(Cigány) osztály, vigyázz!

2022. február 06. 11:50

Igen, tudom, hogy már a cím is erős. És legalább 2-3 jelentése is lehet.

2022. február 06. 11:50
null
Forgács István
Forgács István
Index

„»- Ellenzék: az oktatási rendszer rossz, a szegényeket nem engedi előbbre jutni.
- Ellenzéki szavazó: igen, pontosan így van, és a kormány tehet róla! Változtassunk!
- Ellenzék: akkor mit szólnátok, ha a szabad iskolaválasztás jogát esetleg...
- Ellenzéki szavazó: Be se fejezd, be se fejezd!!!«

Igen, tudom, hogy már a cím is erős. És legalább 2-3 jelentése is lehet, attól függően, hogy ki és honnan nézi a világ dolgait. De mielőtt belemegyünk abba, hogy kell-e félnie bárkinek a többségében cigány diákokkal teli iskolai osztályoktól, vajon érti-e, látja-e mindenki, hogy hogyan alakult át a társadalom és az oktatás kérdése az elmúlt 30 évben? Vajon az örökké mantrázott „csak a tanulással lehet előbbre jutni”, és a „minőségi oktatásba kell fektetnie Magyarországnak” gondolatokon túl akarja-e látni bárki is valóban azt, hogy mi történik, és ami a legfontosabb: meg meri-e bárki fogalmazni, hogy minek kell történnie? Nem igazán. Nagyon sokan még mindig foggal-körömmel ragaszkodnak a saját idealizált iskola-víziójukhoz: az egyik tömb még több fegyelmet, valódi poroszos oktatást, a tanárok (klasszikusan értelmezett tanítók) becsületének, tiszteletének a visszaadását és az egyre silányabbnak tartott generációk grabancának az elkapását követeli, a másikba pedig azok tartoznak, akik a számtalan alternatív, és egyre nagyobb szabadságokat kínáló oktatási megközelítésektől egészen odáig is el tudnak jutni, hogy csak akkor tanuljanak a diákok, ha éppen kedvük van hozzá. Addig meg kézműveskedjenek.

Ki kell mondani, hogy ez a két tömb egymásból él (mint ahogy Magyarországon számos egyéb terület szereplője is hálás a vele szögesen ellentétesen gondolkodónak, hiszen a másiknak a megléte miatt tartja validnak és szükségesnek a saját létezését, saját misszióját).”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2022. február 07. 11:53
Sajnos sokan kommentelnek úgy, hogy nem olvassák el a cikket. Pedig kiváló gondolatai vannak a szerzőnek. Csak el kellene olvasni az egészet. Az ellenzék ártal vallásos tisztelettel és követendő példaként emlegetett finn-modellel kapcsolatban pl. ezt írja: "Kíváncsi lennék a finnek oktatási sikerességére, ha hirtelen megjelenne a rendszerben 30-40 százaléknyi hátrányos helyzetű diák. Az ellenzék által kínált oktatáspolitikai vízió nagyon szép, de a valóság körülményei között pillanatok alatt összetörne."
crydog
2022. február 07. 10:33
Kedves Forgács úr hiába állítanál példát - akár magaddal is - a magyarországi cigányságnak, amiért a magyarok évtizedek óta, néha szó szerint vért izzadva próbálnak elérni - jelesül a cigányság felemelését, kultúrális, anyagi és polgári társadalmi szintre - ha maga a cigányság is kiveti maga közül azokat akik maguk is élő példájai ezeknek a törekvéseknek. Mint ahogy az őzdi cigánysorról is elüldöztek egy kétgyermekes, fiait munkával eltartani próbáló, őket iskolába járató fiatal cigányasszonyt, mondván - túlságosan elmagyariasodott.. Mégis mit kellene még tennünk? Égető szükséglenne a válaszra, amit fóleg tőletek várunk..
Ben Jeremiah
2022. február 07. 08:30
Tudtommal Európában kétszer kezelték megfelelően és eredményesen a cigányokat. Franco és Mária Terézia. Mária Terézia betiltotta a vándorlást, először botozás, másodszor akasztás. Le kellett elepedniük. A sokadik gyerekeket elvette - ne lopásra és csibészségre tanítsák, és magyar parasztokhoz adta, iskoláztatási kötelezettséggel. Ezekből lettek az egészen jól beilleszkedett cigányok. Az igazán balhésok akik később jöttek be az országba, főleg romániából a XIX sz. legvégén kolbászoltak be, akik addig a románoknál rabszolgaként éltek. 30 év drákói fegyelem, és rendbe' is lesz a dolog. (Nem felejtem a - talán védőnő - szavát, aki egy cigány tinédzserrel beszélt. Éva néninek hány gyereke van? Kettő. És akkor miből él?) Ők egyetlen erőforrásra gyúrnak, a gyerekre. Részben a segélyek miatt, részben a csibészség miatt (a gyerek ha lop a boltból, nem büntethető), részben az eladhatóság miatt - ld. lányfuttatás, emberkereskedelem. Ha ezt nemcsak félév felfüggesztett ejnye-bejnyével büntetnék, akkor talán nemlenne olyan vonzó.
TMATMA
2022. február 06. 21:28
Az ún. szabad iskola választás több mint 30 éves Kádár János átka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!