Meghaladni? Marxot?!

2020. augusztus 04. 08:51

Divat lett kihajítani Marxot, meg a nyomában kifejlődött diverz gondolati hagyományt.

2020. augusztus 04. 08:51
Fenyvesi Balázs
Mérce

„Releváns-e Marx a XXI. században? Tesszük fel maguknak a kérdést A tőke írójának születését követő bicentenáriumi ünnepségsorozatot követően egy egykori államszocialista ország polgáraként. 1991-ben felbomlott a Szovjetunió, felszámolva a XX. század második felének hidegháborús éráját. Sorra buktak meg a kommunista pártok vezette államszocialista rendszerek Kelet-Európában és Ázsiában. Véget ért a kétpólusú világ, az Egyesült Államok győztes szuperhatalomként került ki a konfliktusból, hegemónként lépve át a XXI. századba.

A kapitalizmusnak mint társadalmi-gazdasági rendszernek nem maradt érdemi kihívója, sőt, egyes értelmiségiek már a történelem végéről beszéltek. Divat lett kihajítani Marxot, meg a nyomában kifejlődött diverz gondolati hagyományt, mint olyasvalamit, ami egyenlő a megbukott tervgazdaság miatt kenyérért sorban állók tömegével, a Gulágokkal, a Vörös Khmer rémtetteivel, a városokat elborító, tévesen szocreálnak nevezett panelházak betonfalansztereivel, esetleg a padláson porosodó Lenin-összessel.

Marx látszólag olyan elavult kérdéssé vált, amiről már csak ősz professzorok vitatkoznak, de az emberek többségének az állampárt által kisajátított, parancsra kivezényelt, a munkások helyett a munkát ünneplő parádék és a balatoni SZOT-üdülő jutott eszébe. Kedvelt kortárs klisének számít, hogy mind a reformista, mind pedig a forradalmi baloldal válságban van. Súlyos köteteket, polcok tömkelegét töltik meg az értelmiségi értekezések ennek okairól. Hogy vajon hol kezdődött ez a válság, 1917-ban Péterváron? 1959-ben Bad Godelsbergben? Talán a 68-as diáktüntetéseket követően? Erről eltérő értelmezések vannak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr.kolozsy zoltán
2020. augusztus 05. 14:01
"az emberek többségének az állampárt által kisajátított, parancsra kivezényelt, a munkások helyett a munkát ünneplő parádék és a balatoni SZOT-üdülő jutott eszébe. " Nekem nem ez jut eszembe. Nekem az jut eszembe, hogy a világtörténelem leggyilkosabb rendszereinek eszmei hátteret szolgáltató förtelmes ideológiát még mindig elő lehet hozni újra és újra. Nekem a 100 millió meggyilkolt ártatlan jut eszembe, az emberhúst áruló nyomorultakról készült fénykép az ukrán piacon a holodomor idején, egy ukrán anya, aki egyik gyermekét etette meg a többivel, hogy azok éljenek, egy kisfiú fényképe a melle bőrén biztostűvel átszúrt azonosító számmal, a főbelövésre várakozó 10-12 éves szovjet kisfiúkról készült fénykép /a kivégzők is szovjetek/, a marxista vörös khmer által bunkósbottal bezúzott koponyák tízezrei Kambodzsában, az 1938-as év minden egyes napjára jutó 1600 főbelövés a Szovjetunióban. Továbbá az jut eszembe, hogy néhány tébolyult, velejéig romlott magyar közszereplő még ma is vallhatja magát marxistának, rádió riportban kommunistának és se bíróság elé nem állítják se gyógykezelés szükségességét nem mérlegelik. Itt élnek velünk háborítatlanul a gyilkolást, rablást, nemzedékek megnyomorítását utólag is helyeslők és ideológiai hátterét most is életben tartók. Tehát, nekem ilyenek jutnak eszembe..
zolizolizoltan
2020. augusztus 05. 09:21
Marxot elemezni hülyeség pusztán a társadalmi viszonyok felől, a gazdasági folyamatok kihagyásával. Úgy tűnik, sem a könyv szerzője, sem a kommentálója nem rendelkezik gazdasági ismeretekkel.
stonecircle
2020. augusztus 05. 00:28
Roger Scruton: Futóbolondok, csalók, agitátorok. Az újbaloldal gondolkodói.
zakar zoltán béla
2020. augusztus 04. 16:45
ny
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!