Válasz Péterfy Gergelynek

2021. november 08. 21:17

A Nyugatba írók kb. 20%-át olvassuk ma, 80% kikopott. Ilyen az irodalom természete.

2021. november 08. 21:17
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Vendégszerző

„A Kitömött barbár jó könyv. A golyó, amely megölte Puskint már, hogy is mondjam, kevésbé az, ebben nagyjából a szakma is konszenzusos álláspontra helyezkedett. Tudom, hogy egy alkotónak hullámzik a teljesítménye. De olvasóként szeretném, ha Péterfy Gergely csupa remekművet tenne le az asztalra. Akkor lennék elégedett. Egyébként meg statisztika: a Nyugatba írók kb. 20%-át olvassuk ma, 80% kikopott. Ilyen az irodalom természete. És a 20% a fontos.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. november 10. 11:26
A régi ízeknek is vannak kedvelői. A könyvtárak állománya, olvasottsága valószínüen alátámasztja a felháborító megnyilatkozást. Sokszor egyetlen gondolat is többet érhet, mint egy könyvtárnyi alkotás. Persze ez a gondolat megbújhat ebben a könyvtárnyi alkotásban is. https://ktkj.blog.hu/admin/post/edit/16721846
A ló kérdez
2021. november 09. 11:02
Nem az a baj, ha valaki azt mondja, hogy a mindenkori kortárs irodalom 80%-a szar, 20%-a jó. Valójában ez a helyzet, sőt még rosszabb, de nem is ezzel van itt probléma. Hanem azzal, hogy ezt a mai kultúrpolitika Berecz Jánosa, Aczél Györgye, Gerő Ernője, Alfred Rosenbergje (nem kívánt rész törlendő, vagy ki is egészíthető) mondja. A kikukázásról ugyanis elég rossz emlékei vannak a nemzetnek: ki lett itt korábban kukázva Pilinszky, Petri György, de régebbről Márai, Wass, Tormay, Bársony István, Tömörkény István, és a sor még folytatható. Hatalmi pozícióból kéretik nem kukázni.
zakar zoltán béla
2021. november 09. 10:12
A 60-as évekbeli francia újhullám is makogás!
Középbüki
2021. november 09. 09:36
Demeter téved abban, hogy a Kitömött barbárt jó könyvnek minősíti. Érdekesen, olvashatóan van megírva, és ügyes az alaptörténet is, a kitömött néger a felvilágosodáskori Bécsben. És ennek az összehozása Kazinczyval meg a feleségével. Megspékelve némi beteges pornóval (az öreg Kazinczy szeretkezik stb.). De mindez a technikai ügyesség még alatta van az irodalomnak, a lektűr szintje. De arra jó, hogy a szerző jó 200 évvel megkésett felvilágosult hülyeségeit propagálja: a parasztok megvetését, a magyarok lenézését, a keresztény vallás ostoba azonosítását a tudatlansággal. Az 1950-es évekbe való könyv, csak még egy kis szoci demagógia kellene bele (bár még az is akad benne, ha jól rémlik).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!