És a Biblia?

2021. augusztus 13. 06:52

Lesz majd egy hatóság, amely eldönti, hogy Sámuel könyve még belefér, Shakespeare véleményes, Szapphó viszont bezúzandó?

2021. augusztus 13. 06:52
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Tiltott iratra bukkantunk. »Te elfajult, engedetlen gyermek! Jól tudom, hogy kiválasztottad az Isainak fiát a magad gyalázatára és anyád szemérmének gyalázatára!« – mondja a haragra gerjedt Saul király a fiának, Jonatánnak, aki érzelmileg túl közel került Dávidhoz. »Jonatán, jobban szerettelek mindenkinél. Igen, barátságod több volt nekem az asszonyok szerelménél« – ezek pedig már Dávid szavai, azok után, hogy barátja, Jonatán sajnálatos módon elhalálozott.

A hittudomány ezer-akárhány éve vitázik rajta, hogy mit is jelentenek a fentiek. Egyértelmű válasz nincs: helyette olyasfajta »érvek« vannak, hogy nem utalhatnak a homoszexualitásra, hiszen azt az Isten nem kedveli. De talán a teológusok véleményénél is fontosabb, hogy mit értenek belőle az olvasók; hogy érthetik-e úgy is, hogy ez bizony egy meglehetősen megengedő leírása – a Bibliában, a nem különösebben toleráns ószövetségi részben – egy barátságon túli férfikapcsolatnak. (Nem tudunk róla, hogy Isten, aki szigorúan megbüntette Dávidot a Betsabéval folytatott házasságtörő viszony miatt, akár csak egy szót is vesztegetett volna arra, hogy mi történt Jonatán és Dávid között.) 

Nos, nemcsak érthetik, hanem értik is, szintén ezer-akárhányszáz éve. Mit ír ehhez képest egy másik, keresztényi körökben talán kevésbé fontos (?) jogforrás? »Tilos tizennyolc éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.« És a friss rendelet nyomán tilos kirakatba helyezni, iskolák közelében árusítani, gyerekek kezébe adni is.

Szóval akkor a Bibliát...? Vagy lesz majd egy hatóság, amely eldönti, hogy Sámuel könyve még belefér, Shakespeare véleményes, Szapphó viszont bezúzandó? Tessék mondani: van ennek bármi értelme?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. augusztus 14. 13:57
Hát azt nem tudom, hogy a teológia ezer akárhány éve valóban vitázik-e azon, mit jelentenek a "barátságod több volt nekem az asszonyok szerelménél" szavak, de azt tudom, hogy a barátságnak nem föltétlen velejárója az, hogy a barátok seggbedugják egymást. Bár Hargitainál lehet.
Irhazika
2021. augusztus 14. 10:44
Egy Ország fog dönteni jövőre,és a hozzád hasonló félremagyyarázó hazug álszent faszok talán végre eltünnek a közéletből!!!
amca
2021. augusztus 14. 09:00
9 874 524 magor azt kérdi most : Ki ez a faxszopó ???
tevevanegypupu
2021. augusztus 13. 20:16
Ugye milyen érdekes..az Ószövetségben - már akkor is - a zsidók milyen engedetlenek voltak? Dávid, Salamon..Aztán ott van Sodoma és Gomora..az Úr nem is nézte tétlenül..Shakespearet (aki magukat olyan nagyon nem kedvelte..már akkor) maguk csesztetik..nem felelnek meg az Arany János féle fordítások, minél trágárabbra a liberális angolisták fordítgatják..és rendezik a haladó demokraták olyanra, amilyenre csak akarják..ezt teszik a János vitézzel meg a Bánk bánnal is..erre tódulnak maguk és ülik végig zsebredugott kézzel és lihegve..Szapphorol meg maguk bolsevikek csak azért emlékeznek meg mert leszbikus volt..Ne nagyon csaholjon itt a kultura miatt..Magyar Bálint rombolását épp elég nehéz valahogy helyrehozni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!