Bem József a budai parton

2022. március 18. 09:48

Bem, ha élne, az ellenzéki tüntetőkkel lenne a budai parton és nem a hatalompártiakkal a másik oldalon.

2022. március 18. 09:48
null
Lengyel László
Népszava

„Amikor ükapám sebeiből lábadozott, 1849. december 22-én Fjodor Dosztojevszkij ott állt egy cölöphöz kötözve a szentpétervári Szemjonovszkij téren. Vele szemben a kivégző osztag. A halálra várt. A napfény megcsillant a fegyverek csövén. Ha kivégzik, sohasem olvassuk a Karamazov testvéreket, a Félkegyelműt, a Bűn és bűnhődést. Nem íródik meg az Ördögök, amelyből jobban megismerjük Putyint és társait, mint bármely mai írásból.

Haragudott-e ükapám s ükanyám az oroszokra? Azokra nem, »csak a fene cárra«! Gondolt-e haraggal géppuskás százados nagyapám azokra az oroszokra, akik tüdejét átlőtték a galíciai fronton?

Azokra nem, csak a mi császárunkra és királyunkra, akik a frontra küldték, s az orosz cárra, aki szembe küldte vele az ártatlan orosz katonákat. Gyűlölte-e apám azokat az oroszokat, akik tankjaikkal végig csörömpöltek Budapest utcáin 56-ban? Inkább sajnálta Ivánt és Szását, de annál inkább megvetette azokat, akik behívták őket. Nem gyűlölködni, de sohase feledni, hogy melyik oldalon kell állni. A világszabadságért életét Segesváron adó Petőfi Sándorén, a szászsebesi mezőn sebesülten fekvő Medgyes Bálintén, a hadakat vezérlő Bem Józsefén, vagy zsarnok hatalmakén.

Igaza van Donald Tusknak: a »kicsi Bém« a jó oldalon áll, ahogy mi, az ő oldalán.”

Nyitóképünkön Bem József szobra. Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuco
2022. március 20. 08:58
Ne közöld tényként a víziódat. Te honnét tudod kivel lenne Bem? Szánalmas szolga,húzz vissza markizajhoz .
Skokan
2022. március 19. 09:28
Mit közé van Putin a Bem hez, vagy a Lengyel hez, baromság
Bokros Birka
2022. március 18. 19:05
Ja meg a szürkepulóveres volt Fidesz követővel. Úgy osont művelődésiházról művelődésiházra a liberális Fidesz után, mint a pisli kutya. Igaz Lengyel libsi?
olajfa1
2022. március 18. 18:04
Na bammeg! még egy mindentudó meg mindenható! BAMMEG! HA BEM TÁBORNOK ÉLNE TITEKET LŐNE AZ OSZTRÁKOKKAL!!! aljas hivatalos gyerek abuzáló rohadék csapat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!