Ez nem csak a Színművészetiről szól, egyetlen egyetem sem marad szárazon

2020. szeptember 04. 16:07

Itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó. Interjú.

2020. szeptember 04. 16:07
Németh Gábor
24.hu

Azt a szerdai sajtótájékoztatón elmondták, hogy finoman szólva sem hozott áttörést a Vidnyánszky Attiláékkal folytatott tárgyalás. Milyen volt a hangulat?

Nagyon feszültnek éreztem, bár mindenki törekedett civilizált modorban folytatni a beszélgetést. Időnként azért föllángoltak az indulatok, de azt nem lehet mondani, hogy átléptek volna egy vállalhatatlan határt. Azt láttam, hogy egyik fél sem bízik igazán abban, hogy közeledni tudnak az álláspontok. A mi részünkről ezt az magyarázza, hogy áthidalhatatlan szakadékot érzünk az egyetemi autonómia alapvető garanciáinak kérdésében. Az universitas közösségében egységes álláspont, hogy ezeket vissza szeretnénk kapni. Viszont most azt láttam, hogy a kuratóriumban egy ezzel ellentétes konszenzus uralkodik.

Szilárd meggyőződésük, hogy épp azért választották ezeket a sarokpontokat, mert nem olyan típusú változást akarnak végbevinni, amire általában egy vagyonkezelői alapítvány fel van hatalmazva. Mi úgy gondoljuk, hogy nálunk szakmai képzés folyik, és nem valamiféle homogén értékrend mentén tanítunk. Ők viszont úgy vélik, hogy nagyon is ez történik, és tulajdonképpen természetesnek is tartják, hogy a tanítás során az ember egy ideológiát közvetít. Mint Vidnyánszky Attila elmondta, nincs is ezzel semmi baj. Csak az a problémájuk, hogy érzésük szerint a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem képzésének szerkezete ideológiailag féloldalas, az úgynevezett »másik« értékrendet képviselőket is osztályhoz kell juttatni.

Szerintem viszont itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó. Hogy egy példát mondjak, a magamét, ha mindenképpen el kellene magam helyezni a politikai filozófiák mezején, abból végeérhetetlen bolyongás volna. Arról viszont konkrétan fogalmam sincs, hogy a többiek éppen merre kolbászolnak.

Az áthidalhatatlan szakadék ellenére mégis az volt a céljuk Vidnyánszkyéknak, hogy meggyőzzék önöket a vezetői pozíciók megtartására?

Nem. A vezetői pozíciók megtartásáról nem volt szó. Ami az oktatói kinevezéseket illeti, Vidnyánszky Attila minden megszólalásakor elmondja: ő nem akar senkit sem elküldeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2020. szeptember 06. 10:37
"... hanem demokraták..." No és mondd már meg, hogy milyen demokrata az aki kisajátít egy egyetemet, csak és kizárólag egy bebetonozott ballibes csürhe vezethet, ráerőszakolja akaratát azokra fenyegetéssel, megfélemlítéssel akik nem akarnak ebben a dágványban részt venni. Megakadályozza azok előtt a tanévkezdést akik becsülettel meg akarták kezdeni az évet, mert nekik ez a fontos!!! Mocskos aljas, büdös diktátor rühes komcsi dögök vagytok, nem demokraták! Egy büdös, emberekre is veszélyes csürhe! Ti nem emberek vagytok, hanem veszett kutyák!
toef36
2020. szeptember 06. 10:34
Elemehetne Bergengóciába, ott lehetne szellemi "hadonászni"... Tetszik-e érteni?
tevevanegypupu
2020. szeptember 05. 17:32
Antall mérhetetlen gyávaságból a rendszerváltásnál nem mert lépni..az országot a bolsevikek és liberálisok kirabolták 1994-től kezdve még szabadabb volt a gazda..2004-ben ami maradt azt az EU elvette Kovács és Medgyessy elvtárs beleegyezésével..2006-tól 2010-ig Gyurcsányék romboltak..A rendszerváltás igazából 2010-ben kezdődött..a baj az, hogy Orbánék nem rögtön és drasztikusan láttak hozzá..megpróbálkoztak párbeszéddel..az eredmény az most itt látszik..ezek folytatják a rombolást a nemzetközi internacionalista brigádok segítségével..
Európai téridő
2020. szeptember 05. 15:57
Gabóca, az amúgy állami ripacsképző egyik "nagyura" mellébeszél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!