Kiakadt Peter Dinklage a Hófehérke remake-je miatt

2022. január 26. 12:56

Már nagyon várom, hogy egy komodói varánusz reklamáljon a Süsü miatt.

2022. január 26. 12:56
null
Hont András
Hont András
Facebook

„Dinklage véletlenül sem alacsonynövésű, mégha bizonyos körökben ezek szerint ezt így illik emlegetni. A magyar megnevezés törpetermetű, és nem a testméretre utal csupán, hanem közel 200 rendellenesség gyűjtőfogalma. Idetartozik az achondroplasia, mely genetikai rendellenességet Dinklage örökölt, aki maga is »dwarfism«-ot említ az interjúban. De lehet politikailag korrektebbnek lenni a politikai korrektségnél. A kifejezést Dinklage a »WTF with Marc Maron« podcastban akkor használta, mikor arról értekezett, hogy a Hófehérke újraalkotása visszalépést jelent a törpeség médiában való megjelenítésében. »Egy kicsit megdöbbentem, hogy mennyire büszkék rá, hogy egy latino színésznőt választottak Hófehérke szerepére. De ti továbbra is a Hófehérke és a hét törpe sztoriját mesélitek el. Lépjetek egyet hátra, és nézzétek már meg, hogy mit műveltek. … egyfelől nagyon progresszívek vagytok, másfelől viszont továbbra is egy kib*ott maradi történetet csináltok meg hét törpéről, akik egy barlangban élnek. Mi a fenét műveltek?«

A hét törpe egy házban él, nem barlangban, az ábrázolásuk pedig az, hogy dolgoznak, segítőkészek, olykor viccesek, és véletlenül sem fogyatékkal élő embereket jelenítenek meg, hanem egy másik fajt. Mesebeli lények, olyanok, akik a valóságban nem léteznek, ahogy óriások, tündérek, koboldok és sárkányok sem, bár azt már nagyon várom, hogy egy komodói varánusz vagy más néven komodói sárkány reklamáljon a Süsü miatt. Továbbá lehet, hogy kurva progresszív latino színésznővel eljátszatni a Hófehérkét, csak éppen a Grimm-fivérek gyűjtötte sztori onnan indul, hogy egy királyné varrogatás közben megszúrta az ujját, és a hóra csöppenő vérről az jutott eszébe, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében. Elképzelhető, hogy a királyné rasszista volt, és az egész mesét el kéne felejteni, de a Hófehérke sajnos véletlenül sem jelent Hókreolkát, noha valóságos és kitalált színesbőrű hősök pont annyira szépek, kedvesek és intelligensek, mint fehér társaik. Bár az is lehet, hogy a gyönyörű (fúj, fúj, szexizmus) Rachel Zegler tökéletesen meg fog felelni az eredeti karakternek, és a latinonak csak a származás miatt van jelentősége, de akkor meg mi értelme ezt kiemelni? Akkor csak annak van jelentősége, hogy színész. Nem azt akartuk, hogy senkit ne különböztessenek meg származása miatt?

A Disney ugyanakkor már reagált is Dinklage szavaira. A cég »más irányba« viszi majd a remake-et, »annak érdekében, hogy elkerülje az eredeti animációs film sztereotípiáit«, más megközelítést alkalmaz majd a hét karakterrel, és »konzultál a törpe közösség tagjaival«, ahogy a The Hollywood Reporterrel közölték. Az remek lesz. Javaslom, hogy a Télicsapadék-szerű-euroeurópaicska ne egyszerűen latino legyen, hanem természetesen transznemű, a gonosz mostoha értelemszerűen nem lehet más, mint J. K. Rowling, aki megakadályozza, hogy elfogadják a főhős nevezését a 100 méteres női síkfutás döntőjébe, ezért az depressziós lesz, és egyéb mentális bajai is támadnak. Ám egy safe space-ben hét woke aktivista ápolni kezdi, ezért a gonosz királyné vegetáriánus ételt csempész az amúgy vegán étrendbe, amitől Télicsapadék-szerű-euroeurópaicska végleg traumatizált állapotba kerül, és végig abban is marad, amíg a szintén transznemű királyfi meg nem érkezik a legújabb BioNTech-szállítmánnyal. Szerintem ez is egy roppant izgalmas mese lesz, csak egy _másik_ mese. Nagyon szívesen megírom a Disney-nek.”

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. január 28. 13:11
Dr.Dr.Tarajoss Gőte akadémikus vagyok a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területem a HÜLLŐK ÜRÜLÉKVIZSGÁLATA--KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CSIPBEÜLTETÉSSEL FOGANT ZEMPLÉNI MOCSÁRIBIGYÓK ANATÓMIAI VÉGBÉLVIZSGÁLATÁRA. Kifogásolom azt, hogy az MTK labdarúgóegyesület klubszine MIÉRT KÉK-FEHÉR és miért nem KÉK-FEKETE, MDE LEGINKÁBB MIÉRT NEM SÖTÉTKÉK-SÖTÉTFEKETE......JELEN LEVELEM MÁSOLATÁT MEGKÜLDÖM DR.DEUTSCH TAMÁS EGYESÜLETI ELNÖK ÉS EU KÉBBBVISSELŐ ÚRNAK DR.D. DEUTSCH BARUCH EMMÁNUEL XXIV.KER.-I, DÉLKELETBUDAPESTI FŐRABBI ÚRNAK IS.
Monongahela
2022. január 27. 06:24
Büdös van a táborodban, Bandi?
TúlkébzettParaszt
2022. január 26. 22:31
A törpének nem volt elég progresszív a film... Mókás, hogy lehet megélhetési törpének úgy is lenni, hogy az illető tényleg törpe volt előtte is. Csak szentzsüsztebbnek kell hozzá lenni a szentzsüsztnél is. Ami nem könnyű, ámde jövedelmező.
TúlkébzettParaszt
2022. január 26. 22:28
Párdon. Nem ott van vége az idézetnek, ahol elsőre olvasni véltem. Itt Hont írta a tököset, nem a törpe... Mondjuk Honttól is meglepő, hogy a zavaros fejével hogy tudja ezt ilyen tisztán látni. Asszem ő is újra a Fideszre ixel, kíváncsi vagyok, eljut-e oda, hogy coming outoljon vele...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!