Érdekes jeleket mutat az ellenzéki politika az elmúlt hetekben

2021. december 21. 16:17

Naponta olvashatni, hogy az ellenzék az előválasztás óta lényegében nem csinált semmit.

2021. december 21. 16:17
null
Csizmadia Ervin
Facebook

„Érdekes jeleket mutat az ellenzéki politika az elmúlt hetekben.

De – attól tartok – nem is mutathat másféle jeleket. Merthogy túlságosan is nagy elvárás lenne, ha azt gondolnánk, hogy hat párt egymástól nagyon különböző elképzeléseit az által egy csapásra sikerült volna integrálni, hogy lett az ellenzéknek egy – előválasztás útján megválasztott – vezetője.

Az ellenzéki közönség persze elégedetlen lehet.

Naponta olvashatni, hogy az ellenzék az előválasztás óta lényegében nem csinált semmit. Fordítsunk a dolgon, és kérdezzük meg: mit is csinálhatna azon túl, hogy végre van vezetője? Vajon ezen túlmenően mit várhatunk még az ellenzéktől?

Nyilvánvaló, hogy a legtöbben programot, elképzelést, víziót, narratívát várnak. De – attól tartok – ez túl nagy elvárás. Hiszen ha azt vesszük: a versenyképesség két területén (szervezeti és személyi innováció) az ellenzék 2018 óta sokat lépett előre. Roppant nehéz azonban ideológiai-narratívabeli innovációt is nyújtani. Ehhez ugyanis olyan dolgoknak kellene (vagy kellett volna) megtörténnie, amelyek egyelőre nem történtek meg.

Mondjunk példát.

Lennie kellene egy ellenzéki csúcs-agytrösztnek, amely naponta ontja az eszméket és a szakpolitikát, és ezeket – mivel ez a csúcsszerv tekintélyt jelent az ellenzéken belül – minden ellenzéki párt magáévá teszi és követi. Vajon van-e ilyen csúcsszerv?

A napi folyamatokból ítélve, itt még messze nem tart az ellenzék. Itt még az a meghatározó, mit mond Márki-Zay Péter, illetve mit (nem) mond a többi ellenzéki párt. De közös stratégiát nem az egyszemélyi vezetőnek, hanem az agytrösztnek kell kitalálnia. Vagy az agytrösztöknek, mint anno Margaret Thatcher idején.

S ha már Thatcher.

Ajánlott tanulmányozni azt a folyamatot, ahogyan a brit konzervatívok 1979-ben kormányra kerültek. De máris korrigálom magam. Ha az ellenzék nem a jobboldalról akar példát, hát legyen. Akkor tanulmányozza azt a folyamatot, ahogyan a baloldali Tony Blair került kormányra 1997-ben (nem mellesleg 18 éves Tory kormányzás után).

Az utóbbi napokban napvilágot látott egy közvélemény-kutatás, amelyről még azt sem tudjuk pontosan, ki készítette. Csak annyi derült ki, hogy valamely ellenzéki agytröszt. De azonnal az a válasz érkezett ellenzéki politikusoktól, hogy az nem is úgy van, ahogy az agytröszt írja.

Ez a reflexió arra utal, hogy egyelőre az ellenzék még nem tart ott, hogy rábízhatná magát szellemi embereire. Márpedig ha nem bízza rá magát, akkor még a feladata nagy részét nem végezte el.

A 2022-es választások kulcsa pedig itt van: lesznek-e megfellebezhetetlen agytrösztök, amelyek tulajdonképpen leveszik a politikusok válláról a terhet, mert azokra a vállakra nem a narratíva kitalálásának terhét kell rakni.

Ez a feladat áll az ellenzék előtt.”

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pertli
2021. december 22. 20:33
Siralmas! Mit akar itt bárki is? Ki veszi ezt komolyan? Ezek akarják az országot irányítani? Megáll az élet, megáll az ész, ha ezek jövőre megnyerik a választást. Habcsók magyarok!
Royce2.0
2021. december 21. 23:45
Nyilvánvalóan le kell venni szegény politikusok válláról a terhet :DDD
TAVIROZSA
2021. december 21. 20:16
Fogalmuk sincs hogy hogyan tudnának kormányozni, nincs narratíva a választók meggyőzésére (O1G nem elég), személyi alá- fölérendeltségi viszonyok nem tisztázottak, nincs valódi vezető, egyik párt sem akarja a közös költségeket fizetni, és mindez négy hónappal a választás előtt, 12 éves felkészülési idő alatt!!...
zakar zoltán béla
2021. december 21. 19:29
A Méltányosság Intézet főnökével együtt nagyattila alak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!