Nem érdemeltük meg a járványt

2020. május 07. 07:38

Az élet rendetlen. A járványt sem érdemeljük meg. Egyszerűen van. Interjú.

2020. május 07. 07:38
Feldmár András
Fidelio

A 20. században számos olyan korszak volt, amikor rendszerszerűen ember bántott embert. Most nem ember bánt embert, de mindenki fél. Más ez a félelem?

Lehet, hogy nem félünk, hanem inkább szorongunk. A kettő nem egészen ugyanaz. A szorongást szerintem »csináljuk«, nem száll ránk, nem hatol belénk, hanem mi csináljuk, mert valamit akarunk, amit nem lehet akarni. Ha lefekszem és aludni akarok, akkor szorongani fogok, mert aludni akarni nem lehet. Az akarat szerve az izomzat. Ha arrébb akarok pakolni valamit, akkor az izmaimat megfeszítve megteszem, nem szorongok. De ha azt akarom, hogy erekcióm legyen, akkor csak szorongani fogok; ha Isten úgy tervezett volna, hogy akkor álljon fel, amikor akarom, izomból teremtette volna a faszomat.

Mindig is bizonytalanságban éltünk – ember tervez, Isten végez. Ez mindig így volt, most még inkább szembetűnő. Erről általában nem akarunk tudomást venni, pedig a zen mesterek is megmondták egy koanban: egyetlen dolog biztos, a halál, a halál időpontja nem biztos, hogyan éljek akkor? Ez mindig fontos kérdés volt, most is az. Az én válaszom: vegyek részt minden élő pillanatban. Amíg élünk, addig élvezzem minden lélegzetemet, mondjam, amit mondani akarok, mert lehet, hogy holnap te vagy én már nem leszünk itt.

Sokak szerint az ember bizonyos felelőtlen magatartással szabadította magára a koronavírust. Nem csak azért, mert tobzoskák vagy denevérek húsával kereskedtek Kínában, hanem mert túl sokat repültünk, túl sokat fogyasztottunk. Végső soron »az ember a vírus«, mondják sokan, és a delfinek visszatérnek egykori élőhelyükre, a levegő tisztább.

Ez a paranoia egy formája. A paranoia az, hogy mindent magára értelmez az illető. Valaki azt hiszi, hogy a rádió személyesen hozzá szól, a falak hozzá szólnak, és bizonyos történetek között ő látja az összefüggést, mélyen értelmezni tud mindent, ami van. Minden tudós paranoiás egy kicsit, mert meg akar magyarázni valamit. Nagyon nehéz annak a valóságában élni, hogy senki nem tud semmit. Pedig ez a valóság.

Senki nem tud semmit. Most azt mondjuk, azért van a vírus, mert »rosszak voltunk«. Egy gyerek azt gondolja, hogy azért rossz nekem, mert rossz voltam. Nem engedheti meg magának, hogy azt gondolja, azért rossz nekem, mert a szüleim rosszul bánnak velem, ugyanis nincsen hová mennie. Nos, ha a szüleim rosszul bántak velem, rosszul bántak volna bárkivel. Nem érdemeltem meg. Itt ez a vírus. Nem érdemlem meg, mert nincs olyan, hogy valaki megérdemeljen valamit. Az egy mese. A gazdagok megérdemlik a gazdagságukat? Nem. A szegények megérdemlik a szegénységüket? Nem. Az élet rendetlen. A járványt sem érdemeljük meg. Egyszerűen van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. május 07. 15:25
Az ugrott be hirtelen, hogy szerintem az a normális ember, aki egy abnormális helyzetben abnormálisan viselkedik. Pl pánikol stb, szóval látszik rajta, hogy KIZÖKKEN a nyugalmából. Persze ez átlag feletti idegi megterhelés esetén érvényes, és persze nehéz megmondani, mi az átlagot meghaladó idegi terhelés. De aki mindenki által elismerten súlyosan traumás helyzetben nyugodt, összeszedett, jól koncentráló marad, az nem normális, azzal valami nagyon komoly, súlyos probléma van. Nem mondom, hogy a koronavírus ilyen nagyon súlyos trauma, és hogy az normális, aki ettől idegileg összerogy. Például Szilágyiné Jolika, a megölt Lópici neje egészen megdöbbentően nyugodt, összeszedett, mintha az égvilágon semmiféle trauma nem érte volna, csak egy átlagos május van, süt a nap, csicseregnek a madarak, és Jolika kedvesen elbeszélget a látogatóival. https://www.youtube.com/watch?v=dFhhtckc_nc Szerintem ez a nő a legbetegebb az egész családból. Teljesen érzéketlen, egyszerűen nincsenek emberi érzelmei, nem működik semmiféle idegpályája. Minden a lehető legnagyobb rendben van, némi apró kellemetlenséget leszámítva. Belőle kiindulva azt gondolom, hogy örülhet az, aki szorong, fél, kétségbeesik, mert ez azt jelenti, hogy normális.
kata56
2020. május 07. 14:50
Nesze semmi fogd meg jól, beképzelten előadva, politikai ízesítéssel. Beképzelt vén majom.
syphax
2020. május 07. 09:54
"..Nem érdemeltük meg a járványt." Valószinűleg valóban nem. DE AZT SEM ÉRDEMELJÜK MEG, HOGY "ILYEN" SOMMÁS-FELELŐTLEN SZENTENCIÁKAT "VÉSSSÜNK MÁRVÁMYBA"--ITT A EGÉRDEMELTSÉGRŐL"'--MINT A FENTI!
ElBundi
2020. május 07. 08:51
Semmi nem lesz magától. Ösz fejjel kedves szerzö illene már tudni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!