Ezért abszurd az LMBTQ-táncház gondolata

2021. november 08. 20:18

Egy-két fontos ellentételem volna az LGBTQ alapján újragondolt néptánchoz. 

2021. november 08. 20:18
null
Berecz István
Facebook

„Volt már előzménye, és sejthető is volt, hogy előbb-utóbb a hagyományos műveltségünket is majd újra akarják értelmezni valamilyen új társadalmi »eszmények«, ideológiák alapján.  A jelenség olyannyira abszurd és nevetséges, hogy szinte kár kommentálni, de a cancel-culture nyugati példái mégis arra figyelmeztetnek, hogy idejében kell elejét venni ezeknek a jelenségeknek, mert identitásunk minden fontos létalapja kerül megkérdőjelezésre előbb-utóbb. Egy-két fontos ellentételem volna az LGBTQ alapján újragondolt néptánchoz. 

1. Egy, a szerves fejlődésében, kialakulásában már lezárult önkifejezési formát, közösségi nyelvet egy új eszme alapján újraértelmezni visszamenőleg – teljes abszurditás. Egy teljesen más eszményképből táplálkozó viselkedésmintát, egy teljesen más életmódból kinőtt emberi ideát egy modernkori ideológia nyomvonalán újrarajzolni – abnormalitás. 

2. Ha a  fejlődésében lezárult formanyelvre, mint kortárs önkifejezési formaként tekintünk, – mint ahogy magam is hiszem a hagyományos műveltség társadalmi szerepét, jelenét és jövőjét- akkor is le kell szögezni, hogy lényegi karakterét megváltoztatva már nem az eredetivel azonos önkifejezési nyelvről, kultúráról beszélhetünk. 

3. Aki nem látja a hagyományos műveltségben – jelen esetben kivált a táncban – az elsődleges nemi szerepek eltérő, más karakterű, de éppen ezért lényegében összehasonlíthatatlan – szerepét, szépségét, különlegessét, az nem ismeri, és nem érti eléggé ezt a műveltséget. Pl. egy kalotaszegi páros táncban a nő forgása nem kevésbé virtuóz, mint a férfi csapásoló motívumai- mind a kettő összehasonlíthatatlanul szép, és nemes a maga nemében. És a kettő együtt teljesíti be azt a harmóniát, amely férfi és nő különbözőségében, mégis különbözőségük szintézisében jut érvényre. 

4. Aki azt gondolja, hogy a mai táncházas társadalom kirekesztő a más szexuális identitások irányába – szintén téved, és nem ismer minket. Számos nem heteroszexuális identitású ember aktív részese a táncházas közösségnek – nem kevesen közülük kiemelkedő teljesítményükkel viszik előrébb közös missziónkat, a hagyományos műveltség társadalmiasításának ügyét. 

5. Végezetül pedig elhiszem akár a naivitását, a jószándékát is a kezdeményezőknek, hiszen a táncházas közeg néha belterjesnek, nem befogadónak tűnik, emiatt érthető, és akár üdvözlendő is, ha újabb és újabb platformokon születik meg a hagyományos műveltség napi használatának igénye, de a Tiszta forrást ideológiai alapon ne bolygassuk!”

Berecz István kiegészítése:

„Semmi bajom, ha történnek ilyen alkalmak, mindenki élhesse meg szexuális identitását ezen a műfajon belül is. Csak ez már nem ez a műfaj lesz, tehát nem újraértelmezése lesz ennek a kultúrának, hanem átértelmezése. Semmi bajom azzal, ha ez az alkalom rendszeres lesz, csak a magyar folklór korpuszába, és az ezt kortárs nyelvként éltető táncház-mozgalom értékrendjébe ne avatkozzon be ez a mozgalom ideológiai alapon. A szimpátiámat bíró ideológiáknak sem engedem, engedném, hogy felhasználják a néptáncot, népzenét. Mert közös szellemi és indulati alaprajzként tekintek rá, ahogy Csoóri Sándor mondta, vagy mindnyájunk közös szellemi és lelki társadalmi szerződésére. Olyan anyanyelvként tekintek rá, amely nem csak értelmet ad ember és ember közti kapcsolatnak, hanem közös érzelmet, közös lelki alapot. Ezért féltem mindenfajta ideológiai alapon való kisajátítástól. Ha ez egy táncházmozgalomtól függetlenül, azzal mellé-rendelt viszonyban működő mozgalom alapköve, semmi bajom! Csak a cancel-culture agresszióját ne kezdje el magán viselni! És egyébként ezzel ezt a klubot én nem is gyanúsítom, csak ilyennek bölcsője ne legyen, akármilyen jóindulat is vezérli.”

Előzmény: Megtartották az első magyar LMBTQ néptánc foglalkozást 
Interjúnk Berecz Istvánnal 2015-ből: A néptánc nemzetnevelő tényező
Ajánljuk még: Szilvay Gergely: Változás, állandóság és restauráció: hogyan működik a hagyomány?

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Areményhal
2021. november 09. 10:42
Meleg legényest, hüvös ritka magyart és egy fataró pontozót kérnék.
formaegy
2021. november 09. 09:42
"Ugye ilyenkor a cigányok sem magyarok Soros elvtárs??????????" Jav.: Ugye ilyenkor a cigányok sem magyarok Somos elvtárs?????????? /az előző is célba talált)))))))/
formaegy
2021. november 09. 09:40
Most hallgatom Somos Fórum műsorát (meg lehet ismerni az elmebajos ballibeseket) Volt egy Erika betelefonáló aki elmondta, hogy felhívott több óvodát, iskolát, hogy volt-e már náluk kiskorúak érzékenyítése? Azt a választ kapta, hogy komolyabbnak gondolták, mert ilyen nincs. Ezen Somossal elpoénkodtak, hogy milyen agyament hazugságok ezek, stb.stb. Ez a "nagy" tudású Somos ügyvéd elvtárs azt elfeledte mondani, hogy ez volt a terve az LMBTQ gyereknyomorító pedofiloknak! És az, hogy ilyen nincs, egyedül a GYEREKVÉDELMI TÖRVÉNYNEK köszönhető! Na ilyen mocskos hazugságokkal, csúsztatásokkal akarják hülyének nézni az embereket! Mint ez az Erika is bizonyította magáról! Közvetlenül utána egy ugyancsak "nagy" tudású ffi telefonált, aki a Nélküled dalt nevezte hazugságnak. (Annyit mondott magáról, hogy ő is szövegíró) Az, hogy egy vérből vagyunk egy bődületes hazugság, mert több nemzetiségi van M.o.-on, és sorolta. Ezen is jól elszórakozott a betelefonáló és a "nagy" tudású Somos ügyvéd elvtárs, csak azt az egy kicsi apróságot nem vették figyelembe, hogy a magyar emberek állnak több nemzetiségi emberekből! Ugye ilyenkor a cigányok sem magyarok Soros elvtárs?????????? Gyalázat amilyen agymosást, butítást, hergelést folytat az ATV. Arról már nem is beszélve, milyen színvonalú emberkék alkotják a ballibes tábort. Gőzerővel tesznek meg mindent a nemzet gyalázására, a magyarok gyalázására. Gyalázat!
redhaven
2021. november 09. 09:31
Kalotaszegi legényes helyett Kalotaszegi hajtűdobálós? Zobor-vidéki páros peluscsere? Botolós helyett,hadd fogom meg a botod te csődi? El a kezekkel a területtől...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!