Nyílt levél Áder János köztársasági elnök részére

2021. március 30. 10:03

Szeretném megélni ennek a bűnös, embertelen, hazug rendszernek a végleges bukását!

2021. március 30. 10:03
Kardos József (Fidesz-alapító)
Magyar Narancs

„Tisztelt Elnök Úr! Kedves János!

A Fidesz születésnapja alkalmából írok neked, mint az alapítók egyike. Több évtizedes ismeretségünk okán engedd meg, hogy közvetlen formában szólítsalak meg. Nem szeretném unos-untalan ugyanazokat leírni, ami már mindenki számára világos: azt, hogy a 33 évvel ezelőtt megalakított Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően. Hogy hogyan és miért vált egy demokratikus és liberális párt szélsőjobboldali képződménnyé, az még érdekesebb, de ennek az elemzését is meghagynám a történészeknek, politológusoknak. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy Te, akit mindig egyenes, őszinte és tisztességes embernek tartottalak, hogyan éled meg ezt az óriási pálfordulást, és miért tűröd szótlanul, hogy katasztrófába sodorja az országot egy láthatóan már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme. Igen, Orbánról beszélek, arról az emberről, akit többek között mi segítettünk a hatalomba annak idején.

Emlékszel, a kezdeti években mennyire lelkesedtünk azért, hogy egy jobb Magyarországot építsünk, ahol majd a következő generációk is fejlődni, boldogulni, gyarapodni tudnak? Alapvető célkitűzésünk volt egy elnyomó rendszer után az emberi jogok maradéktalan elfogadtatása, és ennek garantálása az Alkotmányban és a törvényekben. Tiltakoztunk, és több-kevesebb sikerrel mindent elkövettünk a pártállami vagyon átmentése és a korrupció ellen. Szekuláris államban gondolkodtunk, ahol az állam és az egyház teljesen szétválasztott a vallásszabadság biztosítása mellett, és mindenkinek magánügye, hogy miben hisz vagy nem hisz. Olyan államot képzeltünk el, »amelyben megfelelő intézményrendszer segíti elő a gazdasági hatékonyság és a szélesen értelmezett társadalmi esélyegyenlőség – állandó konfliktusokon keresztül megvalósuló – hosszú távú egyensúlyát, lehetővé téve a gazdasági versenyben lemaradt csoportok támogatását és felzárkóztatását a társadalmi szolidaritás elve alapján« (idézet az Alapító Nyilatkozatból). 33 év sok idő, és sok minden változott azóta a körülöttünk lévő világban is, így nem meglepő, ha a pártok, politikusok nézetei, programjai is változnak, és megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott világhoz. El tudom fogadni, hogy fiatalon az ember alapvetően liberális beállítottságú, ám az értékrendje idővel konzervatív irányba tolódik el. Ám ez nem jelentheti azt, hogy ilyen szinten kelljen szembeköpnie fiatalkori önmagát.

...

Nem vágyom politikusi pályára. Nincsenek ilyen ambícióim, de mint egyike azoknak, akik hittek annak idején ebben az emberben és hatalomra segítették, erkölcsi kötelességemnek éreztem megírni gondolataimat. Mára tisztában kell lennünk vele, hogy kivel állunk szemben, és milyen óriási károkat okoz minden egyes nappal, amivel még hatalomban marad. Orbán Viktornak mennie kell! Orbán Viktor megbukott erkölcsileg és intellektuálisan egyaránt, és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásával mindannyiunknak árt.

Igazi, széles társadalmi egyeztetésen és konszenzuson alapuló, új, legitim Alkotmányra és szabad, egyenlő feltételekkel lebonyolított, tisztességes választásokra van szükség a változáshoz. Remélem, van olyan bölcs az ellenzék, hogy ezt képes lesz keresztülvinni. Egy dolgot szeretnék csak még nagyon megélni a hátralévő éveimben. Ennek a bűnös, embertelen, korrupt és hazug rendszernek a végleges bukását. Nincsenek illúzióim a levelemet illetően. Nekem már az is sikernek számít, ha elolvasod és talán elgondolkozol azon, hogy magyarnak lenni nem egyenlő fideszesnek lenni. Ja, és a család az család! Minden jót!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2021. április 16. 12:57
Csak egyszer magyarázná már el valaki, komoly tényekkel alátámasztva, hogy miben szélsőjobbos a fidesz? Rezsicsökkentés, családtámogatási rendszer? Netán megőrizni Magyarországot magyarnak, kiállni a nemzetközi porondon a magyar érdekekért? Bele szerették volna íratni az EU alapokmányába, hogy az EU keresztény alapokon nyugszik (nem sikerült)? Nem akar EU Egyesült Államokat építeni, közös kormánnyal, közös hadsereggel, szuverenitásunk teljes feladásával? Sajnos az írás onnantól, hogy a szélsőjobbosozás van benne számomra teljesen hiteltelen. Ha ez az ember ért a politikához, nem írhat le ekkora állatságot, még akkor sem, ha nem ért egyet a fidesz mai politikai irányvonalával. Épp a fidesz volt kénytelen baloldali intézkedéseket felvállalni, mivel a baloldalnak nevezett képződményünk már nyomokban sem baloldali. Erről ennyit.
Esvány
2021. március 31. 10:30
"a 33 évvel ezelőtt megalakított Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez " Ennek csak örülhetünk, hogy eltakarodtak belőle az szdsz-es szélsőliberálisok, s csatlakoztak konzervatív, nemzeti elkötelezettségű emberek. Ez a tisztulási folyamat volt a legjobb, ami a Fidesz MPP-vel történhetett. "mennyire lelkesedtünk azért, hogy egy jobb Magyarországot építsünk, ahol majd a következő generációk is fejlődni, boldogulni, gyarapodni tudnak?" Pont ez folyik, ha nem vetted volna észre. "konszenzuson alapuló, új, legitim Alkotmányra" Amíg azt is vitatjátok, hogy az apa férfi, az anya nő, addig veletek semmiféle konszenzus nem képzelhető el a az ország fennmaradása érdekében. "és szabad, egyenlő feltételekkel lebonyolított, tisztességes választásokra van szükség" Tudod, amikor délután még a demokrácia ünnepéről papoltok, este meg kiáll a demagóg Nagy Böszme, és a kamerába sírja, hogy ez a választás nem volt szabad és tisztességes, akkor felmerül az emberben, hogy vagy OPNI-szökevény bolondok, vagy kettősmércés alávaló gazemberek vagytok rakásra. Egyik sem dicsőség...
annamanna
2021. március 31. 04:05
"nincs vagyonom, nincs családom, egyedülálló, meleg férfi vagyok." https://magyarnarancs.hu/belpol/nem-ehhez-adtam-a-nevem-98782 Akkor is MELEG FÉRFI VOLT, amikor Szájer mellett dolgozott, és ezt is MINDENKI TUDTA ÉS SENKINEK SEMMI BAJA SEM VOLT VELE. Most pedig hányják a kereszteket, gyűlölik a buzikat, miközben saját maguk is tele vannak homokosokkal, a mai napig.
DE JÓ
2021. március 31. 00:14
Én nem értem. Akik bekerülnek a liberális körbe, azok elkezdenek agymosott módon viselkedni, és felakadt szemmel mantrázzák az előregyártott panel vádakat és/vagy nevüket adják profik által írt propaganda cikkekhez. A Sziget Fesztivál, a hajós nímandság, meg a meleg szubkultúra igen kilúgozta ennek a pasinak az agyát, és hát, van olyan, hogy valaki odáig süllyed, hogy már ilyen az cikkekért kapott baksis is jól jön. De miért is szélsőjobboldali a Fidesz? Mert nem akarnak párhuzamos társadalmakat és mecseteket az országunkba, mert nem akarnak kábítószer liberalizálást, mert a munkában és a tudásban látják a jövőt, mert támogatják, és magyarnak tekintik a határon kívül rekedt magyarokat, mert anyunak akarják szólítani anyut, és apunak aput, mert a médiát tele lehet fröcsögni kormány ellenességgel, és lehet aláírást gyűjteni a kínai vakcina ellen? Ez lenne a fasizmus? Tényleg? Nézzük tovább: Erkölcsileg megbukott, árt az országnak és lopnak: Ilyenkor hova teszik az emberek az eszüket? Tényleg visszaakarják ültetni a hatalomba a 2010. előtti bagázst? Mert ezzel azt mondják. Tényleg visszakívánják, amikor a csőd szélén állt az ország, amikor rettegtek svájci frank hiteles házukért és autójukért, amikor húsz évig hitegették az országot a restrikcióból kilábalásból, amikor elvontak nyugdíjat, Gyes-t, amikor az 5-ös autópályán előttem, utánam nem volt autó, ameddig elláttam, mert olyan drága volt, amikor fizetni kellett a körzeti orvosért, amikor az átlagos megélhetés szükséges fizetés is 50% fölött adózott, amikor bezárták a bölcsődéket és óvodákat, amikor bezárták a cukor-, cement-, papír-, étolaj- és egyéb gyárakat, és még folytathatnám. Most pedig fáj, hogy nem kell fizetni a tankönyvekért, hogy annyi autó van, mint még soha, hogy minden hétvégén dugig vannak a hipermarketek, hogy nőttek a keresetek, hogy minden gyerek adócsökkentéssel jár, hogy durva lakástámogatások vannak, hogy fel vannak újítva az iskolák, a tornatermek, az óvodák, amikor gyárak és autópályák épülnek, stb.? Ez lenne a szopás? Tényleg? Szóval, ez a semmiből előmászott puhatestű húzzon el a propaganda cikkével a f.szba. Abzug, le vele! De jó, hogy nem ők kormányoznak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!