Nagy Bálint halálára

2022. február 04. 15:06

Ha most élne, tudná, miképp kell természetes módon megtartani őt közös emlékezetünknek.

2022. február 04. 15:06
null
Petri Lukács Ádám
Látószög blog

„Bálint – mint azt mindenki tudja – a szamizdat Beszélő és a Szegényeket Támogató Alap alapítója volt, építész, bútortervező, ács, mikor mi.

Elsősorban pedig embermentő és közösségteremtő.

1985-ben volt talán a faház bontóbulija a Rézsű utcában – Adyligeten laktak egy gyönyörű kertben, egy rozzant, apró faházban Erőss Katával, Sára lányukkal, jó néhány macskával, a Bálintra alkatilag nagyon hasonlító Oszi nevű újfundlandival, egy vakarcs jellegű keverékkel, aki egyszer elloptam apám cipőjét, s még mindazokkal, akik épp ott húzódtak meg.

Kellett a hely Kata fazekasműhelyének is, s mindenkinek, akit majd Bálint befogad. Mert Bálintnál éppúgy otthonra lelt a már reggel részeg Csorba Pista (aki egyszer elkészített egy húsvétra a gyermekek örömére hozott nyulat), mint apám, vagy akár én is és még sokan mások.

Az új házban volt egy falak közé képzett rés úgy tervezve, hogy a Stolichnaya vodkásüvegek, ha kiürülnek, résmentesen odakerülhessenek, szépen süt majd rajtuk a nap – mondta Bálint.

Néhány üveg minden nap elfogyott a belsőépítészeti munka befejezése érdekében.

Ott voltak a szakácsversenyek – Sáska Géza, Buda Géza, Papa, Sulyok Miklós – a felsoroltak közül csak Sulyok Miklós és Sáska tudott főzni, de a szakácsversenyek feledhetetlenek voltak, Bence Gyuri zsűrielnökként írt zseniális értékkelést. Ma is őrzöm valahol.

Abban a kertben csókolóztam először.”

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovászos cipó
2022. február 05. 13:55
Építészként méltatják. Mit épített? Csak egy félresikerült alkesz tucatlibsi...
Parm
2022. február 05. 13:06
Szép történet, neked biztos nagyon szép, az mindig klassz hely, ahol először csókolózik az ember. De, másnak, ez csak egy újabb alkesz, önmegvalósitó-önsorsrontó akárki. Valójában érdektelen tucatfigura abból az időből és körből.
öszödibeszéd
2022. február 04. 19:52
a lélek halhatatlan
Augustus1
2022. február 04. 18:19
Ez az írás. Ezt hívják szaknyelven kaserolásnak. Beszélő, meg SzETA. Emlékszem, faltuk, sokszorosítottuk a Beszélőt, meg általában a szamizdatot. Az első megingásomat Jelenits tanár úrnak köszönhetem, aki azt modta a SzETA-ról, keresztény értékrend szerint nem elfogadható, amit tesz, mert embereket - nevezetesen a szegényeket - politikai eszközként használ. Aztán szépen kinőtt belőlük az SzDSz. A megboldogultról meg sokat nem tudok, Isten nyugosztalja, de érdekes ez az 1987-1990 közti USA időszak. Amerikás magyar ismerősöm mesélte, hogy atájt jelent meg kint Demszky is, mindenki csak nézett, ki ez a niemand.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!