LMBTQ-táncház?

2021. november 10. 08:24

Most aztán tombolhat a Fidesz-nyilvánosság, hogy lám-lám, már a néptáncosokat is érzékenyítik.

2021. november 10. 08:24
null
Dévényi István
Facebook

„LMBTQ táncház? Hát persze, hogy összébb vonja az ember a szemöldökét, hogy hát ez mégis mi a csuda akar lenni? És kattintasz – ez a lényeg. Mert a 444.hu írt egy jóféle, tendenciózus akármit a saját szájíze szerint arról, hogy LMBTQ honfitársainknak szerveztek táncházat.

Náluk ez egy nagy-nagy lázadás lett a hímek elnyomása ellen, és a többi, miközben a szervezők csupán annyit akartak, hogy olyanok is megismerkedjenek a népi kultúrával, akik amúgy egyébként esetleg nem tennék. Szép nagy szakadék a két valóság között, igaz? Csak hát nem pont ezt a szakadékot kéne a nem pártmédiának betömködnie? Mennyivel jobb egy ilyen irányba szélsőségesen eltolódva összerakott anyag, mint a másik irányba ugyanannyira túltolt? 

Olvasom az innen-onnan felhorgadókat, mert most aztán tombolhat a Fidesz-nyilvánosság, hogy lám-lám, már a néptáncosokat is érzékenyítik (nem), és közben nagyon vigyorgok. Nem rajtuk. Hanem, mert a vád, hogy a lányok kipróbálják a férfitáncokat, a hímek meg kipróbálják magukat a perdületben, totál bevett dolog. Még koreográfiák is születtek erre. 

Jómagam például kiválóan tudom a mezőségi lányrészét – pedig a legelső tételmondat, amire emlékszem, hogy a magyar néptáncban a nő díszíti a táncot –, ugyanis kíváncsi voltam, hogy miként kell szépen vezetni a lányokat. Sőt, egy idő után versenyt csináltunk abból, hogy melyikünk (hímek) tud nőiesebben pörögni. 

A lányok pedig megtanultak csapásolni, és kalotaszegi legényesezni, mert ők meg arra voltak kíváncsiak, hogy milyen érzés, amikor »szétvered magad«. Fájdalmas. A méhkeréki tapsos nem is volt túl népszerű náluk. És most kivételesen végtelenül bánatos vagyok, hogy a preinternet időkben éltük a fiatalkorunkat, és nem maradt meg sok-sok felvétel, amivel most jól összezavarnánk a 444, meg a 888 (így egyszerűbb a párhuzam) egyirányú törzsközönségét. Bajszos férfi pörget engem például, hoppácska. Mindenesetre irigylem magunkat, hogy a nagy magyar valóságban ilyesmik ippeg a legfontosabb problémáink.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. november 10. 18:59
"Mindenesetre irigylem magunkat, hogy a nagy magyar valóságban ilyesmik ippeg a legfontosabb problémáink." Így is van, seggfej. És ezt éppen a Fidesznek köszönheted azzal, hogy még az ilyen szarságokat sem übereli a gázszámla kifizetése, a bank által elvitt házad, meg az előember-migráns által lefejezett lányod, aki egyébként mint fiad született.
Sanyikám
2021. november 10. 15:44
Azt hiszem, ez az a pillanat amikor át állok azon csoportba, akik a melegeket betegeknek hívják. Betegek vagytok. És tönkre teszitek azon melegek személyét is a szemünkben ,aki csak élni szeretnének békében. Habár,,,! Még egy sem állt ki ellenetek .
kulszek
2021. november 10. 15:36
Tánctanárnak, ha jó tanár és főleg ha egyedül oktat, ismernie kell és meg kell tudnia mutatni az ellenkező nem lépéseit is. A latin táncok közé tartozó kubai Rueda del casino az ahol Salsa-zenére, körben állva párokban kezdenek a táncosok, spanyolul bekiáltott jelre váltját a párjukat. Rendkívül szórakoztató, kevés tánctudással is el lehet kezdeni, remek társas tevékenység minden korosztálynak. Mivel paritás kell hozzá, nem ritka hogy nő áll be "vezetőnek" vagy férfi "vezetettnek". Ez mindig lovagias, derekas gesztusként van értékelve, hiszen hiányt pótol. A figurák majdnem tetszés szerint alakíthatók, az ideológia sem szab neki határt. Ezt ajánlom az LMBTQ közösségnek. A magyar néptáncot pedig meg kell hagyni annak ami mindig is volt!
forsteandretredjemann
2021. november 10. 14:43
A szerző erősen ferdít - de hát újságíró. Ha igaz a cikk második fele akkor neki is világos, hogy a táncház meg a Blue Oyster bárban felcsendülő El Bimbo dallamára végzett testmozgás két teljesen eltérő és egymást kizáró - nem ötvözhető -szubkultúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!