Újabb einstand (2)

2020. július 06. 07:56

És akkor Pintér Béla mindenkit, akit ér, erőből, durván, hátulról megfarkal, de ami a csövön, a csövén, az övén kifér.

2020. július 06. 07:56
Mátyás Győző
168 Óra

„Aki látta a Jubileumi beszélgetések című frenetikus darabot, az tudja, hogy ez az abúzus-fieszta mindennél pontosabban szimbolizálja mindazt, ami ebben a mi országunkban már jó ideje nap mint nap történik, a kultúra területén meg aztán feszt(ivál). A hatalom mindent és mindenkit elkap és meggyak, néha pedig még azt is elvárja, hogy az illető, akit így megillettek, csináljon úgy, mintha ezt baromira élvezné. Mert a hatalom nem tud és nem is akar mást, mint elfoglalni, bekebelezni, ha pedig ez nem megy, rombolni és pusztítani. Párbeszédre azért képtelen, mert (szakmai) érvek, gondolatok híján egyszerűen nincs mit mondania.

Most éppen a Színház- és Filmművészeti Egyetem a soros(!), de ezt a legújabb einstandot megelőzte az akadémiai kutatóintézetek vagy éppen a Petőfi Irodalmi Múzeum elfoglalása, a CEU szégyenletes elűzése. Mintha egyenesen az lenne a fent terpeszkedők célja, hogy megsemmisítsenek mindent, ami nekik nem tetsző kulturális érték, és létrehozzák A puszta országot (bár nyilván T. S. Eliotról sem hallottak). Ne legyen itt semmi, ami a hatalomra veszélyes, ami a szabadságot, az autonómiát, a kritikai szellemet idézi. De az is lehet, annak élvezete hajtja a státuszférfiakat, akiknek a kulturális horizontja a szotyolázásig terjed, hogy megalázhassanak valódi értelmiségieket.  Hiszen újra és újra előáll a helyzet, hogy amikor művészek, gondolkodók naivitásról téve tanúságot, belső késztetéstől hajtva, szakmai érveikkel előhozakodva védeni próbálják értékeiket, autonómiájukat, a műveletlen bornírtság élvezkedve kiröhögi őket, és kedvtelve gyönyörködik »művészkémék« tehetetlen vergődésében.

Sokadszor bizonyosodik be, hogy a hatalom képviselői ilyen esetekben kizárólag a buldózert ismerik, a szakmai párbeszédet nem. Ezért gondolom az utóbbi idők legszolgalelkűbb és legcinikusabb mondatának (amihez művészek képesek voltak a nevüket adni) azt, amelyik az SZFE modellváltása mellett kiállók petíciójában szerepel: »Köszönjük Dr. Palkovics László miniszter úrnak, hogy érdemi tárgyalásokat folytatott az egyetemi közösségek képviselőivel.« Szakmai tárgyalások, hát tényleg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2020. július 07. 09:35
Mintha egyenesen az lenne a fent terpeszkedők célja, hogy megsemmisítsenek mindent, ami nekik nem tetsző kulturális érték, és létrehozzák A puszta országot (bár nyilván T. S. Eliotról sem hallottak). Ne legyen itt semmi, ami a hatalomra veszélyes, ami a szabadságot, az autonómiát, a kritikai szellemet idézi. Nincs szó megsemmisítésről. Csak nem támogatjuk a nekünk nem tetsző "kultúrális értékeket" Nem támogatjuk Schillingeket, az abnormális részét Alföldieknek, nem akarunk antifa BLM hatalmat. Nem támogatjuk az idióta túltolt gender hisztériát. Szretnénk megtartani Mozartot és Shakespeare-t, Pressert és John Lennont. Nem romoljuk le Szulejmán szobrát sem a szovjet hősi emlékművet. De nem engedjük Szent Istvánt és Rákóczit sem. És ezt négyévente megerősítjük a választásokkor, és elvárjuk, hogy az eldöntötteket mindenki tiszteletben tartsa.
tango47
2020. július 06. 22:37
Szakmai párbeszédet hiányolja? Hát ki van a kormányoldalon, akit elfogadnának, mint jó szakembert? Nekik Vidnyánszky Attila is csak egy dilettáns akarnok, aki nem képes felvergődni Alföldi, vagy Schilling aberrált nagyságához.
Krupp Skya
2020. július 06. 22:03
"És akkor Pintér Béla mindenkit, akit ér, erőből, durván, hátulról megfarkal, de ami a csövön, a csövén, az övén kifér." Ne hagy magad!
catalina9
2020. július 06. 14:04
Sokadszor bizonyosodik be, hogy a hatalom képviselői ilyen esetekben kizárólag a buldózert ismerik, a szakmai párbeszédet nem. " hogy is mondta libsik hérosza, Kóka elvtárs? ha mocsarat le akarják csapolni, akkor nem a békákat kérdezik meg..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!