Döntsük le a közhelyeket, avagy egy kampánydal margójára

2021. július 30. 19:30

Az uborkaszezon kellős közepén érkezett az egész internetet felrobbantó hír: megszületett az Egyesült Ellenzék lehetséges kampánydala!!!

2021. július 30. 19:30
Hojdák Gergely
Hojdák Gergely
Vendégszerző

Bizony, így történt, a Mandiner is beszámolt róla! És ha már az alkotók ennyi energiát fektettek bele (?), hát vessünk is rá egy pillantást…

Első hallgatásra még csak nem is egy könnyed nyári slágernek, hanem igazi liftzenének tűnik – tudják, olyan tizenkettő egy tucat kísérőzenének, amit a bevásárlóközpontokban korzózva hallgat az ember, hogy fel sem tűnik neki.

Figyelmesebben hallgatva azonban fontos politikai üzenetekre bukkanhatunk, ami nem olyan meglepő, tekintve hogy egy kampánydalról van szó. 

„…játsszunk egy tisztább, zöldebb, szebben rajzolt kottából!” Már látom is, ahogy a famentespapír-ipar és az e-book gyártók a kezüket dörzsölik! De az is lehet, hogy a nagyvárosi méhlegelők szolgáltatják majd a zöld kottaipar alapanyagát, hisz később az is elhangzik: „építsünk egy boldogabb hazát, ahol a fűre lépni végre szabad”.

Adod a hangot, én írom a szavakat.” Nem kell irodalomkritikusnak lenni hozzá, hogy megállapítsuk: a lírai én itt Gyurcsány Ferenccel azonosítható, vagy esetleg a Gyurcsány–Gál J. Zoltán párossal (az utóbbi Karácsony gyurcsányista beszédírója a Facebookon).


Együtt a végén, hidd el, ledöntjük a falakat!” Rimbaud, a francia szimbolista költő elbújhatna a címadó trópus mögött, mely egyrészt utal az ellenzéken belüli falak ledöntésére, ami az öreg kommunistáktól a kisnyilasokig húzódik; másrészt a Magyarország déli határán húzódó, a tömeges illegális bevándorlást sikeresen feltartóztató kerítésre, ami nem keverendő össze a Gyurcsány–Karácsony páros osztrák szövetségesei által felhúzott „oldalszárnyas kapukkal”.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg az előbb említett lírai én, alias Gyurcsány Ferenc faldöntögető performanszáról sem a gyöngyösi utcafórumon, amely után a baloldal koronázatlan királya absztinenciát fogadott a kampány végéig (ezúttal is sok sikert kívánunk neki!).


Gyere te is, ültess el egy fát, építsünk egy boldogabb hazát.” Ez magyarázatul szolgál arra, miért lett boldogtalanabb és egyben hazafiatlanabb az élet Zuglóban, Ferencvárosban, Rákosmentén vagy éppen a Várban, ahol Karácsony és elvtársai sorra irtják a fákat.

További – politikai – kulcsszavak még a dalban:

  • álom (tudniillik a 2022-es választás megnyerése)
  • ember-élet-haza (ebben a sorrendben)
  • ébredj, Magyarország! (rejtett utalás a szélsőbaloldali woke-kultuszra?)
  • 15 millió (!!!) (úgy látszik, régen volt már a 2004. december 5-i népszavazás a kettős állampolgárságról, amit éppen a mi jó lírai énünk, mindenki Gyurcsány Ferije torpedózott meg a baloldal „23 millió román munkavállaló” mantrájával...)
  • megnyugtató (ha jól értem Orbán Adrienn énekesnő elharapott szavait, ez posztmodern öntükröző módon magára az elkészült dallamra vonatkozik, érzékeltetve az alkotó Művész belső gyötrődéseit)

Jó kis dal ez, na. Sok sikert kívánunk a szövetségesekkel való egyeztetéshez, hogy a „99” (újabb rejtett utalás Karácsony kampánymozgalmára) egynyári slágere elnyerhesse méltó helyét az Egyesült Ellenzék panteonjában! 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. július 31. 20:28
Vonatozás nem lesz elvtársak? Megnyugtató h csak falakat akarnak dönteni. Amit az elődök építettek amúgy Duplanulla-mint a moslek...
zakar zoltán béla
2021. július 31. 15:37
A címe Inter Nazi Oh Nyál-É?!
Nehidd El
2021. július 31. 10:57
Most hallgattam csak meg ezt félhivatalos moslékkampány-dalt, ezt a woke indulót. Megnyugvással vettem tudomásul, hogy pont annyira színvonaltalan, mint az ellenzék, tehát nem veszélyezteti azt, hogy tömegeket tudna félrevezetni, valami hamis pszichózisba taszítva arra rábírni, hogy az ország elqróira szavazzanak.
Google
2021. július 31. 10:15
Azért óvódásokat ezzel az együgyű dallal se nagyon zargassanak, mert visszamaradnak a fejlődésben! Dal, szöveg egyaránt csapnivaló és az valahogy fájóan kimaradt a nótából, hogy a fideszesek nélkül képzelik el az új, épített hazát. Akinek nincs, építsen magának, vagy vegyen, ugye... De ne az ország javaiból vegyen magának hatalmat, magyarul ne privatizálja szanaszét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!