Miért utálják és csodálják annyian Magyarországot?

2021. augusztus 08. 20:56

Az elmúlt néhány évben Magyarország, egy kevesebb mint 10 millió fős ország, óriási helyet foglalt el az amerikai liberálisok és konzervatívok képzeletében.

2021. augusztus 08. 20:56
null
Ross Douthat
The New York Times

„Az elmúlt néhány évben Magyarország, egy kevesebb mint 10 millió fős ország, óriási helyet foglalt el az amerikai liberálisok és konzervatívok képzeletében. Ha valaki úgy gondolja, hogy az amerikai jobboldal az autoriterizmus felé csúszik, akkor Orbán Viktor nacionalista kormányát idézi sötét példaként. Ha valaki azt gondolja, hogy intoleráns progresszivitás árnyékolja be az amerikai életet, akkor Orbánra lehet hivatkozni, mint egy emberre aki visszavág.

Ebben a futó vitában, amelyet Tucker Carlson legutóbbi budapesti látogatása újra felszínre hozott, döbbentem meg a The Atlantic egyik újságírójának, David Frum megfigyelésén, aki a jobboldal Orbán-rajongásának heves kritikusa. Frum az Orbán belső körében tapasztalható korrupciót taglaló Twitter bejegyzés sorozat részeként ezt írta: »2016-ban jártam Magyarországon. Újra és újra szemtanúja voltam egy apró gesztusnak, amelyről azt hittem, hogy végleg eltűnt Európából: az emberek elfordították a fejüket, hogy ellenőrizzék, ki hallgatja őket, mielőtt előrehajoltak, hogy elsuttogják a mondanivalójukat. Féltették a munkájukat, nem az életüket, de akkor is...«

Ez hasznos tweet, ha arra gondolunk, hogy milyen félelmek motiválják a bal- és jobboldali amerikaikat akik Magyarországot figyelik. Egyrészt attól tartanak, hogy a Trump-féle populizmus egyszer elegendő hatalmat fog szerezni ahhoz, hogy a kritikusainak félnie kelljen a megélhetésükért. Másrészt ott van a félelem, hogy a progresszivizmus már az Egyesült Államokban is gyakorolja ezt a hatalmat, és hogy amit Frum leír, az egy óvatos, sotto voce beszélgetés, az amerikai élet fontos jelenlegi része.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scandal says Jack
2021. augusztus 09. 14:10
Jön egy ember, akinek helyén van az esze és a szíve is, ráadásul ki is mondja amit gondol (nevezzük Orbán Viktornak) és van a világ legnagyobb demokráciája (nevezzük USA-nak) aki egyszerűen kiakad ezen...szerintem meg ez az elképesztő és rémisztő.
Imre Debrecen
2021. augusztus 09. 12:14
Nem mindenki hazudik, csúsztat, vagy terjeszt féligazságokat Magyarországról! Vannak (ritka)kivételek is! https://youtu.be/_pqJV30bshA https://youtu.be/azG6jj6n57k (magyar felirattal)
Mátyás01
2021. augusztus 09. 11:38
Milyen érdekes, hogy Magyarországon soha senkinek nem esett még bántódása azért mert kormányellenes, sőt. Ellenben az egyesült államokban, vagy nyugat európában ahol titkolni kell, ha valakinek nem liberális blmbtq párti véleménye van. Mégis ők félnek, még az egyesült államokban is a gonosz Orbán kormánytól. Vicces volt a minap olvastam, hogy Bukarestben nem engedélyezték a pride-ot, erre az ottani szervezők vagy szimpatizánsok, Orbáni módszerekről kezdek el beszélni, miközben nálunk 25 éve engedélyezve van a pride. Igen még Orbán alatt is. Ennyit a hitelességről, ezek addig ismételgetik a saját hazugságaikat, hogy végül maguk is elhiszik.
Élő Éva
2021. augusztus 09. 11:22
"az emberek elfordították a fejüket, hogy ellenőrizzék, ki hallgatja őket, mielőtt előrehajoltak, hogy elsuttogják a mondanivalójukat." Ez biztosan Cseh Katalin lehetett, amikor az EU-s pályázatáról kérdezték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!