A professzor úr

2020. november 16. 15:11

Bolberitz Pál emlékezete.

2020. november 16. 15:11
Mezey Katalin
Országút

„2020. október 25-én elhunyt Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, teológus, filozófus, egyetemi tanár. Antall József, rendszerváltozás utáni első, szabadon választott miniszterelnökünk fölött mondott gyászbeszéde tette őt országszerte ismertté. Antall szinte megválasztásától fogva az ellenzék, a sajtó és a média lejárató kampányainak középpontjában állt, még betegsége is gúnyolódás tárgya volt. Az ország népe pedig belefáradt a rendszerváltozás sok nehézséget hozó mindennapjainak ricsajába, az egyre többeket érintő munkanélküliségbe, a privatizáció visszásságaiba, egyesek villámgyors meggazdagodásába, mások rohamos elszegényedésébe. A többség belefásult az ellenzéki rágalomözön hallgatásába is, és valahogy úgy gondolta, hogy »Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél«, baj-bajra következik, biztos, hogy alkalmatlan a kormány, ha az ellenzék politikusai mindent jobban tudnak nála. 

Ebben a tanácstalan, zavaros helyzetben idézte fel Bolberitz professzor úr Antall József halálos ágyon ránk hagyott szavait: »Keresztény Magyarországot akartam, mert csak ennek van jövője.« A miniszterelnök ezzel a közös Európát alapító Robert Schuman, francia politikus szentenciáját fogalmazta újra, aki az ötvenes évek elején mondta ki: »Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz«. A szabadpiacos kapitalizmus dzsungelével szemben így nevezte meg az egyetlen megtartó erőt, amely az elnyert szabadság útján a jövő felé vezetheti a két világháború által súlyosan feldúlt és megtépázott földrészt.

Hasonló krízishelyzetben született tehát Antall József testamentuma is, amelyet Bolberitz Pál szájából ismerhettünk meg. A 20. századi traumák, a trianoni veszteségek során és a kommunizmus évtizedei alatt kifosztott és felforgatott, sok sebből vérző ország jövőjére vonatkozott ez az üzenet, amellyel mindannyiunknak szembesülnünk kellett, és amelyet, mint egy végső jóslatot, mindenkinek fel kellett a magában dolgoznia.

Huszonhét esztendővel később, halála alkalmával, ha felidézzük emlékét, Bolberitz professzor úr sok nevezetes megszólalása, véleménye, előadása is az eszünkbe juthat, hiszen korunk egyik legnagyobb hatású hitszónoka, igehirdetője volt. Rendkívüli műveltségű tudós emberként állt hallgatói előtt a szószéken, és minden meggyőző erejét, gondolatát, humorát a legnagyobb alázattal állította Jézus Krisztus és a kereszténység szolgálatába. Legjobban saját életpéldájával hatott közönségére, személyében bizonyította, hogy az istenhit nem csupán a tudatlanok, együgyűek létszükséglete, ahogy azt a marxista-ateista propaganda állítja, hanem a fényes eszű emberek számára is evidencia, ez az életük tőkesúlya. A mindennapi eseményekből, a mindennapi ember gondjaiból és örömeiből kiindulva tudta közel hozni hallgatóságához az Evangéliumok jelen idejét, Jézus tanítását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2020. november 16. 18:00
Tekintettel a kialakult járványhelyzetre és a mai napon bejelentett állami rendelkezésekre, Bolberitz Pál november 17-én, kedden 15 órakor kezdődő temetése zárt körben, az asszisztencia és a család jelenlétében történik. Egyben felhívják mindenki figyelmét, aki szeretne bekapcsolódni a gyászszertartásba, hogy azt élő online közvetítés révén megteheti, a http://felsovizivaros.plebania.hu honlapon.
Sulammit
2020. november 16. 17:55
Hatalmas tudással rendelkezett, Bolberitz Pál professzor úr! Ő volt az, akire öt talentumot bízott az Isten és ő maradéktalanul kamatoztatta ezt a tudását mindannyiunk örömére, akik a szentmiséjére az előadásaira jártunk, könyveit olvastuk. Nyugodjék békében. Az Urat kereső szívek örvendezzenek! Keressétek az Urat és hatalmas erejét, keressétek az ő arcát mindig! (Zsolt 104,3-4)
olvaso9
2020. november 16. 17:47
Szép emlékező írás. Isten nyugosztalja Bolberitz professzor urat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!