Beáll a Republikánus Párt mögé az amerikaiak többsége?

2022. január 19. 16:06

Biden ultraliberalizmusa és alkalmatlansága esélyt ad a republikánusoknak, hogy bebizonyítsák, értik az amerikai álmot.

2022. január 19. 16:06
Henry Olsen
The Washington Post

„A Demokrata Párt szavazóbázisát tekintve a nagy gazdasági világválság óta nem sokat változott. Volt, amikor a két párt között hatalmas különbségek jelentkeztek: 1958 és 1980 között a demokraták minden évben 15-26 százalékponttal előzték a republikánusokat. Az előny az elmúlt években kevesebb mint 10 pontra csökkent, de tény, hogy a republikánusok szavazóbázisának nagysága 1932 óta csak néhányszor közelítette meg vagy haladta meg az önmagát demokratának valló választók számát.

E tény tükrében a Gallup által készített felmérését igazi mérföldkő. A Gallup ugyanis megállapította, hogy 2021 eleje óta a pártpreferenciában 14 százalékos változás ment végbe. 2021 első negyedévében az amerikaiak 49 százaléka tartotta magát demokratának – vagyis elkötelezett baloldali vagy független, de a demokraták felé hajló szavazónak –, míg a megkérdezettek 40 százaléka republikánusként azonosította magát. A negyedik negyedre viszont a republikánusok átvették a vezetést. Biden elnökkel szembeni elégedettségi mutató 40 százalék alá esett, a republikánus szavazók aránya 47 százalékra emelkedett, miközben a demokraták már csak 42 százalékon álltak. 

(…)

A Bidennel szembeni elégedetlenség Obama 2010 novemberében, valamint Clinton 1994 novemberében mért szintjén van. Egyértelmű, hogy az elnökbe vetett bizalom megrendülése hatással van a pártpreferenciák alakulására. 

Ez lehetőség a republikánusok számára, hogy meglépjék azt, amit eddig egyszer sem sikerült: az átmeneti népszerűségnövekedés átfordítását tartós pártpreferenciába. A Republikánus Párt persze nem tudja megjósolni a demokraták következő lépését. Így, ha Biden középre tereli a baloldali politikáját, ahogy Clinton azt 1994-ben tette, az feltehetően segíthet megfordítani pártja hanyatló bázisát. A republikánusoknak el kell kerülni a hibákat, amik elriaszthatják a választókat. 

(…)

Az üzenet világos: ha a republikánusok többségi párt akarnak lenni, nem szabad tovább támadniuk az államközpontú szociálpolitikát, amely oly sok amerikainak segít méltóságban és biztonságban élni. A párt demográfiai bázisa még jobban el fog tolódni a munkásosztály szavazói felé, akiknek az állami programok fontosabbak, mint a gazdagabb rétegek számára, akik egykoron a Republikánus Párt törzsszavazói voltak. Ha a republikánusok valóban többnemzetiségű néppártot akarnak, akkor fel kell ismerniük és el kell fogadniuk, hogy a társadalombiztosítás fontos szerepet játszik a választóik életében.  

Biden ultraliberalizmusa és alkalmatlansága esélyt ad a republikánusoknak, hogy bebizonyítsák, értik az amerikai álmot. Ha végre meghallgatják a választóikat, akkor 2022 és 2024 a legnagyobb politikai átrendeződést hozhatja el, amit Amerika a nagy gazdasági világválság óta átélt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. március 04. 19:24
"Biden ultraliberalizmusa és alkalmatlansága esélyt ad a republikánusoknak, hogy bebizonyítsák, értik az amerikai álmot." Az amerikaiak amerikai álma csakis polgárháború útján valósulhat meg... A hadsereg, a Nemzeti Gárda, vezérkara, és parancsnoki állománya kirekesztően, kiválogatottan, ijesztően "liberális demokrata szervilizmusú", minden lakosság-elleni bűntettre kész fazonokból áll, illetve folyamatos a parancsnoki állomány "tisztogatása"... Amerikának át kell esnie a megváltó polgárháborún, hogy a világ sorsa is jobbra fordulhasson...
barany
2022. február 06. 18:43
Erős túlzás a polgárháború víziója.
csulak
2022. február 06. 18:42
az egyetlen normalis dontes lenne
Gyzoltan
2022. február 05. 23:43
Érthetetlen az érhetetlenséged! Józan ésszel minden bizonnyal... A gond az, hogy Herzl Tivadart is érteni vélem, s az ilyen átlátszó momentumos momentum, amit előadsz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!