Ámokfutás: a nők eltörlése

2022. január 20. 14:09

Puzsér Róbert minden Rowling melletti kiállásnak kultúrharcos kenetet ad.

2022. január 20. 14:09
null
Lesti Ágnes
Lesti Ágnes
Index

„Puzsér Róbert minap megjelent írása a J. K. Rowling körüli kultúrharcot mutatja be, azzal érvelve, hogy a Guardian brit napilap törölte az év emberére vonatkozó szavazását, miután a jobboldali trollok tömegesen voksoltak rá. Az erre reagáló cikk Velansits Arnold tollából pedig Puzsér Róbertet kritizálja, amiért kiáll a brit írónő mellett, és nem ítéli el a transzok elleni »ámokfutása« miatt, ami szerinte a transzneműek eltörléséhez vezet, vagyis újabb transzfób cselekedet.

Bár Magyarországon ez a téma irrelevánsnak vagy jelentéktelennek tűnhet, fontos lenne kibogozni a szálakat, és megérteni, hogy miért is foglalkoznak egyre többen ezzel a témával, és miért nem érdemes ezt a vitát politikai pártok által kisajátítani vagy épp kampánycélokra felhasználni. Emellett a globalizált világban, ahol a nemzetközi aktivisták és lobbicsoportok ugyanazokat a formulákat használják minden kritikus hang és párbeszéd elnyomására, miért lényeges az, hogy ne a pártpolitikától elvakultan, hanem objektíven szemléljük a helyzetet. 

Először is: a Guardian becsületére váljon, hogy a 2021 év embereit felsoroló cikkében szerepel a Harry Potter-könyveiről elhíresült írónő. Az újság kiemeli érdemeit, vagyis a gyerekek olvasásra ösztönzését és harcát a nők családon belüli bántalmazása ellen. Ezenkívül, bár Puzsér Róbert szeret a weimarizációval példálózni, és sok esetben igazat is adok neki, Rowling esetében nem a bal- és jobboldal, avagy »liberális kurzus« és reakciós »konzervatív erők« harcáról van szó. 

Ebben a vitában a törésvonal máshol van, és Rowling mellett áll minden jobb- vagy baloldali, aki hisz a »nő« mint biológiai valóság fogalmában.

Amit Rowling állít, és Velansits Arnold szerint kemény »transzfóbia«, hogy nőnek vagy férfinak lenni egy biológiai tény, és nem csupán egy azonosulás, identitás vagy érzés. Sokkal többről van tehát szó, mint WC-kről és öltözőkről, habár Magyarországon gyakran ennyire korlátozódik a diskurzus. Az Egyesült Királyságban a Gender Recognition Act (a gender elismeréséről szóló törvény) már 2005 óta lehetővé teszi, hogy a transzneműek hivatalos úton is megváltoztassák a jogi nemüket, és anyakönyvükben és egyéb hivatalos iratukban az általuk megélt nem szerepeljen. Ezután az állam őket jogilag köteles annak a nemnek elismerni, és bizalmasan kezelni nemváltásuk tényét. Ehhez az adminisztratív procedúrához egy hivatalos elismerés kell arról, hogy az illetőnek nemi diszfóriája van.”

Nyitókép: Maxime Gruss / Hans Lucas / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Enoszuke
2022. január 21. 07:47
Transz férfi termel petesejtet? Nem. Nő? Nem.
Petykabá
2022. január 20. 21:58
Honnan tudja, hogy jobboldali trollok voltak? Így gondolkoznak a kretén baloldaliak: Szerintük csak jobboldali trollok lehettek: ERGO azok is voltak. És ők ezt érvnek tekintik. Én meg 80IQ-s plecsninek a homlokukon.
Belakiss
2022. január 20. 19:37
Ostobaságokat beszél. Pedig jó csaj.
Türelem
2022. január 20. 19:21
Megértem Lesti Gábor lelkivilágát......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!