Koporsó a belvárosban – Kolozsvár megsemmisítése

2021. február 15. 22:45

Emil Bocnak és a városházának halvány fogalma sincs, mit kellene kezdeni egy várossal. Kolozsváron káosz van és ez már így is marad.

2021. február 15. 22:45
Fall Sándor
Főtér.ro

„Kolozsváron megjelent egy koporsó. Nem vicc, tényleg megjelent egy leginkább koporsóra emlékeztető borzalmas építmény a Petőfi utcában, a Házsongárdi temetővel átellenben. A pár évvel ezelőtt elkezdett ingatlanfejlesztési projekt már akkor is felháborodást keltett, mivel világosan látszott, hogy az architektúrájában viszonylag épen megmaradt Petőfi utcába, a hajdani füvészkert helyére annyira illik a szállodának épülő rettenet, mint Emil Boc Kolozsvár élére.

Aztán a koporsó felépült és most ismét fellángolt az elégedetlenség – a Facebookon, hol máshol –, ami érthető, mert az építmény fizikai fájdalmat okoz, ha az ember ránéz. A hotelt egy bűnöző építi, (jelenleg is börtönben ül), aki egy szebeni PNL-szenátor testvére.

Miután a városháza korábban kiadott minden engedélyt, jóváhagyta az építkezést, és évekig nézte, hogy épül a teljes mértékében tájidegen tömb a város szívében, Emil Boc most „észbe kapott”, és a városlakók elégedetlensége nyomán hétfőn azt mondta: kedden, az önkormányzat városrendezési bizottságában megbeszélik a kérdést. Tehát: miután 2015-ben rábólintottak, Boc most, 2021-ben akarja megbeszélni az ügyet, érthető, nem?

De zárjuk rövidre: a korporsó megépült és továbbra is meg lesz épülve. Nem fogják sem lebontani, sem átalakítani, a bűnöző kiszabadul a börtönből, a hotelbiznisz beindul, a csúszópénzek eljutnak a megfelelő zsebekbe és minden rendben lesz. Ahogy ez mindig is zajlott, nem csak Kolozsváron, hanem az egész országban.

Kolozsvár felszámolása nem most kezdődött, ezt tudjuk, látjuk régóta – és ezt nem múltsirató alapállásból mondom, mert nem arról van szó, hogy a düledező, gyakran lakhatatlanná vált romos épületeket kell mindenáron megmenteni, csak azért, mert a múlt örökségei. Hanem arról, hogy ami újonnan épül, valahogy illeszkedjen mindabba, ami azt jelenti: város. Hogy mondjuk két, több száz éves főtéri palota közé ne épüljön tükörüveg-falú bankszékház, hogy a cirádás ablakpárkányokat az épületfelújításkor ne betonegyenesre simítsa a kőműves, hogy a 18. századi házra ne fehér keretes termopán ablakot és inox-korlátot szereltessen új(gazdag) tulajdonosa. Hogy két kis lakóház közé ne épüljön száz apartmanos lakótömb, háromszáz lakóval, százötven autóval.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2021. február 16. 12:05
Ormótlan, táj- és környezetidegen betontömb az a szálloda terv. Műanyag ablakokat többszáz éves épületekbe? A progresszív újgazdagok soha nem tisztelték a történelmet. Attól, hogy román és még bűnöző is az építtető lehetne ízlése. De nincs neki.
Maddox
2021. február 16. 07:20
Ne legyenek illúzióink, ha ezt a területet felélték, mint a sáskák, és teljesen lakhatatlanná válik, akkor ugyanúgy megindulnak majd a rablóhadjáratukra, mint ahogy eddig.
buckafej
2021. február 16. 07:07
Azt a történelmet nem érzik magukénak, ezért elpusztítják.
Knerten
2021. február 16. 05:50
Zajlik Erdély szisztematikus elpusztítása. Persze a románoknak ehhez nem kell sok: elég, ha adják, mi lényegük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!