Már nem is vagyunk neki magyarok

2020. június 17. 11:49

Pillangóvá akartak vedleni, de korábban csak komcsik lehettek.

2020. június 17. 11:49
Farkasházy Tivadar
Farkasházy Tivadar
Facebook

„Senki se sajnáljon azért, mert életem hosszabbik fele a szocializmusra esett, úgy vélem, ehhez csak nekem van jogom, de sosem tettem, elég volt hozzá egy pillanatra még hátrébb sandítani, az előttem élőkre, irigyelni viszont remélem, egy jóval fiatalabb se akar érte. Csak azt utálom, amikor közülük önmagukat politikusnak álcázó milliárdosok elmagyarázzák nekem, hogy milyen volt, akik ráadásul csak pár évet töltöttek benne, s korántsem a legrosszabbakat. Lényegében a Pacsirta a Dunán című könyv ötletét egy monológ adta, amelyet 2000-ben, azaz 20 éve írtam Bajor Imrének 20 perc alatt, de előző este kissé elvarázsolta magát Szárszón, így hiába keltegettem, nekem kellett felolvasnom. Meglepő sikert aratott, s mivel nem vagyok éppen a színpad ördöge, ez csak annak szólhatott, hogy valamibe beletrafáltam, pedig csak a hétköznapi szocializmust firkantottam össze, ami gyorsan eszembe jutott. Nemrég előkerült a Napkelte felvétele róla.

Ott ült előttem, ha nem is mind akkor, de egy évvel korábban vagy később a demokratikus ellenzék egykori tagjai közül Konrád György, Heller Ágnes, Pető Iván, Solt Ottilia, Iványi Gábor, Petri György, Rajk László, Haraszti Miklós, Demszky Gábor, Bauer Tamás, Magyar Bálint, Tamás Gáspár Miklós, a Fordulat és reform szerzői közül Lengyel László és Csillag István, a hazatért Faludy György, az ittmaradt Kosáry Domokos, az olykor hazalátogató Fejtő Ferenc, s olyan 56-osok mint Göncz Árpád, Mécs Imre, Méray Tibor, Vásárhelyi Miklós. Kicsivel jobban ismerték a kor természetrajzát, nekik szántam, meg az új okosoknak.

Az utolsó szava magyarázatra szorul, az akkori és mai házelnök épp megint lehernyózta a szerinte rossz magyarokat, akik most pillangóvá akarnak átvedleni, de korábban csak komcsik lehettek.

Mindez mára csupán annyiban változott, hogy már nem is vagyunk neki magyarok, lelke rajta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2020. június 18. 10:01
Demokratikus ellenzék? Ezekkel a nevekkel? Ne röhögtess, a 90 utáni időszak küllő akasztói, egyik nagyobb szar, mint a másik!
Vakfolt
2020. június 18. 09:14
"Senki se sajnáljon azért, mert életem hosszabbik fele a szocializmusra esett" Azért magadat se sajnáld nagyon, rendesen kitömtek az ettársak, éltél mint hal a vízben, utazgathattál az anyád kínjába bárhova, milyen szörnyűségeket éltél át az átkosban, mesélj! Túl gyorsan tereltek át a Mona Lisa előtt és nem volt időd a kancsi szemeiddel megtekinteni? Más meg a lakóhelyét sem hagyhatta el és nem dolgozhatott, csak a mezőgazdaságban, de biztos neked volt a legrosszabb. Ti folyton pillangóvá kívántok átvedelni, miután mint a csiga, módszeresen összetaknyoztok mindent ami jó, és ha valaki megjegyzi, hogy bazmeg, ez azért ritka undorító hernyóság, akkor megy az ajvék, hogy nem is, ez csak "véleménykülönbség". Mindegy, azt a kis időt már kibírjuk veled. Szurkolj a magyarok ellen szemétláda! De azt ne várd, hogy ezért örülünk neked.
1000bocs
2020. június 18. 08:36
ez a sok kivételezett köcsög tényleg meg tudta győzni magát, hogy ők voltak elnyomva mint ellenzék?
Agnieszka
2020. június 18. 07:48
Nemcsak neki NEM vagytok magyarok. A második nyertes ciklusukban, amit privatizációnak becézett nemzeti vagyon szabadrablás és a deviza hitelezés felfuttatása jellemzett, felejthetetlenek a köztévé bornírt, hitelfelvételre buzdító reklámjai, hogy ne is említsem a többi csemegét, könnygázt, viperát, lovas kardlapozást, fekvő ember azonosító nélküli rendőri erő általi társas rugdalását, vastagon benne voltatok. Az a választást, mint a többit, a médiátok nyerte meg a kormányképtelen amatőröknek. Kell még valamit mondanunk ezen kívül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!