A romlottak diktatúrája

2021. január 21. 13:13

Biztonsági őrök védték meg az SZFE épületeit a hallgatóktól és tanároktól. Interjú.

2021. január 21. 13:13
Németh Gábor
Magyar Narancs

„A Vas utcai épületet az alapítvány visszaadja a református egyháznak, a többi épületet megtartják, a kollégium új, egyelőre nem megjelölt helyszínre költözik, és az SZFE-é lesz a Duna Tv volt székháza. Látsz ebben az átszervezésben szimbolikus gesztust?

A szimbolikus üzenet egy­értelmű: az Ódry Színpad nemcsak az elmúlt hatvan év előadásai, hanem immár az egyetemfoglalás és a bázisdemokratikus fórumok miatt is kultikus hely lett. Semmilyen módon nem szeretném bagatellizálni az egyházak 50-es években elszenvedett sérelmeit, de a Vas utcai épület »visszaadása« nem az egyház kárpótlásának halogathatatlan ügyét szolgálja, hanem azt, hogy a hallgatók semmiképpen se lehessenek ott többé. Azt sem magyarázhatja semmi más a hatalmi pozíció bebetonozásán és a bosszún kívül, hogy a tanév felfüggesztése egyben a tanárok és diákok fizikai kizárásával is járt: biztonsági őrök védték meg az egyetem épületeit a hallgatóktól és tanároktól. Így valóban nem marad az egyetemi közösség által visszafoglalható tér: a Vas utcai épület már nem az egyetemé, a volt Duna Tv épületébe besétálni, körbenézni, és egyszer csak azt mondani, hogy ez a miénk: nem hiszem, hogy ennek volna értelme.

Mindazonáltal az tény, hogy az egyetemnek tényleg rossz az infrastruktúrája, de ezen lehetett volna javítani egy felújítással, illetve kisebb léptékű átalakításokkal. Például Rajk Lászlónak volt egy terve, amely a Szentkirályi utcai épületet egy ferde üvegtetős kávéházzal egészítette volna ki, az épületben kialakítottak volna egy kis mozit, hátrafelé bővítve pedig új, korszerű tévéstúdiónak és tantermeknek is lett volna hely. De rengeteg ötlet volt az új campusra is az elmúlt években, csak az erre vonatkozó kormányzati ígéretek rendre meghiúsultak. Mindig is probléma volt, hogy nem tudunk együtt lenni, hogy a színház- és a filmművészet épületszinten elkülönül. Világos, hogy most a megváltozott gazdasági helyzetben komoly érvek szólnak az ellen, hogy az SZFE egy 40 milliárdos beruházással új campust kapjon, de magán az elkülönültségen a mostani koncepció tovább ront. Ráadásul úgy tudom, hogy a Duna Tv egykori székházának műszaki állapota aggasztó, információim szerint nem olyan régen még azbesztes volt az épület – bár lehet, hogy azóta ezt megoldották. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez a szétszórás megoldás lenne bármire is.

Nemrég az új vezetés véletlenül kiszivárogtatott egy listát, amely feltehetően az újonnan felvett tanárok nevét is tartalmazza, rajta van Szarvas József, Baska Barbara, aki korábban Orbán Viktor facebookos videóiért felelt, Banner Géza, a Duna Tv Kívánságkosár című műsorának készítője. A Hír Tv-s Velkovics Vilmos megerősítette, hogy tanítani fog. Az viszont továbbra sem tudható, kik indíthatnak osztályt szeptembertől. (Az interjú elkészülte óta közölték a Színházművészeti Intézet új osztályfőnökeinek névsorát – szerk.)

Normális emberi működés szerint minimum gesztusokat illene tenni, ha egy csomó új tanárt meghívsz egy egyetemi közösségbe, különösen egy olyan egyetemen, ahol az átlagosnál szorosabb és érzékenyebb az együttműködés a kollégák között. Az általad megnevezett tévés műsorkészítő finoman szólva is negatívan elfogult az intézménnyel szemben, ahova érkezik, ráadásul a produkciói után kétséges, hogy a televíziós műsorkészítés szakmai minimumát elsajátította-e. Ahhoz képest, hogy Sára Balázs, az egyetem filmes intézetének új vezetője titokzatosan azt mondta egy interjúban, hogy hatalmas nevek érkeznek majd Amerikából és Franciaországból, ez a lista nem éppen lenyűgöző.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. január 22. 00:06
ha rajtam múlna , akkor ezek a picsogó csermanekzabik már rég Recsken törnék a követ, kenyéren és vízen
Porkoláb Zsuzsa
2021. január 21. 22:10
Körbe van kerítve a nép kommunista csőcselékkel. Mit nem láttak előre? Ellenzék se szólalt fel értük! Mert lusták, buták, meg kódisok. Játsszák az eltiportat. Kinek az érdeke? Régi Jó Öreg Böszméé.
tothpal
2021. január 21. 21:07
Kedves Németh Gábor! Savanyú a szőlő. Tetszettek volna korábban, időben koncepcioális pozitív javaslatokat tenni a Kormány számára. Amit most előad, szegényes gondolatok gyüjteménye... Mint egykori rektori tanácsadónak lehetek volna előrelátó elképzelései... Mint a művészettudományokban jártas MTA köztestületi tag, s mint a Nemzeti Filharmónia ny. igazgatója, úgy vélem, csak szembeállással - amit Önök tanúsítanak egy érdekcsoport szupremáciájának képviseletében - nem lehet, sohasem lehetett megfelelő eredményt elérni... A gyűlölködés rossz tanácsadó... Talleyrand szerint minden nagy ellentmondás "kompromisszumokkal" oldható fel... Ő bizonyára tudta... A SzFE korábbi vezetői nem tudtak felülemelkedni szük érdekeiken,( kizárólagosságra törekedtek )- a hallatóság jövőjének szempontjából sem... Én is voltam tizen-huszon éves, de utólag be kell vallanom, bár időben ébredtem öntudatra-éntudatra, valójában nem láthattam az események, a történések mélyére... A mai szinművészeti hallgatók is így vannak... Könnyű őket érzelmileg félre vezetni... Áldozatokká válhatnak... Remélem, a kormányzásnak több esze van, semhogy hagyja őket azokká válniok...
nyugalom
2021. január 21. 21:00
Inkabba kisebbseg diktaturaja, ugye et? Csuporral es bandajaval!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!