Rómeó és Júlia a Magyar Színházban

2020. szeptember 30. 07:42

Kérem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járó hallgatókat, tekintsék meg ezt a darabot!

2020. szeptember 30. 07:42
Papp Lajos
Magyar Nemzet

„A nagyok eltávoztak, de a visszamaradók között is sok tehetséges színészt láttam, a színházi világ azonban megváltozott. Rendezők és rendezőcskék a klasszikus színházat egyre inkább lenézték, és megindult a modernizáció, a szabadelvűség, a szabadosság, a perverzió, az indokolatlan meztelenség, az önmutogatás, az újabb színészgeneráció pedig úgy beszélt, úgy intonált, hogy kezdtem nem érteni, mit mondanak. Már csak megszokásból jártam színházba, de egyre nehezebben viseltem a klasszikus darabok modernizálását és a modern darabok interpretációját. Fegyelmezett ember lévén ugyan végignéztem a darabokat, de mára megöregedtem. Nincs már időm arra, hogy az örömforrás helyett szenvedést okozzon a színház- és a filmművészet.

2010-től még elmentem ugyan színházba, de az első felvonás után általában el is hagytam azt. Nyolc-tíz előadás esetében történt így, ezért öt-hat éve úgy döntöttem, inkább el sem megyek. A nálam türelmesebb feleségem még próbálkozott az unokák vagy barátnők társaságában, de egy ideje ő is feladta. Ismétlem, abszolút negatív hozzáállással, fáradtan, »kötelességből« érkeztem a Rómeó és Júliára. De köszönöm a Teremtőnek, Eperjes Károly rendezőnek, Hannának és mindenkinek, aki közreműködött a darab színrevitelében, úgy a színészeknek, a díszlet- és jelmeztervezőknek, dramaturgnak, koreográfusnak, hogy öregkoromra ismételten megtapasztalhattam azt a varázslatot, amelyet egy tehetséges színigárda adhat! Csapatot láttam. Minden szereplőnek a teljes odaadása és öröme sugárzott ezen örök darabból.

Kéréssel fejezem be egy öregember és egy tizenhárom éves lányunoka közösen megélt élményének leírását. Kétgeneráció­nyi távolság nem volt akadálya annak, hogy mindketten egyforma, maradandó élményt kapjunk egy klasszikus módon előadott klasszikus darabtól. Évek óta közvetlen kapcsolatom van az SZFE első évfolyamos hallgatóival. Tehetséges, elkötelezett, szép fiatalokkal találkozom. Nem értem, mi történhet az egyetem falai között, nem az én világom. Öregapjukként szólítom meg az ifjú művészeket, és arra kérem, menjenek, és nézzék meg Rómeó és Júlia történetét a Magyar Színházban!«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2020. szeptember 30. 08:36
Örülök, hogy nem vagyok egyedül. A liberális mocsok engem is leszoktatott a színházba járásról, de ezt a darabot, most lehet, hogy megnézem.
engeddmeg
2020. szeptember 30. 08:32
Jav: ... és NEM az előadó önmegvalósításán!
tevevanegypupu
2020. szeptember 30. 08:28
Na persze nem fordult elő semmiféle megaláztatás, Gothárt is csak úgy kitették..
szóda
2020. szeptember 30. 08:16
Sajna ezeket a színészhallgatókat nem érdekli a Rómeó és Júlia, sem a színészet. Ezek a fiatalok politizálni akarnak, köszönhetően azoknak a begyöpösödött agyú oktatóknak, akik beásták magukat a művészetbe, miközben a művészethez már nem sok közük van. Kár értük és kár a hallgatókért is, mert sok tehetséges alkotás megy így veszendőbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!