Jönnek a tótok!

2020. május 24. 19:24

Sorsfordító idők jártak akkoriban.

2020. május 24. 19:24
Aristo
Pesti Srácok.hu

„Méltóságos uram! Méltóságos uram! Jönnek a tótok! – érkezett nagy lendülettel Miska a kúria előcsarnokába. Olyannyira neki volt indulva, hogy még a havas sarat sem verte le a csizmájáról, pedig tudta: a ház asszonya kényes erre. Aki pedig még kényesebb volt az efféle otrombaságra, az Jutka volt, a szobalány, akivel Miskának tervei voltak, ezért ügyelni szokott, hogy ne haragítsa magára. De hát rendkívüli idők voltak.

A kis kúria, ahová Miska érkezett a hírrel, Sz.-ben, a megyeszékhelyre vezető út mentén állt, jó időben szép kilátás nyílt a folyóra és a szőlődombokra, ahol – a helyiek szerint – jobb bor készült, mint Tokajban. Történetünk idején a kilátás nem volt valami lenyűgöző. Csúf, inkább sáros, mint havas idő volt 1918 decemberében, hol hó, hol eső esett és minden élőlény igyekezett behúzódni valahová, még a fák is dideregni látszottak. A faluban pipáltak a kémények, a füst nem akart eloszlani és összeállva, tétován keringett a falu fölött.

Sorsfordító idők jártak akkoriban. A hírek és rémhírek összekeveredve keringtek, mint a károgó varjúcsapatok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2020. május 25. 20:03
Aristo összest ki kellene adni. Én biztos megvenném.
Box Hill
2020. május 25. 12:22
Fejtő Ferenc a manapság sokat hangoztatott "európai értékekről": "De tudni kell, hogy Trianon, az egy szabadkőműves klikknek a műve volt, akiket a cseh és a román vezetők befolyásoltak. A szerbek nem, mert azt kiderítettem az okmányokból is, hogy a szerbek nem akartak ilyen nagy közös délszláv államot, a szerbek nagy Szerbiát akartak. Jugoszláviát, vagy ahogyan akkor nevezték, a Szerb-Horvát-Szlovén királyságot a franciák, a csehek és az angolok kényszerítették rájuk." Forrás: Szidiropulosz: Trianon utóélete, Kairosz, é.n., interjú Fejtő Ferenc történésszel, 289.old. Tehát Jugoszlávia 1941-45-ös, valamint az ötven évvel későbbi mészárlásos "polgárháborúi" a franciák, csehek és angolok számlájára írható.
BőröndÖdön
2020. május 24. 20:41
Arisztid a szokásos nulla.
Pelso j.
2020. május 24. 20:20
nulla
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!