Mi lesz a sajátos nevelési igényű tanulókkal, ha jön a járvány második hulláma?

2020. augusztus 10. 08:57

Kásler Miklós helyett természetesen Rétvári Bence válaszolt.

2020. augusztus 10. 08:57
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Mérce

„Az LMP-s politikus jelezte azt is: az SNI-s gyerekeknek nem csak oktató-nevelő, hanem differenciált fejlesztésben is részesülnek az intézményekben, aminek kivitelezéséhez a szülőnek otthon nincsen eszköze, kapacitása, felkészültsége vagy pedig egyszerűen fizikai ereje, épp ezért lenne nagy szükség arra, hogy legalább időben tájékoztassák őket arról, a kormány milyen intézkedésekkel igyekszik a tavaszinál megfelelőbb módon felkészíteni az oktatási intézményeket és a pedagógusokat egy esetleges újabb iskolabezárás hátrányainak kompenzálására.

»Egy esetleges digitális tanrend esetén nem garantálható, hogy a szülő, akinek a munkájában is ugyanúgy helyt kell állnia, képes lesz hatékonyan segíteni a kisiskolást a tanulásában, így számolnunk kell azzal, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók helyzete, állapota súlyosbodhat. Szeptemberig azonban még van idő arra, hogy az eddigi tapasztalatokat megvizsgálva olyan előkészületeket tegyünk egy esetleges következő iskolabezárásra, mellyel megelőzhetjük mind a pedagógusok további felőrlődését, a szülők túlterhelődését« – fogalmazott a képviselő.

Kásler Miklós helyett természetesen Rétvári Bence válaszolt, az államtitkár azonban azon túl, hogy felsorolta, milyen módszertani útmutatókat adtak ki a sajátos nevelési igényű tanulók »járványhelyzet alatt történő támogatása céljából«, túl sokat arról, hogy a beérkező tapasztalatok alapján milyen változásokat terveznek, nem árult el.

Rétvári szerint »az esetleges lemaradók« felzárkóztatása érdekében az intézmények a tanév hivatalos lezárulta után is szervezhettek pedagógiai célú foglalkozásokat, a tanulók emellett a nyári táborokban és a következő tanévben is pótolhatják lemaradásukat (hogy milyen módon, az nem derül ki a válaszból). Az államtitkár azt elismerte, hogy egyes tevékenységek »valóban nem végezhetőek el személyes találkozó nélkül«, ezért a megyei (fővárosi) pedagógiai szakszolgálatok a járványhelyzet enyhülésével újraindították a személyes találkozót is igénylő tevékenységeiket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2020. augusztus 11. 09:55
Dögöljön meg a szerző.
Krupp Skya
2020. augusztus 10. 14:38
Szegény zsidó férfiakat nem eléggé sújtja a körülmetélés, akkor még ilyen csúnya nőket kell dugniuk. Minden részvétem a tiétek.
zakar zoltán béla
2020. augusztus 10. 12:34
Aki a kisegítő iskolákat bezáratta, azt INTEGRÁLT GYÖNGYÖSPATAI TANÍTÓKAT-TANÁROKAT ....TATÓ iskolákban kellene pedEgőgösként alkalmazni, teljesen magára hagyva! Aki emögött a mondatom mögött rasszista BeLeM kiszakad ideológiát lát, az retardált überrált! Ha oda nem kíván menni, akkor menjen egy szakképző iskolába! De egy Pest-budai elit libbant gimnázium is megteszi, ahol a "tudós" 14-18 évesek oktatják kANÁSZ táncra a lekvárban fürdő PEDAGÓGUSAIKAT! De a CEU-ELTE....bármely más btk-ja se rossz! Ott is lehet nagyot alkotni : a semmiből semmit!----Miért kellett egyetemmé nyilvánítani a kaposvári, szolnoki, egyéb dadaképzőket???!!! DEBRECEN-SZEGED-PÉCS BUDAPEST...a kétszintű érettségi éppúgy baromság, mint a bolognai rendszer, ls az integrált oktatás! Az integrált oktatás semmit nem old meg, csak mélyíti a válságot!!! Az nem kirekesztés, ha valakit addig külön nevelnek.oktatnak, míg el nem éri viselkedésben, hozzáállásban,... a kívánt szintet!!! Ez a szabados oktatási rendszer csak a züllöttséget, a bűnözést, a lustaság iránti vágyat,... növeli. A laptop nem lehet cél, csak eszköz! ...A gond az, hogy a mostani oktatási vezetők nem mernek 2-3-at hátralépni, mert 1994 óta 2 nemzedék már elúszott a libbant mocsárba! Így aztán a Horn György-félék és a Vekerdy utódok , a malom-alom szélhámmintás képződmények röhögnek a markukba. ...
catalina9
2020. augusztus 10. 12:05
Az LMP-s politikus jelezte azt is: az SNI-s gyerekeknek nem csak oktató-nevelő, hanem differenciált fejlesztésben is részesülnek az intézményekben, aminek kivitelezéséhez a szülőnek otthon nincsen eszköze, kapacitása, felkészültsége vagy pedig egyszerűen fizikai ereje, épp ezért lenne nagy szükség arra, hogy legalább időben tájékoztassák őket arról, a kormány milyen intézkedésekkel igyekszik a tavaszinál megfelelőbb módon felkészíteni az oktatási intézményeket és a pedagógusokat egy esetleges újabb iskolabezárás hátrányainak kompenzálására." hát van ennél szebb? ez már béndeki magasság...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!