JK R*wling, a nemváltó óvodások és a magyarországi választások

2022. január 17. 16:28

Magyarországon rendkívül leegyszerűsítő módon, a brit vita komplexitását figyelmen kívül hagyva importálják a témát.

2022. január 17. 16:28
null
Kiss Noémi - Feró Dalma
Átlátszó.hu

„Az utóbbi hetekben több országos média foglalkozott a transzneműek és a nők közötti konfliktusokkal, részben J.K. Rowling írnónőt érő támadások, részben a magyarországi »genderpolitika« kapcsán, így a 444.hu egyik podcastja is. A nők valósága azonban egyik oldalt sem érdekelte igazán, de még a melegeké és a leszbikusoké sem. Magyarországon rendkívül leegyszerűsítő módon, a brit vita komplexitását figyelmen kívül hagyva importálják a témát. Az április 3-i parlamenti választások és a témához kapcsolódó népszavazás előtt pár hónappal az ellenzéki média nem engedheti meg magának, hogy ennyire lenézze az olvasóit.

A brit transzkritika, amiről a magyar ellenzéki nyilvánosság tudomást sem akar venni

A brit, illetve más nyugati országokban fellángoló vitát Magyarországon mind a balliberális, mind a kormánypárti oldal úgy próbálja átvenni, mintha az »LMBTQ közösség« (amennyiben ez valóban egy közösség) szinte egységesen állna szemben Rowlinggal és az általa képviselt nézetekkel, csak egy pár »elhajló szélsőséges« értene vele egyet. Így normalizálódik a közbeszédben a transzfóbia fogalma (sőt, össszemosódik a homofóbiával), ami minden tekintet nélkül »jogos« kritikának tűnik fel. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Egyesült Királyságban mind a feminista, mind a meleg és leszbikus szcéna mélységesen megosztott a kérdésben. Olyan szervezetek, mint a Woman’s Place UK és a Fair Play for Women évek óta a nők és lányok jogaiért küzdenek, aminek álláspontjuk szerint alapfeltétele, hogy a biológiai nemet ne váltsa fel a genderidentitás mint törvényileg védett kategória. A transzneműpolitikával szembehelyezkedő LGB Alliance pedig vitatja, hogy a leszbikusok, melegek és biszexuálisok a transzneműekkel, »queerekkel« és egyéb újabb identitásokkal érdekközösséget vagy bármilyen közösséget alkotnának. Sőt, úgy vélekednek, hogy érdekeik kifejezetten ütköznek egymással.

Nekünk, magyaroknak azért is lehet különösen érdekes ez, mert nálunk is évek óta megosztó a transz téma, annak igen sok erőforrásból támogatott, célratörő bevezetése az LMB közösségbe és a civil aktivizmusba. A liberális média, köztük a 444.hu a mindennapi hírekben is hozza ennek a közösségnek a politikai jogköveteléseit, más csoportokat rendre maga mögé utasítva. Eközben az az óriási ellenállás, amelyet számos nyugati országban (és hazánkban is) feministák, valamint melegek, leszbikusok és biszexuálisok fejtettek és fejtenek ki a transzpolitika negatív hatásaival szemben, egyáltalán nem jelent meg ugyanezekben a médiákban.

Németország speciális esetnek számít, magyar szempontból is. Ott a magyar ellenzéki média egy részéhez hasonlóan igencsak elhallgatják a meleg közösségeken belüli vitákat. Többek közt a Zöld párt is kifejezetten a transznemű agendát viszi, ahogy ezt az új koalíciós szerződésben is deklarálták, sőt, a családügyi minisztériumban »queer-ügyi« miniszteri biztos neveztek ki, azzal a nem titkolt elképzeléssel, hogy ezeket a nézeteket más országokba is úttörőként szeretnék majd exportálni. Miközben teljesen háttérbe szorultak például a női jogok. Csak két példa: a német Zöldek liberalizálják a prostitúciót és a béranyaságot, amit ma már minden feminista szervezet elutasít és német szervezetek is kritizálnak. Nem mellékes, hogy a koalíciós szerződést az LMB szervezetek is hevesen kritizálták. A német export egyik eredményeként lett az »LMBTQ közösség« egyik egyoldalú szócsőve a Deutsche Welle magyar adása, akik a kelet-európai országokban egyébként jelen lévő differenciált, kritikus véleményeket rendre háttérbe szorítják, és többször a fiatal korúak nemváltásáról készítettek aktivista riportokat.”

Fotó: Angela Weiss / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. január 18. 11:29
Ragozhatjátok jobbra vagy balra. Ezt nem veszi be a magyar. Józan paraszti ésszel, ez kívül esik a normalitás világán. Ha valaki belekeveredik, soha nem lesz egészséges személyiségű felnőtt ember. Ebből közösségi, társadalmi méretű problémát generálni: őrültség. Csak a természettől elszakadt, ideológiailag befolyásolható társadalmak vevők erre a "genderbender őrületre", ami nem mellesleg TÁRSADALMI ÖNGYILKOSSÁG!!!
olajfa1
2022. január 18. 10:02
Hát'... a "nemiség megváltoztatása"... eléggé "leegyszerüsített dolog"... Nem olyen hogy most milyen kapaot vagy ruhát vegyek fel!... A nemiséggel SZÜLETIK AZ EMBER! és az olyan mint a születés napja! NEM MEGVÁLTOZTATHATÓ!!!!! Ha valaki a háta közepére műtet péniszt... attól még nem válik nőből férfivá! csak egy hülye "púpos idióta" lesz belőle! EZ VAN! AKÁR TETSZIK AKÁR NEM...
Jose
2022. január 18. 08:49
Az egész cucc, ami az írás mögül felsejlik, egy katasztrófa. Normális ember a melegek elfogadásáig juthat el - ők nem transzgenyók, hanem férfiak/nők, akik történetesen a saját nemükhöz vonzódnak. Az összes többi ilyen szar: betegség és úgy is kell kezelni. Ennyi.
mucsay
2022. január 18. 07:07
tisztára olyan ez a szál mint a német konzervativizmus. ha komolyan azon kezdünk el gondolkozni, hogy most a melegeket védjük a transzoktól vagy a transzokat a melegektől, akkor nincs értelme a konzervativizmusunknak. csak tapicskolunk a mocsarukban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!