Úszunk az olajban

2020. április 30. 07:15

Az olaj tulajdonosai még fizettek is a vevőknek, csak hogy megszabaduljanak felesleges készleteiktől.

2020. április 30. 07:15
Dudás Tamás
Új Szó

„Biztosan sokak fantáziáját megmozgatta a hír, hogy az olajárak az elmúlt héten egy időre átmentek negatív tartományba, vagyis az olaj tulajdonosai még fizettek is a vevőknek, csak hogy megszabaduljanak felesleges készleteiktől. Ez persze csak egy röpke piaci anomália volt, de tény, hogy az olaj világpiaci ára rég nem látott mélységekbe zuhant. Az olajexportőrök ma már csak álmodhatnak az 50, vagy akár a 100 dolláros hordónkénti árról, a legfontosabb olajtípusok ára ma 20 dollár alatt van, és az amerikai WTI olaj már nagyon közel jár ahhoz, hogy a 10 dolláros határ alá is benézzen.

A piaci árak mindig a kereslet és kínálat alakulásától függnek, és jelenleg az olajpiacon kereslet az nagyon nincs, kínálat viszont annál inkább.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a világ most úszik az olajban, amely senkinek sem kell. A fő nemzetközi tárolókapacitások egyre jobban telnek, és néhány hét múlva már egyszerűen nem lesz hol tárolni az olajat. Az amerikai Cushingban található hatalmas olajtároló komplexum már háromnegyedig megtelt, és már a maradék tárhelyet is előre eladták. Az olajkereskedők kétségbeesetten keresnek tárolóhelyet, az USA partjainál több tucat csordultig teli szupertankhajó horgonyoz. Ez vezetett a múlt heti negatív árakhoz, mert az olajspekulánsok készek voltak akár veszteséggel is megszabadulni az olajtól, hiszen egyszerűen nem volt hova tenniük azt.

Hogy a kereslet hová tűnt, azután nem kell sokáig kutatni. A globális koronavírus-járvány megbénította a világgazdaságot, ezért az olaj iránti kereslet mintegy harmada villámgyorsan eltűnt. A földön veszteglő repülőgépflottáknak nincs szüksége üzemanyagra, és a gépjárműforgalom is jelentősen visszaesett a bevezetett korlátozásoknak köszönhetően.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. április 30. 09:33
Azért.. érdekes ez az "Úszunk az olajban"... mert ha előveszünk egy 0-as évek beli újságot, akkor az tele van az "olajválsággal" meg hogy 10-20 év múlva elfogy az olaj, és nem lesz üzemanyag"... NO ÉS EZEKET NAGYONOKOS TUDÓSOK VÉLEMÉNYEI ALAPJÁN FÍRKANTOTTÁK LE AZ AKKORI "FÜGGETLEN ÚJSÁGÍRÓK"!!! A ennyit a "tudományos" "előre jelzésekről" meg a független sajtóról. Ilyen ma is a sajtó, -sőt talán még rosszabb is- főleg amit a felmelegedési hisztivel műveltek...
konfucius
2020. április 30. 08:28
Nagyon itt lenne az ideje az olajtól megszabadulni, és itt van a kitűnő alkalom is rá. Miért nem lép senki? Az egyik igazi, valódi előnye ennek a járványnak, hogy az emberek beláthatják: tudnak másképp élni, csak eddig félelműkben nem akartak. De nem muszáj elpusztítani magunk alatt a bolygót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!