mostani döntés alapján vélelmezhető, hogy ott is Magyarország ellen döntenek. Ez pedig végzetes harcot indíthat el az Unió és a tagállamok között, ugyanis alkotmányos szabályok felülírásával lényegében az alkotmányozó hatalmát vennék át a brüsszeli testületek.

Szabó Gabriella bírónőn kívül »köszönjük« a döntést az Európai Unió Bíróságának, és nem utolsósorban a Helsinki Bizottságnak, mely amellett, hogy felvállalja a koronavírus-járvány idején a karantén szabályait be nem tartó irániak képviseletét, hogy ne lehessen őket »csak úgy« kitoloncolni az országból, még a magyar alkotmányos rend aláásására is ennyi időt és energiát szenteltek.

Természetesen nincs összeesküvés, a nyílt társadalom erői nem szervezkednek, a hálózat NGO-i semmiféle érzékenyítést nem végeznek a bíróságokon. Nem, a folyamat pusztán a véletlen műve. Mindenki hülye, csak ők a helikopterek!

PS.: hab a tortán, hogy egy másik menekültügyben szintén ma »mondatta ki« a Helsinki Bizottság az EuB-val, hogy a magyar bíróságnak menekültügyben az uniós jognak kell elsőbbséget adnia, »szükség esetén mellőzve a nemzetközi védelmet megtiltó nemzeti szabályozás alkalmazását«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. március 20. 09:20
Fel kell számolni őket mivel az Alkotmány ellen dolgoznak . a TASZ-nak nem tetszik veszik a motyojukat és át költöznek Amerikába és ott ráeröszakolhatják az amerikaiakra a fönökük és saját akaratukat,még a sivatagot is át söpörhetik a túl oldalra, addig sem unatkoznak. Mocskos szemét bagázs. Na ilyenkor sajnálja az ember , hogy haza árulásért nincs kivégzés,ez így szörnyűnek tűnik de Ők a Nemzetet végzik ki. Melyik a szörnyűbb?????
bagira
2020. március 20. 04:22
Fővárosban nyert ballisik nem várost vezetik hanem az országunk a magyar nép ellen szervezkednek . Ennek bizonyítéka maguknak rögtön hatalmas fizetés emelést adtak , 93 milliárd forint hagyatékot maguk közt elosztották ,holott a városé , közben a kormány zsarolják hogy azt is zsebre vághassák. Szépen fejlesztett fővárost kezdik lerombolni , nem építik hisz a milliárdokat szét lopták bizonyos címeken.
Agnieszka
2020. március 20. 03:49
Isten kezében vagyunk. 45 év diktatúra által félrecsúsztatott érték-ítélet nem múlik el nyom nélkül, sok az ellenérdekelt. Ez egy átmeneti kor. Mindenesetre, az önkormi választások nem sok jót ígérnek. Sok fog azon múlni, h. a V4-ek mennyiben tudnak közös stratégiát kialakítani és amellett kitartani. Az önkormi választások nyertesei eddig viszonylag sikeresen diszkreditálják magukat.
hakos
2020. március 19. 23:50
Na ezt bizony nagyon gyorsan meg kell állítani, mert néhány túlfizetett luxemburgi bíró szélsőliberális nézetei és aberált vonzalmai felülírják az országok alkotmányait. Lesz még itt kötelező meleg házzasság... És akkor tényleg nem marad más, mint az egész EU kócerájt feloszlatni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!