Másnap, ha Dobrev győz

2021. október 11. 19:52

A legszervezettebb pártok politikusai most őszi vadlibaként, csapatostul húznak Gyurcsány felé.

2021. október 11. 19:52
null
Haraszti Miklós
444.hu

„Közhely (de talán mégsem eléggé az), hogy Orbán leváltása 2022-ben csak olyan miniszterelnökjelöltnek sikerülhet, aki képes az ellenzéki táboron túl is szavazatokat szerezni. Karácsony önbüntető visszalépése és hazafias ajánlása óta nem kétséges, hogy a két talpon maradt miniszterelnök-jelölt közül csak Márki-Zay ajánlata felel meg az ellenzéken túlnyúló szavazategyesítés céljának. Már nincs másik ajánlat a beteg forgószínpad ellenében.

A leegyszerűsödött párharccal az ország egy új törésvonal mentén is kettészakadni látszik. Tömörödik az establishment a plebs ellenében. A legszervezettebb pártok politikusai most őszi vadlibaként, csapatostul húznak Gyurcsány pólusa felé. A jóval kevésbé szervezett, lényegében parlamenten kívüli civil csapatok teszik, ami telik tőlük, kitartanak a zord északon. (Disclaimer: velük érzek.)

Ez volna a kitűzött célok térképe. Érdemes azonban végiggondolni a párharcot az eredmény felől is, és főként Márki-Zay és Dobrev tavaszi esélyei szempontjából.

Az egyik oldal egyetlen mondattal elintézhető. Ha Márki-Zay csodaképpen győzni tudna az előválasztáson, akkor hatalmas népi momentum kerekedne, és tényleg: »bármi megtörténhet«. A pártok visszaigazodnának, hiszen választókból élnek.

De Karácsony lemondása óta nőttek Dobrev esélyei is. Mit hozna, ha Dobrevre végül több előválasztó szavazna, mint Márki-Zayra? Mihez kezdene az egyesült ellenzék Dobrev jelölti győzelmével?”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bátya62
2021. október 12. 20:55
Ha Dobrev győzne mi lenne másnap? Fejfájás, hányinger...
nyugalom
2021. október 12. 17:32
Sötet alak ez a ven galiciai!
nyugalom
2021. október 12. 17:31
Sötet alak ez a ven galiciai!
Parm
2021. október 12. 13:01
Ködszurkálás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!