Dráma az olajpiacon: nulla dollár alá szakadt a hordónkénti ár a kifutás előtt

2020. április 20. 21:51

Óriási a túlkínálat a piacon, hamarosan nem lesz hol tárolni a hordókat.

2020. április 20. 21:51
Ács Gábor
Forbes

„Egészen elképesztő összeomlásba torkollt az amerikai típusú könnyűolaj (WTI) kifutó, májusi lejáratának kereskedése: értékének nagy részét elvesztette, 17 dollárról indulva 1 dollár alá is benézett. A következő, júniusi lejárat is 10 százalék felett zuhant, de még 20 dollár felett jár. Ezért a benzinárban csak kisebb csökkenés várható a következő napokban.

Szerény forgalom mellett omlott össze a legközelebbi lejárat, az látszik, hogy az átlagos eladási szándékkal szemben nem maradt szinte semennyi vételi érdeklődés. Normális piacon a kereskedők számára rutinfeladat a pozíciók kifutás előtti átkötése távolabbi lejáratokra, most azonban komoly zavar támadt a kereslet-kínálatban.

A brutális túlkínálat miatt szinte senki nem szeretné, hogy leszállítsák neki fizikailag lejáratkor az olajat, a tréderek mellett ők is az eladói oldalon állnak a fronthónapnál és veszik a távolabbi lejáratokat. A leszállítási ponton, Oklahomában folyamatosan nő a tároló kihasználtsága, a várakozások szerint hamarosan megtelik és ez így is marad hónapokig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Minnie
2020. április 21. 09:46
Mol-nál dolgozom , semmi pesszimizmus a vezetésben . Jó stratégia elkészítve= nyugalom.
Learten
2020. április 21. 09:05
"értékének nagy részét elvesztette, 17 dollárról indulva 1 dollár alá is benézett. A következő, júniusi lejárat is 10 százalék felett zuhant, de még 20 dollár felett jár. Ezért a benzinárban csak kisebb csökkenés várható a következő napokban. ..." Azért vicces, hogy amikor 100 dollár körül volt a hordónkénti ár, nagyon emelkedett a benzin ára. Most amikor egyes esetekben minusz(!) ára van az olajnak, még mindig ennyi a benzin. Jó-jó tudom fel kell dolgozni, de azért a benzin ára akkor is horribilisen magas, nem csak az adók miatt. :(
Senye Péter
2020. április 21. 08:02
'Irigylem a magyarokat, akárhova fúrnak vizet találnak.' - mondja egy olajsejk egy karikatúrán.
Akitlosz
2020. április 20. 23:25
Talán nem kellene engedélyezni olyan "kereskedést", amely nem jár fizikai árukiszállítással. A tőzsdeforgalmának nagyon nagy többsége csak humbug, fogadás és nem kereskedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!