Aki ellenzi az európai egységfolyamatot, látogasson hadisírokat

2021. augusztus 17. 11:24

Az a „nemzetek Európája” koncepció, amelyről fideszes politikusok előszeretettel magyaráznak, humbug.

2021. augusztus 17. 11:24
null
Kerpel-Fronius Gábor
Facebook

„Beláthatatlan következményekkel járhat az az - egyelőre - szokásos kommunikációs tesztkampány, amelyet a Fidesz Magyarország EU-tagságával kapcsolatban kezdett.

Jean-Claude Juncker egyszer úgy fogalmazott: aki ellenzi az európai egységfolyamatot, látogasson hadisírokat. Ez a mai szemmel esetleg túlzónak tűnő kijelentés azonban nagyonis a lényeget ragadja meg. Az európai kontinens mai jóléte, és a hosszú évtizedek óta tartó békekorszak nem valósulhatott volna meg, ha nyugat-európai államok egy kicsi, majd egyre növekvő számú csoportja nem dönt úgy, hogy jelentős szakpolitikai területeken összehangolja, majd közös irányítás alá helyezi működését, majd nem tárja tágra a kapukat Közép-Európa előtt is.

Az a »nemzetek Európája« koncepció, amelyről fideszes politikusok előszeretettel magyaráznak, humbug, és nem véletlen, hogy sohasem fejtik ki pontosan, mire gondolnak. Helyes és elfogadható vitatkozni arról, hogy mely területeken maradjon kormányközi az együttműködés, és mely területeken alakítsunk ki föderatív működést az EU-ban, ez pontosan az a megközelítés, amelyet a Momentum programjában az okos integráció modelljének neveztünk. De azt állítani, hogy nincsenek olyan területek, ahol további mélyítésére lenne szükség az integrációnak, azt állítani, hogy egy közepes méretű, nyitott gazdaságú közép-európai ország könnyedén elmanőverezhet az Európai Unión kívül a mai világgazdasági, politikai és biztonsági helyzetben - nos, ha valami, akkor ez közelíti a hazaárulás fogalmát.

Az Unión belüli kihívásokat úgy lehet megoldani, az esetleges konfliktusokat pedig feloldani, ha ott ülünk az asztalnál, méghozzá a lehető legtöbb asztalnál. Gazdaságilag úgy lehet megerősíteni az Európai Uniót, ha minél több tagország kötelezi el magát a közös valuta bevezetése mellett, és ezzel párhuzamosan mind jobban összehangolják költségvetési politikájukat is, középtávon elköteleződnek a közös pénzügyminisztérium létrehozása mellett is. Ugyanígy az együttműködés további szorosabbra fűzésére lenne szükség a külkapcsolatok, a védelmi kapacitások fejlesztése terén is. Ahhoz, hogy ennek a jelentőségét felmérjük, elég, ha vetünk egy pillantást az afganisztáni helyzetre.

A huxit ötletének forgatása a magyar nyilvánosságban a lehető legfelelőtlenebb, Magyarország, és az összes magyar polgár érdekével ellentétes politikai akció. Nem lehet eléggé elhatárolódni tőle.”

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. augusztus 21. 14:38
kerpele hun? bukdácsolsz?
mokány
2021. augusztus 18. 13:08
Petőfi : Talpra Magyar ! " Átkozottak ! " Tehát ,átkozottak , akik hagyják , hogy Ősapáik, akik szabadon éltek , haltak, szolgaföldben nyugodjanak . Ennyi !
1000bocs
2021. augusztus 18. 09:34
Aki internacionalista az látogasson gulágot. Ilyenek ezek.
I_Isti
2021. augusztus 18. 09:27
Az mondjuk nem kérdés, hogy ez eladná-e a saját anyját is, de hogy gyakorlatilag gombokért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!