Ezt a szép, új szabadságot nehéz megszeretni

2020. december 19. 11:05

Ha tíz évvel ezelőtt egy megyei napilap újságírója föltett egy kérdést valamelyik minisztériumnak, még aznap válaszoltak neki.

2020. december 19. 11:05
Bakos András
szeretlekmagyarorszag.hu

„Ez az írás egyensúlyozni próbál, ameddig egy közszereplő személyiségéről szól. Vannak olyan kormánypárti tisztségviselők, akiket kedvelek a munkájuk eredményéért, emberségükért, újabban állhatatosságukért – Müller Cecília azonban nem tartozik ebbe a körbe.

Ő számomra az operatív törzs arcaként egy olyan szervezetet képvisel, amely egyszerre tájékoztat és elhallgat, csak azokra a kérdésekre válaszol, amelyekre akar. Ez egy azok közül a sajtóelhárító szervek közül, amelyek uralják a nyilvánosságot.

Mi ezzel a baj? Egyszerűen, egyetlen szálat követve elmagyarázható.

Ha tíz évvel ezelőtt egy megyei napilap újságírója föltett egy kérdést valamelyik minisztériumnak emailben, többnyire még aznap válaszoltak neki. Vagy megüzenték, mikorra készül el a válasz. Ha a kérdés kínos volt, és esetleg telefonon fölhívta valaki a főszerkesztőt, hogy lebeszélje a lapot az adott téma megírásáról, az újság vezetője nagy eséllyel azt mondta a telefonálónak udvariasan, hogy vagy válaszol, vagy azt írja a kolléga, hogy nem válaszolt.

Azóta az összes megyei napilap egy alapítvány tulajdonába került, ezt a tranzakciót a versenyhivatal nem vizsgálhatta, mert közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű lépésnek minősítette a kormány – amely szerint a magyar sajtó szabadabb, mint a német. Még nem dolgoztam német újságnál, úgyhogy erről nincs tapasztalatom.

Mindenesetre ha ma nálunk egy vidéki napilap újságírója kellemetlen kérdést küld egy minisztérium sajtóosztályára – mert még nem szokott le erről –, várhat a sorára egy darabig. Eltelik egy hét, talán kettő is, mire a főszerkesztője odamegy hozzá, azzal, hogy a minisztériumból azt kérték, ne bolygassa a témát.

Ezt a szép, új szabadságot nehéz megszeretni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2020. december 20. 21:38
Nézd meg ezt az alattomos, sanda, tekintetű egyedet, akiből süt az aljasság, a rosszindulat! Van aki el tudja erről képzelni, hogy ténylegesen szereti Magyarországot?
Volo
2020. december 20. 21:27
Jé ez a gyűlöllek Magyarország, már ide is beférkőzött? Rohadt libsi bagázs, az ő szájukból, káromkodásnak, gúnyolódásnak, hat e név !
koronaszepe
2020. december 20. 13:15
Meg kell végre érteni, hogy az egyszerű állampolgárnak semmi köze hozzá, hogy mi folyik a kormányhivatalokban, minisztériumokban, közhivatalokban. Ha valamit közölni akarnak velünk, azt megteszik a KESMA-n keresztül, a többihez semmi közünk.
Flóramama
2020. december 19. 17:28
Ötféle balfasz van: 1. akit a történelem vihara a bal oldalra sodort, 2. a hülye, 3. a szemét, 4. az alkoholista, és 5. a föttyögős. Te melyik vagy kreténkém? Találtam egy orosz viccet. Új tanár érkezik az iskolába és bemutatkozik: Irinának hívnak és liberális vagyok. A gyerekek is sorban felállnak és bemutatkoznak a tanárnéninek. Szergej vagyok és liberális. Okszána vagyok és liberális. Kicsi Iván vagyok és sztálinista. Sztálinista? Hogyhogy sztálinista vagy kicsi Iván? - kérdezi a tanárnéni. Apám sztálinista, anyám sztálinista, ezért én is sztálinista lettem. És ha anyád egy kurva, apád pedig egy drogos bűnöző lenne akkor mi lennél? Liberális!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!