Ébredjetek, testvérek!

2021. szeptember 07. 19:07

Felbolydult az élet a magyar fővárosban. De miért nem bolydult fel még jobban?

2021. szeptember 07. 19:07
null
Varga Gergő Zoltán
Varga Gergő Zoltán
Varga Gergő Zoltán

A cikk eredetileg a vasarnap.hu-n jelent meg

 

„A sajtó nem hírhiányra, hanem hírdömpingre panaszkodik; a budapesti sofőrök mélabúsan anyázva araszolnak a dugóban tova (most plusz egy rendezvény a híd meg a rakpart mellé ide vagy oda – mit számít?); random papok a föld felett minimum fél méterrel közlekednek; én pedig három táskával és egy babakocsival hasítom a… mit is? Tömeget? Hol?

Furcsa életképeket lehet a NEK hetében megtapasztalni a magyar fővárosban, felbolydult az élet, én pedig azt fájlalom: miért nem bolydult fel mégjobban? Az 1.2 milliárd katolikus Anyaszentegyháza egyik, ha nem a legnagyobb szabású rendezvényének ad otthont a héten Budapest és vannak katolikus emberek, akik rácsodálkoznak: »ja, a NEK miatt van dugó a városban?«

Mikor minden nap részt veszel egy olyan szentmisén, ahol a világ minden tájáról ideérkezett nettó 30, de inkább több püspök, bíboros és száznál is több felszentelt pap mutatja be a legszentebb áldozatot, talán eufemizmus azt mondani, kicsit áthelyeződik a horizont az ember szeme előtt.

A helyzet drámai, testvérek. Drámai. Amúgy is jellemző beteg kultúránkra a közönyösség, ez azonban most a Kongresszus vonatkozásában rendkívüli módon megmutatkozik. 75 ezren regisztráltak egy korszakos esemény pápai miséjére, külföldiekkel, mindennel együtt, cakk-pakk.

Ez az Egyház? Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni? Ennyi a mi hitünk, testvérek? Hát ennyi, kéremszépen.

Jöjjön le a hályog a szemünkről és lássuk, mert ez a valóság. Nem azt fájlalom, hogy miért nem rakjuk tele a tereinket kirakatemberekkel; azt fájlalom, hogy miért nem fontos annyira, teszem azt, egy budapesti katolikus embernek a világegyház egyik legmeghatározóbb tapasztalata, hogy megtegyen két-három BKV-megállót?

Amikor egy afrikai püspök – akinek a nyáját egyébként évek, évtizedek óta módszeresen gyilkolják a fegyveres iszlamisták – őszinte örömmel képes azt mondani, hogy »milyen jó látni, hogy Európában mégsem halt még meg a hit«, akkor ébredjünk már fel!

Afrikában (meg a Közel-Keleten, meg Észak-Koreában, meg Kínában, meg egy sor más helyen) nap mint nap vértanúk születnek, csak azért végeznek ki embereket, komplett családokat, mert azt mondják: nekik nem mindegy, hogy ateizmus, liberalizmus, Allah, vagy miegymás, hanem nekik Krisztus az Isten! Ennek ellenére a krisztuskövetők száma növekszik, és mellette aggódva figyelik a »nyugati« testvéreket, miért annyira képtelenek elviselni a »lét elviselhetetlen könnyűségét«, miért adnak fel mindent, miért annyira mindegy minden? Egészen konkrétan a szájukban van az Anyaszentegyház legnagyobb eseménye, de a buszra képtelenek felülni, hogy legalább egy szentmise, vagy egy egyórás előadás erejéig elzarándokoljanak a Hungexpóra.

A KSH-adatok szerint uszkve félmillió katolikus ember él a fővárosban. A Hősök terén, a zárómisén, Szentatyástul mindenestül meg ott lesz maximum 75 ezer ember. A vidéki ismerősök meg csillogó szemmel szervezik a buszokat, jönnek, merthát mekkora dolog már ez… 75 ezer ember. ...

Azokról meg inkább ne is essen szó, akik nem csak a pápánál képzelik magukat pápábbnak, de szinte a teljes katolikus egyházi elöljáróságnál is teljes katolikus egyházi elöljáróságabbnak tartják magukat, és eretnekséget, ördögi praktikákat, meg az Egyházhoz méltatlan eljárásokat, egyebeket kiáltanak, hergelve és eltántorítva az embereket, megfosztva őket egy – mondjuk úgy – potenciálisan nem jelentéktelen lelki élménytől.

Néhány éve beszélgettem a kereszténység jövőjéről egy ferences atyával. Azt mondta, szerinte a számunk drámaian le fog csökkenni, ám aki megmarad, mint Izajás „szent maradéka”, ők lesznek az a kemény mag, akik a vérük árán is megvallják, hogy Jézus az Úr. Ébredjetek, testvérek! Adiutorium nostrum in nomine Domini.”

 

Borítókép: Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Genova korábbi érseke szentmisét mutat be az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyitóján a Hősök terén 2021. szeptember 5-én.MTI/Máthé Zoltán

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. szeptember 09. 17:33
Az eredeti helyről már le is szedték az írást.:-)
puzdra
2021. szeptember 08. 21:25
- Ferenc, a szabadkőmüvesekhez is húzó, jezsuita pápa, a magyarországi órái után napokat tölt a Felvidéken. -A magyarországi magyarok a pápa celebrálta misére tervezett 250.000 helyett 70.000 fős regisztrációjukkal köszönik ezt meg pápájuknak.
puzdra
2021. szeptember 08. 21:17
- Ferenc, a szabadkőmüvesekhez is húzó, jezsuita pápa, a magyarországi órái után napokat tölt a Felvidéken. -
Mexivtad
2021. szeptember 08. 20:13
Meg kéne már haladni ezt az ósdi gyerekes cirkuszt amiről szól ez az egész monoteista vallás. Legyen az bármelyik! Értelmes, olvasott ember nem tud már komolyan venni egy ilyen "apu megbüntet, vagy megdicsér" elven működő szélhámosságot! Aki ebben az alá-fölé rendeltségi viszonyban hisz, az megmaradt egy korai kisgyerek attitűd, és szellemi szintjén! Teljesen más a világ működése. A buddhizmus után, ami olyan mintha nagykabátban akarna úszni tanulni a lélek, talán a taoizmus áll legközelebb a valósághoz. Létáramlás van, utazunk a testnek nevezett energiagócokon, hogy rezgésünket módosítani tudjuk. Ennyi.. a nagy "fazékban". Mindenféle isteni tótumfaktum nélkül. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!