Budapest gondozhatja Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát

2020. július 21. 12:03

Bármilyen nehéz pénzügyi helyzetbe is került a főváros, vannak erkölcsi kötelességei.

2020. július 21. 12:03
Főpolgármesteri Hivatal
MTI OS

„Egy új Budapesti Iskola Intézet létrehozását jelentette be mai sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. A budapesti székhelyű intézet alapításának első lépése Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékának Magyarországra hozatala. A hagyatékot az örökösök, Hermann Zsuzsa és Fehér György helyezte letétbe a Fővárosnál.

»A Budapesti Iskola filozófusainak, tanítványaiknak és pályatársaiknak munkássága és emlékezete a magyar kultúra és kulturális emlékezet része. Ennek gondozása, továbbgondolása érdekében a Fővárosi Önkormányzat egy olyan intézetet hoz létre, ami kutathatóvá teszi majd Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát. A kezdeti szakaszban a hagyaték gondozásának helyszíne Budapest Főváros Levéltára lesz. Ennek a munkának a végén létrejön egy olyan intézet, ami a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona lehet« – mondta el Gy. Németh Erzsébet. Az intézetnek nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatai is épülnek majd a jövőben külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel.

»Heller Ágnes féltette a demokráciát, mindennél fontosabbnak tartotta a gondolkodás szabadságát és egész életében aktívan részt vett a társadalmi folyamatokról szóló beszélgetésekben. A Budapesti Iskola a szabadság és a humanizmus, a diktatúra elleni küzdelem iskolája volt« – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a Heller-Fehér hagyaték örökösei a főváros mai vezetését alkalmasnak és méltónak találták arra, hogy szüleik gondolatait, életművét gondjukra bízzák.

»Bármilyen nehéz pénzügyi helyzetbe is került a főváros, vannak erkölcsi kötelességei. Ilyen kötelessége a progresszív, demokratikus hagyományt ápolni« – zárta szavait.”

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. július 23. 13:23
Már látom a kígyózó sorokat a bejáratnál. Ahogy ott kígyóznak....
Emmanuel Goldstein
2020. július 22. 12:38
A Budapesti Iskola hagyatéka nemzeti kincs. Helyes, hogy a főváros kiemelten támogatja ezt az értékmegőrző projektet.
konfucius
2020. július 22. 00:53
A főváros nem került semennyire nehéz pénzügyi helyzetbe (ha mégis, akkor tessék nem kifizetni az éhes elvtiket). Tehát ne hazudozzatok. Csináljátok a dolgotokat, ahogy a többi település teszi! Ne sírjatok már örökké!
akiaki
2020. július 21. 21:34
ez nagy öröm mindnyájunknak, hol lehet gereblyézni? balcsiban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!