Ennyi volt?

2021. április 20. 18:34

A szörny, amelyet a BL táplált, életre kelt.

2021. április 20. 18:34
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„Hazugnak és kapzsinak nevezte a Szuperligát létrehozó csapatok főnökeit Aleksander Ceferin UEFA-elnök, aki ezúttal valóban nem tudott uralkodni az indulatain, és keményen, sőt durván bírálta azon klubvezetőket, akik vasárnap délután még a BL reformjáról egyeztettek az UEFA-val, érdeklődést mímelve a téma iránt, majd éjszaka közösen jelentették be az új, a háttérben régóta tervezett Európai Szuperliga létrehozását.

Csakhogy a Szuperligát valójában maga az UEFA hozta létre csaknem három évtized alatt, amelynek során bizony a hazugságot és a kapzsiságot is folyamatosan tetten érhettük az UEFA viselkedésén a sodródás és a tétlenkedés mellett. Ne felejtsük, az utolsó olyan idényben, amelyben még egyenes kiesés volt a BEK-ben, a Crvena zvezda nyerte meg a trófeát, két évvel korábban, 1989-ben a Ste­aua Bucuresti még döntős volt, sőt 1986-ban meg is nyerte a sorozatot, vagyis úgymond bárki odakerülhetett, akár Kelet-Európából is, ami ma már régóta elképzelhetetlen (a most „árulóvá” lett angol klubok meg csak akkoriban tértek vissza kizárásuk után az európai klubfociba). A csoportkör, a központosított marketing persze jót tett a sorozatnak, bár már jelezte, hogy a tervezhetőség, az üzleti logika kezdi felülírni a futball és az egyenes kiesés igazi varázsát jelentő kiszámíthatatlanságot, spontaneitást. Mert hát hat csoportmeccsen könnyebben érvényesül a nagyobb, a gazdagabb csapat, mint egy oda-visszavágós párharcban.

A konkrét hazugság azonban az volt, amikor továbbra is »Bajnokok Ligájának« nevezték a sorozatot, dacára annak, hogy 1997-től már a legnagyobb bajnokságokból kettő, 1999-től a kivételezett ligákból akár négy csapat is elindulhatott a sorozatban, kiszorítva és esélytelenségre kárhoztatva kisebb országok valódi bajnokait. Őszintébb és valóságosabb lett volna már akkor átnevezni Szuperligára a sorozatot. Ehelyett az UEFA egyre csak hátrált, egyik kompromisszumot kötötte a másik után, cserébe saját szerepének és a bevételek egyre kisebb részének megtartásáért a gigaklubokon kívüli európai foci számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. április 21. 11:56
Ezek alapján nekem az körvonalazódik, hogy a Szuperligát tkp. nem is gondolták komolyan, csak a BL mostani reformját akarták megtámogatni. Az ugye kibővíti a csoportkör intézményét, ami ezek szerint a nagyoknak jó. Lehet, hogy blöff volt az egész?
fogd a pénzt és kuss
2021. április 21. 08:12
elsőre nem is értettem mit akarna a szuperligával. már most is egy szuperliga működik bl néven.
petimed84
2021. április 21. 00:49
Ez a szörny már a Bosman-szabály óta nőtt a tojásában. Semmi meglepő nincs, abban hogy most kikelt. Túl sokat keresnek a játékosok és a menedzserek a mostani rendszerben is.
kulalak
2021. április 20. 22:31
El kell olvasni az eredetit. Egyetértek vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!