Vidnyánszky a szabadságot öli meg

2020. június 30. 15:41

A kulturális közélet kereszttüzébe került a színművészeti egyetem. Interjú.

2020. június 30. 15:41
Schilling Árpád
Hírklikk

2018 májusában, a Fidesz választási győzelme után jelentette be, hogy Franciaországba emigrál családostól, s akkor úgy nyilatkozott, hogy szívesebben lenne Kanadában zöldséges, mint Magyarországon színházigazgató. Milyen távra tervez, távol Magyarországtól?

A mostani bemutatón még februárban kezdtünk dolgozni, de sajnos a járvány miatt leálltak a munkák. Pár hete kezdtünk újra és a bemutató végeztével visszatérünk – de Franciaországba. Hogy ott meddig maradunk, arról jelenleg fogalmam sincs. Egyelőre nem tervezzük a magyarországi visszaköltözést. Szerencsére akadtak az elkövetkező évekre külföldi meghívások.
Itt viszont a kulturális közélet kereszttüzébe került a színművészeti egyetem.

Ön szerint szükség van egyáltalán egy ilyen, államilag dotált intézményre?

Ezt a kérdést feltehetnénk minden jelentős állami oktatási intézménnyel kapcsolatban. A válaszom, hogy amennyiben szükség van arra, hogy Magyarországon működjön magas szintű színházi és filmművészeti oktatás, úgy természetesen szükség van ezek intézményére is. A színművészeti önmagában is különleges hely, amire nem is tudom, hol van még példa a világon, hogy a színház és a film oktatása egy intézményen belül zajlik. Ez rendkívüli lehetőség európai szemmel is nézve, másrészt azokhoz a tevékenységekhez, amelyek a színházzal és a filmmel együtt járnak, szükséges azok magas színvonalú oktatása is.

Nem tudná mindezt kiváltani a magániskolák működése, amikre találunk számos hazai példát?

Nézze, a hazai kulturális ellátottság messzemenő kérdés – ha csak a színházművészetet nézzük, tucatnyi oktatási magánkezdeményezés van ezek ellátására. De a filmes szakemberek kiművelése már nem milyen egyszerű kérdés. Az SZFE helyzete ezért is különleges.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. július 02. 11:45
Ez a Schilling még mindig ír? Miféle baromságokat? Lázít? Nem. Hülyit...
Türelem
2020. július 01. 20:36
Ez is olyan, mint a magyar foci, minden tehetségtelen bekiabálhat a partvonalon túlról........
fonak
2020. július 01. 20:18
Képzelem mekkora szabadság lesz itt mondjuk Vidnyánszkynak, ha ezek visszajönnek.
Feltuki és Gogylász
2020. július 01. 19:06
Az összes művészeti főiskola, tehetségtelen főiskolai tanároknak mondott féltehetségű emberek kifizető helye lett. Védik a mundért mert nem kapnak más munkát. Lemérhetetlen minőségű képeket festenek a képzőművészeti főiskolán. Iparnéküli iparművészetet, kézművesek helyett igénytelen használhatatlan tárgyakat az "iparon". Nézhetetlen szinészeket, és gondolat nélküli rendezőket a szinművészetin. Nincs rájuk szükség! Beszántani, sóval behinteni az összes művészeti főiskola helyét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!