Ki menjen a p*csába?

2020. augusztus 26. 15:59

Ássuk ki halottainkat is és számoltassuk el őket, hogy más korban más eszmékben hittek?

2020. augusztus 26. 15:59
Blaskó Péter
Válasz Online

„Itt valami nagyon nincs rendben.

Gyurcsány Ferenc földönfutóvá akarja tenni Vidnyánszky Attilát, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője eközben kommunistázza Székely Gábort, akit Bayer Zsolt egyenesen »a p*csába« küld el.

Van itt egy volt miniszterelnök, aki lekurvaországozta a hazáját, megverette a honfitársait, meg van egy nagyszerű ember, kiváló művész, aki 45 évvel ezelőtt beszélt egy pártkongresszuson. Igen. Csakhogy akkor egészen más világ volt. Mivel színházi ember vagyok, bizonyíthatom, hogy nem a pártkongresszusi felszólalása, hanem egészen kiemelkedő tehetsége emelte Székely Gábort a színházi szakma tetejére. Rendezései és pedagógiai munkájának eredményei kivételes emberré tették a színházi szakmában. Megkerülhetetlen tekintéllyé. Most boncoljuk fel? Söpörjük félre egész életművét azok véleménye miatt, akik bevallottan nem értenek a színházhoz?

Székelynek nemhogy joga: kötelessége figyelmeztetni fiatalabb kollégáját, hogy konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása! A változtatásokról, az elképzelésekről Székely Gáborral és a többi tekintélyes színházi szakemberrel leült valaki egyetlen szót is váltani? Tudomásom szerint nem.

Hiba volt.

Székellyel, Zsámbékival, Ascherrel hét éven át jártam a világot a rendezéseikben szerepelve, sikert sikerre halmozva, fesztiválról fesztiválra. Megbecsülést, elismerést szerezve a magyar színházművészetnek. Biztos vagyok benne, hogy nem lett volna terméketlen a velük való beszélgetés.

Mi a következő lépés? Mikor szedjük elő és tesszük tönkre mindazokat, akik MSZMP-tagok voltak – nem politikusok, csak kiemelkedő magyar színházművészek. Ássuk ki halottainkat is és számoltassuk el őket, hogy más korban más eszmékben hittek? A zseni Latinovits Zoltán, a színészkirály például fél évvel a halála előtt, begyógyszerezve bár, de mégiscsak hitet tett a szocializmus építése mellett. Most akkor le Latinovits-csal is? Mégis meddig folytatható a tetemrehívás?

Ha rajtam múlna, most azonnal megálljt parancsolnék neki – már ami a kivételes teljesítménnyel bíró embereket illeti. Olyan embereket, amilyen Székely Gábor.

Ha valakinek nagyon muszáj alpári stílusban fogalmaznia, válasszon inkább megfelelő célpontot.

Gyurcsány Ferencet például tőlem is bárki elküldheti »a p*csába«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. augusztus 31. 10:11
Bezzeg amikor imádott Gyurcsánya lövette ki a szemeket, akkor nem érezte szükségét szólni a "művészúr". Most, hogy egy-két komcsi ideológus lelepleződik, most meg veszélyben a demokrácia. Az ilyen vén lipsiktől kellene már végre megszabadulni!
NTLLK
2020. augusztus 30. 20:42
Sí tacuisses, philosophus mansisses!
betik
2020. augusztus 30. 13:48
Az a baj ezzel a színházi rendezői világgal, hogy túldimenzionálják a saját szerepüket. Ez egyébként kádárista örökség. Próbáljanak a színházak megélni a piacról a szar rendezéseikkel ( állami támogatás nélkül!!), aztán meglátjuk, hogy ki marad talpon. Székelynek soha nem kellett megmérettetnie magát a piacon. Felkopott volna az álla. Így meg könnyű a sértődöttet játszani. Tényleg menjenek már a picsába!
jobbközépen
2020. augusztus 28. 09:14
Számomra az a furcsa hogy Székely esetében ketté szedhető egy ember, őt ne küldjük már el a picsába , mert hát őt ismerem személyesen ,és ráadásul " zseniális "művész. Na de ott van Fletó őt nem ismerem annyira ezért őt el lehet küldeni a picsába. Komolyan mint az oviban. Én meg az összeset elküldeném már végre a halál f@ára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!