81 éve írták alá a Hitler–Sztálin paktumot

2020. augusztus 23. 22:39

Mi, Közép- és Kelet-Európa népei a náci és a kommunista diktatúrát is megtapasztaltuk.

2020. augusztus 23. 22:39
Bogárdi Szabó István
Facebook

„81 éve írták alá a Hitler–Sztálin paktumot. Senki se hitte, hogy ez megtörténhet. A paktumnak volt egy titkos záradéka, amelyben a két totalitárius hatalom felosztotta egymás között Közép-Európát. Mindezt 1990-ig nem ismerték el. Azóta már sok mindent tudunk.

Nyugat-Európa nagy része csak a náci típusú diktatúra elnyomását ismerte meg.

Mi, Közép- és Kelet-Európa népei a náci és a kommunista diktatúrát is megtapasztaltuk.

A 20. század bebizonyította, hogy a két szélsőséges ideológia közötti különbség elenyésző, embertelenségük közös tőről fakad.

Augusztus 23-án, vasárnap emlékezzünk azokra, akik elszenvedték a diktatúrák borzalmait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. augusztus 24. 16:28
Ha az a paktum olyan rossz volt, akkor miért ott húzódik még ma is Lengyelország keleti határa? De mindegy, tartalmától függetlenül úgyis minden cikket lepontozok, amelyikben a szerző arab számokkal írja az évszázadot és nem római számokkal. A különbség pedig döntő fontosságú a két diktatúra között, messze nem elenyésző. A szocialista politika így is úgy is rossz, nem csak ettől a kettőtől, a többiektől például "keresztényektől"is. De ha már, akkor jóval kevésbé rossz szocializálni nemzeti alapon, mint internacionalista alapon. Azonkívül a nácik hagyták magánkézben a gazdaságot. A kommunista gazdaság versenyképtelen. A náci gazdaság a világ élvonala volt fejlettségben. Évtizedekig, máig az ő találmányaikból él(t) a világ. A kommunisták inkább csak kémkedni, és másolni tudtak és a lopott holmit fejlesztették tovább. Szóval azért van döntő különbség a kettő között. Na például aki esetleg nem tudná, a világűrt ugyan nem a kommunisták érték el először, hanem a nácik. 1944. június 20-án egy V2 tesztrakéta Peenemündéből 174,6 km magasra jutott, az már nagyon bőven a világűr, így az első ember készítette jármű volt, amelyik elérte a világűrt. Ez persze kimarad a hivatalos világtörténelemből. Az 1944-es német Királytigris tank az 1958-as szovjet T-55-ösnél is jobb. Ez jól mutatja a két diktatúra közötti "elenyésző különbséget". :-)
Box Hill
2020. augusztus 24. 10:56
Sztálin a lányának: Hej, a németekkel együtt mi legyőzhetetlenek lettünk volna. Forrás: Svetlana Alliluyeva: Only one year (Csak egy esztendő), Hutchinson, 1969, 369.old.
Senye Péter
2020. augusztus 24. 10:20
Ahhoz a paktumhoz az I. vh-t követő békeszerződések vezettek.
amaurote
2020. augusztus 24. 09:20
a magyar zsidók főleg megtapasztalták
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!