Ellenzék, avagy a törvények szelleme

2020. november 22. 18:46

Egyre többször és több felől halljuk a fenyegetést, mely szerint a jogállamiságot nem jogállami eszközökkel kell a vélt ’22-es győzelem után „helyreállítani”.

2020. november 22. 18:46
Aristo
Pesti Srácok.hu

„Egyre többször és több felől halljuk a fenyegetést, mely szerint a jogállamiságot nem jogállami eszközökkel kell a vélt ’22-es győzelem után »helyreállítani«.

Kr. e. 399-ben Athénban halálra ítélték a nyugati gondolkodás máig meghatározó gondolkodóját Szókratészt. Hogy az ítélet igazságos volt-e, vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, Hegel szerint például jogosan ítélték el. Barátai arra biztatták, hogy szökjön meg a bürökpohár elől, sőt, még a pénzt is összeszedték az őrök megvesztegetéséhez. Ám Szókratész nem volt hajlandó erre, és természetesen – mivel a filozófia egyik alapítójáról van szó – meg is indokolta a maradását. Érvelése két alapvető irányba mutatott.

Az első érv azt mondta ki, hogy a törvényekkel szemben igazságtalan, ha nem tartják be őket. És igazságtalan a hazával szemben is. »Szókratész, nem abban egyeztünk-e meg mi és te, hogy megmaradsz azok mellett az ítéletek mellett, bármik legyenek is, amelyeket a város ítél? És ha mi a szavaikra csodálkoznánk, könnyen így szólhatnának: Ne csodálkozz, Szókratész, a beszédünkön, hanem inkább felelj, hiszen szoktál is kérdezősködni és válaszolgatni. Rajta hát, mivel vádolsz bennünket és a várost, mikor megkísérelsz elpusztítani? Nem mi hoztunk-e először is létre téged, és nem a mi segítségünkkel vette-e el apád anyádat és nemzett téged? Mondd csak meg, vajon közülünk, törvények közül azokat, amelyek a házasságot szabályozzák, ócsárlod-e valamivel, hogy nem helyesek?«

A második érv pedig azt mondja ki, hogy a törvényeket nem lehet önkényesen, magánembereknek megváltoztatni, hiszen az anarchiához vezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2020. november 24. 12:58
Megvan a recept, amit Lenin, Trockij intézett hajdan: páncélvonat, kozákroham, NKVD. Már működik a román titkosszolgálat, ha kell, jönnek a felszabadító románok mint 19-ben meg 44-ben jöttek. Nem sok kell nekik, csak a Tiszáig, Pest megmaradhat Dobrev ék.
Vakfolt
2020. november 23. 14:08
Egyre több ilyen reneszánsz idején felfedezett "ókori" műről derül ki, hogy hamisítvány.
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 23. 13:44
Szókratész a kor Sorosa volt, aki tanulással, önálló gondolkodással, kritikával, szkepticizmussal mérgezte az ifjúságot. Jogosan ítélték halálra.
wrfri
2020. november 23. 09:58
Vicces lesz 2022 után a jogállam fontosságáról hallgatni a Fidesz aparatcsikokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!