A Transindex mártír akart lenni a sajtószabadság oltárán, de csak a sumákolásén sikerült

2022. február 15. 21:29

Innen nem kell tovább játszani az áldozati szerepet, induljon a Transtelex, az élet megy tovább.

2022. február 15. 21:29
null
Fall Sándor
Főtér.ro

„Azzal kell kezdenem, hogy nagyon sajnálom, hogy ezeket a sorokat le kell írnom, de úgy tűnik, valami végérvényesen megváltozott, elszakadt és új korszak kezdődik a itthoni médiában. Az erdélyi magyar sajtóprérin évtizedek óta él egyfajta belső szakmai szolidaritás, kimondatlan kölcsönös meg nem támadási egyezség, betyárbecsület, nevezzük, ahogy akarjuk, ami arról szól, hogy a médiában dolgozó kollégák egymást nem támadják, piszkálják, fúrják. Ez hosszú ideig működött, olyan kollégák esetében is, akik egymásnak vetélytársai vagy akár ellenfelei voltak. Soha senki nem támadott egy másik kollégát amiatt, hogy amaz egy másik szerkesztőségben dolgozik.

Ezt a jelenleg is működő gyakorlatot rúgta fel egyoldalúan a Transindex szerkesztősége, amikor visszakézből és durván általánosítva szabad, objektív és független újságírókra (ők) és propagandistákra (mindenki más) osztotta fel az erdélyi magyar újságíró társadalmat. Nem csak most, hanem korábbi megnyilvánulásaikban is. Legutóbb a szerkesztőségi felmondásukat bejelentő cikkükben írták azt, hogy »a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát«.

Ezzel gyakorlatilag önmagukon kívül mindenkit »szócsőnek« neveznek, bennünket, a Főtér csapatát is, holott a Főtérről hiányzik bármilyen párt- vagy politikai propaganda (propagandistáknak azokat nevezik, ugyebár, akik valamit propagálnak, nem azokat, akik nem). De ez a kisebbik bűn, amit a Transindex elkövetett, a nagyobbik sokkal… nagyobb. Tavaly októberben a Transindex az olvasói segítségét kérte, mondván, hogy ellehetetlenült a portál anyagi helyzete, elapadtak az addigi finanszírozási források (amelyek amúgy évtizedeken át többek között az RMDSZ-hez és alapítványához, a Communitashoz vezettek) és csak közösségi finanszírozásból tudnák fenntartani a szerkesztőség működését.

Az adakozás beindult, állításuk szerint a felmondás napjáig, február 15-éig 91 797 lej folyt be a Transindexet társtulajdonló Media Index Egyesület bankszámlájára. Úgy tűnik, eddig volt elég ez a pénz, most bedobták a törülközőt. És hangsúlyozom: úgy tűnik. Mert az elhallgatott történések másra utalnak. Azzal párhuzamosan, hogy a Transindex október végén elindította az adományfogadási kampányt, egy magánszemély bejegyezte a romániai internetes domain-neveket felügyelő intézménynél (ROTLD) a transtelex.ro domain-nevet.”

Kép: Transindex

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. február 16. 09:36
Egy kupi bezárt. Bszhatjuk!
Lajoss
2022. február 16. 09:10
A KESMA halálos ölelése..
packó_
2022. február 16. 08:29
Ha ezek így hazudoznak a felmondásukkal kapcsolatosan, ki a fasz hiszi el nekik a híreket?
betakentaur
2022. február 16. 07:38
Transtelex - ez valami üzenetküldő app a saját nemi identitásukkal nem teljesen tisztában levőknek? Én örülök a sokszínűségnek. Hol lehet adományozni? Akkor majd ott békében elcseverésznek egymással. Lócsics. A legnagyobb bajuk, ha nem figyel rájuk senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!