Ha a történelmi Magyarország fekszik a ravatalon, akkor nem illik felhánytorgatni a hibáit

2020. augusztus 28. 14:41

Az nyilvánvaló, hogy a Trianont megelőző időszak erőszakos magyarosítási törekvései a magyar történelem részét képezik. Interjú.

2020. augusztus 28. 14:41
Egry Gábor
24.hu

Hogy tetszik az emlékmű?

Megjelenését tekintve sokkal minőségibb, mint a Trianon-emlékezethez kapcsolódó eddigi magyarországi alkotások. Különösen az elmúlt években felállított Trianon-emlékművek közül emelkedik ki esztétikai színvonalában.

Szóval tetszik?

Nekem személy szerint mégsem tetszik, számomra ugyanis túl patetikus, és a szakrális jellegét is problémásnak tartom. Ez az emlékmű ugyanis szerkezetében a középkori zarándoktemplomok felépítését idézi, vagyis itt is ugyanúgy körbejárható a »szentély«, mint a korabeli templomokban.

Nem inkább egy ravatalozót idéz az emlékmű?

Nyilván elsősorban egy kripta hangulatát jeleníti meg, de ez is volt az alapcél, hiszen a hivatalos értelmezés szerint a százméteres lejtőn lesétálva egyfajta pokolra szállás, majd kifelé jövet egy felemelkedés vár a nézőkre.

Ez a magyar nemzet vagy a történelmi Magyarország emlékműve?

Az elmúlt napokban a Válaszonline-on lezajlott szakmai vita alapján azt mondanám, hogy ez a történelmi Magyarország emlékműve. Jó lett volna ezt a vitát az emlékmű tervezésekor lefolytatni, ám ez akkor elmaradt. Pedig a koncepciót kezdettől fogva bírálták egyes szakértők, csakhogy egészen mostanáig semmilyen reakció nem érkezett az emlékmű szellemiségének kialakításában részt vevő történészek részéről.

Felvetődött, hogy történethamisítás történhetett, hiszen az emlékmű falára felkerült 12537 helységnévvel – amelyek az 1913-as helységnévtárban szerepelnek – egy sosemvolt állapotot rögzítettek, mivel több ezer helység nevét a huszadik század elején a magyar állami szervek átírták, önkényesen magyarosították. De hol van itt a történelemhamisítás, ha az emlékmű állítói egyetlen nevet sem írtak át?

Az nyilvánvaló, hogy a Trianont megelőző időszak erőszakos magyarosítási törekvései a magyar történelem részét képezik. Az a kérdés, hogy erre a tényre milyen módon akarunk emlékezni. Ha mindenfajta magyarázat nélkül azt mondjuk az 1913-as helységnévtárra, hogy az a történelmi Magyarország hű lenyomata, és így kell rá emlékeznünk, akkor nyilvánvalóan el akarjuk felejteni, hogy ez a lenyomat miként jött létre. Ha nem akarjuk elfelejteni, akkor egy értelmező-értékelő mozzanatot is muszáj beépítenünk az emlékműbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. augusztus 31. 10:26
1. Ki a faszom ez az ember?????? 2. "Az nyilvánvaló, hogy a Trianont megelőző időszak erőszakos magyarosítási törekvései a magyar történelem részét képezik. " Tök mindegy, hogy volt-e erőszakos magyarosítás vagy nem. A lényeg, hogy nem beszélünk róla. Azért mert ez normális dolog, másrészt pedig ők sem beszélnek róla. Egyszerűen azért nem, mert egy normális nemzet, ha el is követett ma nem szépnek tűnő dolgokat (de azért hasznosakat), akkor nem ostorozza magát. Ez Magyarországon divat, hogy "tudományosan", meg "objektíven" tárjuk fel a hibáinkat. Faszt. Ilyen ország nincs még egy a Földön. Persze akik ezt mondják, azok nem magyarok, csak annak hazudják magukat. Tököm kivan ezzel az őszintén beszéljünk a hibáinkról szöveggel. Beszéljenek a románok meg a tótok a hibáikról őszintén, oszt majd utána meglátjuk, hogy mit tehetünk. Mert ez nem őszinte beszéd, hanem magyarellenes propaganda. Az ún. "igazság" senkit sem érdekel. A franciák lőtték a II. Vh.-ban az amerikai hajókat, hiszen ők a németek oldalán harcoltak, a románok, szerben agyonlőtték a magyarokat. De ne gondolja senki, hogy erről regényt írtak és filmet készítettek. Csak nekünk dörgölik az orrunk alá ezek a görények, hogy "bűnös nép", "bűnös nép". Ja, és nincs kollektív bűnösség. Úgyhogy én nem követtem el semmit, hagyjanak békén.
kulakman
2020. augusztus 29. 06:24
Hogy miért nem adtak az utódállamok más nevet a magyar településeknek , mint a magyar név tükörfordítása, mert nem volt neki sem tót , sem román neve! Lopott országok azok, tőlünk lopták!
Krupp Skya
2020. augusztus 29. 05:54
"Az nyilvánvaló, hogy a Trianont megelőző időszak erőszakos magyarosítási törekvései a magyar történelem részét képezik. Interjú." Ezért próbált Szamueli elvtársad magyartalanítani, ha győztök, ma csak egy darab magyar lenne, az is a főpolgármesteri hivatalban mutatóban, de így hogy nem győztetek, így egy sincs ma már a főpolgármesteri hivatalban. :(((
Krupp Skya
2020. augusztus 29. 05:52
"Az nyilvánvaló, hogy a Trianont megelőző időszak erőszakos magyarosítási" Ezért próbált Szamueli elvtársad magyartalanítani, ha győztök, ma csak egy darab magyar lenne, az is a főpolgármesteri hivatalban, de így hogy nem győztetek, így egy sincs ma már a főpolgármesteri hivatalban. :(((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!